Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
"Όχι" από τους κατοίκους, "Ναι" από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Όχι" από τους κατοίκους, "Ναι" από την κυβέρνηση

Αποφασισμένος να αγνοήσει την απόφαση των κατοίκων της Οκινάουα, οι οποίοι με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν την Κυριακή σε δημοψήφισμα το σχέδιο για την κατασκευή νέας στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο νησί τους, εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε.

"Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αναγκαιότητα της μετακίνησης της βάσης, δεν έχουμε τα περιθώρια να περιμένουμε περισσότερο" δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι κάτοικοι θα δείξουν "κατανόηση" για το ότι η απόφασή τους δεν πρόκειται να επηρεάσει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του.

Περισσότερο από 70% του νησιού, που αποτέλεσε το θέατρο των πιο αιματηρών αμερικανοϊαπωνικών μαχών κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ή αλλιώς 434.00 κάτοικοι ψήφισαν την Κυριακή κατά του σχεδίου. Μόλις 19% τάχθηκαν υπέρ ενώ η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, που δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, κυμάνθηκε στο επίπεδο του 52%.

Η νέα στρατιωτική βάση των ΗΠΑ πρόκειται να αντικαταστήσει το αεροδρόμιο της Φουτένμα, που εδώ και δεκαετίες προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων. Οι διαμαρτυρίες κορυφώθηκαν το 1995, όταν ένα δωδεκάχρονο κορίτσι απήχθη και βιάστηκε ομαδικά από Αμερικανούς στρατιωτικούς που υπηρετούσαν στη βάση.

Πριν από τρία χρόνια, ένας Αμερικανός εργαζόμενος στη βάση καταδικάστηκε για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας εικοσάχρονης ντόπιας προκαλώντας πολυήμερες οργισμένες διαδηλώσεις κατά της παρουσίας του αμερικανικού στρατού στο νησί. Έπειτα από αυτό, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση διέταξε τον προσωρινό τερματισμό της πώλησης αλκοόλ από τα κυλικεία της βάσης κόβοντας παράλληλα τις ολονύχτιες εξόδους στους στρατιώτες.

Έπειτα από τις διαμαρτυρίες αυτές, Τόκιο και Ουάσιγκτον συμφώνησαν να μειώσουν την παρουσία του αμερικανικού στρατού στην Ιαπωνία, να κλείσουν το αεροδρόμιο της Φουτένμα και να μεταφέρουν τις λειτουργίες της σε γειτονική βάση στην περιοχή Χενόκο. Η απόφαση όμως προκάλεσε νέες αντιδράσεις, με τους κατοίκους να υποστηρίζουν ότι η νέα βάση θα καταστρέψει το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των βάσεων στην Οκινάουα προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό του Πενταγώνου, που θεωρεί ότι η παρουσία Αμερικανών πεζοναυτών στο νησί αποτελεί βασική προϋπόθεση για την "ανάσχεση απειλών" που θα προέρχονται από την Κίνα ή τη Βόρεια Κορέα. Αν και δεν ξεπερνά σε μέγεθος το 1% της ιαπωνικής εδαφικής επικράτειας, η Οκινάουα φιλοξενεί σήμερα τα τρία τέταρτα των αμερικανικών βάσεων στη χώρα.

Ο κυβερνήτης του νησιού Ντένι Ταμάκι, ο οποίος εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2018 με βασική υπόσχεση να σταματήσει την κατασκευή της νέας βάσης και ήταν αυτός ο οποίος προκήρυξε το δημοψήφισμα, κάλεσε χθες την κυβέρνηση του Τόκιο να σεβαστεί τη λαϊκή βούληση αναθεωρώντας άμεσα τη σημερινή πολιτική της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL