Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
15 °C
13.2°C15.6°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Εμμένει η κυβέρνηση στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμμένει η κυβέρνηση στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

Εμμένοντας στον αρχικό σχεδιασμό για την άλωση των εργασιακών κεκτημένων ώστε να απαλλάξει τους επίδοξους ιδιώτες - επενδυτές από “βαρίδια” στις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, τις οποίες η κυβέρνηση επιδιώκει να ξεπουλήσει το συντομότερο, το ΥΠΕΝ προχώρησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής στην κατάθεση στη Βουλή του επίμαχου πολυνομοσχεδίου για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και άλλες διατάξεις.

Πρόκειται για τις γνωστές διατάξεις που ανοίγουν τον δρόμο για όργιο προσλήψεων στη ΔΕΗ, χωρίς επί της ουσίας συμμετοχή του ΑΣΕΠ, οδηγώντας στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στη δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων, αλλά και νέων "γαλάζιων" golden boys και βέβαια εμμέσως σε εκκαθαρίσεις και κομματικοποίηση της διοικητικής πυραμίδας.

Ως γνωστόν η διαδικασία πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ καταργείται και η μόνη αλλαγή είναι ότι προστίθεται εντελώς προσχηματικά -και πιθανότατα επιβάλλεται από το ΑΣΕΠ- τυπικός έλεγχος της δημόσιας προκήρυξης για προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου (αν δεν απαντήσει εντός δεκαημέρου το ΑΣΕΠ, τεκμαίρεται ότι συμφωνεί…) και εκ των προτέρων. Παράλληλα καταργείται για τους νέους εργαζόμενους η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας της ΔΕΗ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μισθούς, άδειες, επιδόματα, όρους και διαδικασία απολύσεων κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά αυξάνονται οι μισθοί των υψηλόβαθμων στελεχών με την κατάργηση του πλαφόν στις αποδοχές, που ισχύει και χωρίς να τίθεται κανένα όριο.

Όσο για την περίφημη κατάργηση της μονιμότητας, είναι μια ακόμη μεθόδευση ενεργοποίησης κοινωνικού αυτοματισμού -πέραν της προσομοίωσης με το μοντέλο ΟΤΕ και τα “παιδιά ενός κατώτερου θεού” και τη μείωση της έκπτωσης που περιλαμβάνεται στη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων-, αφού έχει ήδη καταργηθεί κατ’ εντολήν της τρόικας με το δεύτερο μνημόνιο (2012) και όλες οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

Ως προς το ειδικό τιμολόγιο του προσωπικού, που προαναφέρθηκε, στην ουσία μέσω νόμου γίνεται τροποποίηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας μονομερώς...

Σε σχέση με την επιλογή στελεχών από την αγορά η σχετική επιλογή ήταν ήδη ανοιχτή, ενώ η δημιουργία επιτροπής προσλήψεων και αμοιβών αποτελεί μετασχηματισμό της ήδη υπάρχουσας επιτροπής προσλήψεων.

Σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής “στοχευμένων” προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου του προσωπικού προστίθεται μόνο η ρητή αναφορά και των θυγατρικών Λιγνιτική Μελίτης και Λιγνιτική Μεγαλόπολης, ενώ η όλη διαδικασία παραπέμπεται σε απόφαση εκτός του νόμου, χωρίς διευκρινίσεις για το κόστος κ.λπ., ενώ το Δ.Σ. της ΔΕΗ έχει έτσι κι αλλιώς τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τέτοια προγράμματα.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η παροχή “ευελιξίας” στο επίπεδο των δημοσίων προμηθειών της ΔΕΗ πέραν του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, δημιουργώντας ερωτήματα για τον ρόλο και του αρμόδιου φορέα ΕΑΑΔΗΣΥ.

Κυβερνητική παρέμβαση

Όπως επισήμανε ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης μιλώντας στην “Αυγή”, τα θέματα της εταιρικής διακυβέρνησης που επαγγέλλεται ότι επιλύει το ΥΠΕΝ “απελευθερώνοντας τη ΔΕΗ από το κράτος” είναι θέμα καταστατικού, άρα της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η έκδοση νόμου συνιστά προφανώς κυβερνητική παρέμβαση, επομένως πρόκειται για κηδεμόνευση και όχι για εποπτεία...

Ανέφερε επίσης ότι ο τρόπος με τον οποίο ρυθμίζεται η εμπλοκή του ΑΣΕΠ είναι ο ίδιος με αυτόν που υπήρχε και το 2007, δηλαδή προσθέτει γραφειοκρατία και όχι έλεγχο ουσίας, ενώ αφήνονται πολλά περιθώρια για εξωθεσμικές παρεμβάσεις ιδιαίτερα δε με την προοπτική της συνέντευξης.

Θα ήταν αδιανόητο, πρόσθεσε, να γυρίσουμε σε εποχές που οι προκηρύξεις πηγαινοέρχονταν στα υπουργεία και που η διοίκηση προπηλακιζόταν από υπουργούς και κυβερνητικούς βουλευτές. Αναφέρθηκε στο μοντέλο που είχε προτείνει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ, το οποίο ισχύει για την Εθνική Τράπεζα: οι κάθε είδους αποφάσεις για προσλήψεις λαμβάνονται από τα όργανα της ΔΕΗ και οι προσλήψεις από το ΑΣΕΠ ως αδιάβλητο μηχανισμό.

Σε σχέση με το καθεστώς των νεοπροσλαμβανομένων σημείωσε πως η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν προστασία μέσω κανονισμών εργασίας κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην άνοδο της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των επιχειρήσεων. Ο κανονισμός της ΔΕΗ προφανώς θέλει εκσυγχρονισμό και αλλαγές, αλλά σε καμία περίπτωση κατάργηση, όπως είναι η προοπτική που ανοίγεται με το καθεστώς των νέων εργαζομένων.

Σχολίασε δε τις επαναλαμβανόμενες αναφορές του Κ. Χατζηδάκη στο παράδειγμα των εργαζομένων στον ΟΤΕ (που διερωτάται αν όσοι προσλαμβάνονται στον ΟΤΕ “είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού”) ότι, αντί να προσπαθήσουμε να το αντιστρέψουμε αυτό, τελικά μετατρέπουμε και αυτούς που έχουν θεμελιώδη δικαιώματα εργασιακής προστασίας σε “παιδιά ενός κατώτερου θεού”...

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα υψηλόβαθμα στελέχη τόνισε ότι όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις επιδιώκουν να έχουν στελέχη αφοσιωμένα, κάτι το οποίο αποκτάται κυρίως από την ανάδειξή τους μέσα από τα “σπλάχνα” τους. Στελέχη εκτός των επιχειρήσεων προσλαμβάνονται μόνο σε τομείς, που υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων, λόγω νέων αντικειμένων ή αλλαγών στην επιχειρηματική στρατηγική των εταιρειών. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τα παραπάνω.

Σημείωσε τέλος ότι η διάκριση των αμοιβών των διευθυντών, με βάση το αν έχουν προκύψει από τη δημόσια προκήρυξη ή όχι, δεν υπακούει σε καμία αρχή χρηστής και αποδοτικής διοίκησης, λέγοντας ότι οι αμοιβές των στελεχών που ασκούν διοίκηση θα πρέπει να εξαρτώνται από το εύρος και τη σημασία των καθηκόντων τους και όχι από τον τρόπο με τον οποίο τους έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα αυτά.

Ρύθμιση για τους λίγους

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός ΠΕΝ μιλούσε όλο το τελευταίο διάστημα, γενικώς και αορίστως, για μειώσεις στο νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ, παραπέμποντας εντελώς παραπλανητικά στη χρέωση της νυχτερινής κατανάλωσης συνολικά, ενώ επρόκειτο για αλλαγές στις χρεώσεις των περίφημων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) και μάλιστα μόνο για τις πολύ υψηλές καταναλώσεις (πάνω από 1.601 κιλοβατώρες). Το ΥΠΕΝ αναγκάστηκε να προχωρήσει το περασμένο Σάββατο σε διευκρινίσεις για την άρση της... παρανόησης.

Πρόκειται στην ουσία για ρύθμιση που αφορά περίπου 9% των οικιακών καταναλωτών πανελλαδικά που χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές κατά τους χειμερινούς μήνες με υψηλότερες καταναλώσεις.

Σημειώνεται ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε αναμόρφωση του στρεβλού τρόπου υπολογισμού της χρέωσης ΥΚΩ που ίσχυε, με ιδιαιτέρως θετική επίπτωση για τις καταναλώσεις έως 1.600 κιλοβατώρες, ήτοι σχεδόν το 90% των νοικοκυριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL