Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Ρατσιστής μέχρι το τέλος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρατσιστής μέχρι το τέλος

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Ιουνίου 1988 ο μαύρος Τζέιμς Μπερντ, 49 ετών, έκανε ωτοστόπ σε δρόμο της κωμόπολης Τζάσπερ του Τέξας. Σταμάτησε δίπλα του ένα ημιφορτηγό, στο οποίο επέβαιναν τρεις νεαροί λευκοί ρατσιστές. Τον μετέφεραν σε μια ερημική περιοχή όπου τον ξυλοκόπησαν άγρια, τον έδεσαν από τους αστραγάλους με αλυσίδα πάνω στον κοτσαδόρο του αυτοκινήτου και τον έσυραν επί τρία χιλιόμετρα, μέχρι που χτύπησε σε έναν τσιμεντένιο αγωγό και αποκεφαλίστηκε. Οι δράστες πέταξαν τη σορό του Τζέιμς Μπερντ στο προαύλιο μιας εκκλησίας της μαύρης κοινότητας του Τζάσπερ. Το κεφάλι του βρέθηκε ένα χιλιόμετρο μακριά. Το άγριο έγκλημα ήταν μια επιβεβαίωση ότι ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός στον αμερικανικό Νότο παραμονεύει και σκοτώνει.

Οι τρεις ρατσιστές, που είχαν συγκροτήσει νεοναζιστική οργάνωση, άφησαν κατά λάθος πίσω τους έναν αναπτήρα με χαραγμένα τα αρχικά της οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν καθώς και το ψευδώνυμο του ενός. Η αστυνομία έφτασε γρήγορα στα ίχνη τους. Ο ένας από τους τρεις, ο Σον Μπέρι, "συνεργάστηκε" με τις αρχές και καταδικάστηκε σε ισόβια. Οι άλλοι δύο αμετανόητοι ρατσιστές καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Πρώτα εκτελέστηκε ο Λόρενς Μπριούερ το 2011. Χθες τα ξημερώματα, με μεγάλη καθυστέρηση, ήρθε η σειρά του Τζον Γουίλαμ Κινγκ, ο οποίος εκτελέσθηκε με θανατηφόρα ένεση στη φυλακή Χάντσβιλ του Τέξας. Ο δικηγόρος του είχε επιδιώξει ακόμα μια αναβολή εκτέλεσης της ποινής και αναψηλάφηση της δίκης υποστηρίζοντας ότι ο Τζον Γουίλιαμ Κινγκ συμμετείχε μεν στην απαγωγή και τον ξυλοδαρμό του θύματος, αλλά όχι στον φόνο του. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

Παρούσα στην εκτέλεση ήταν η αδελφή του Τζέιμς Μπερντ, η Κλάρα, η οποία δήλωσε ότι ο Τζον Γουίλαμ Κινγκ δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια ούτε γύρισε να κοιτάξει τους συγγενείς του θύματος. "Ήθελε να γίνει διάσημος, ήταν υπερήφανος γι' αυτό που έκανε. Διάλεξαν το θύμα τους και δεν έδειξαν το παραμικρό έλεος" είπε η Κλάρα Μπερντ.

Μέσα στη φυλακή και όσο διαρκούσε η δίκη του ο Κινγκ έστειλε ένα σημείωμα στον συνένοχό του Μπριούερ, περιγράφοντας το όνειρό του για την υποκίνηση ενός φυλετικού πολέμου. "Ανεξάρτητα από την κατάληξη που θα έχει (η δίκη), γράψαμε ιστορία και, αν χρειαστεί, θα πεθάνουμε υπερήφανοι... Με άρεια αγάπη, σεβασμό και τιμή, εν όπλοις αδελφέ μου" έγραψε ο νεοναζί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL