Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.6°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.0°C22.1°C
2 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
4 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
2 BF 32%
Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει ένας Χίτλερ, αλλά μικροί Μουσολίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει ένας Χίτλερ, αλλά μικροί Μουσολίνι

“Η Ιταλία αποτελεί πρόβλημα και πρέπει να παρουσιάσει έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό”, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, προειδοποιώντας ότι στην Ευρώπη “υπάρχει ένα κλίμα που μοιάζει πολύ με τη δεκαετία του '30. Ασφαλώς δεν πρέπει να υπερβάλλουμε, δεν υπάρχει ένας Χίτλερ, αλλά ίσως μικροί Μουσολίνι. Η Ιστορία, όπως έλεγε ο Ραϊμόν Αρόν, είναι τραγική. Πρέπει να αποφύγουμε να βυθιστούμε στις πιο σκοτεινές ώρες της” πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι οι λαϊκιστές θα ισχυροποιηθούν αλλά δεν να κατακτήσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου.

“Η Ιταλία πρέπει να είναι αξιόπιστη, με έναν προϋπολογισμό αξιόπιστο”, τόνισε ο Μοσκοβισί, τροφοδοτώντας τις ήδη έντονες εσωτερικές τριβές στην κυβέρνηση Κόντε, Σαλβίνι και Ντι Μάιο για τον προϋπολογισμό. “Είδα τον υπουργό Οικονομικών Τρία την Παρασκευή το απόγευμα στη Βιέννη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια κοινή λύση. Στο τέλος δεν θα είναι μόνος του για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, αλλά όλη η κυβέρνηση”, είπε ο επίτροπος προειδοποιώντας την Ιταλία “για το καλό της” να μειώσει το χρέος της. Ο Τρία φαίνεται ότι προειδοποίησε τον Κόντε ότι θα παραιτηθεί εάν συνεχίσει να δέχεται επιθέσεις από το εσωτερικό της κυβέρνησης.

“Απαράδεκτο, πως τολμά”, απάντησε στον Μοσκοβισί ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ντι Μάιο, αλλά πριν καλά καλά τελειώσει τις δηλώσεις του η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο του Ιταλού προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που προειδοποίησε ότι “περιμένουμε τον προϋπολογισμό, γιατί μέχρι σήμερα δυστυχώς οι λέξεις έχουν προκαλέσει ζημιές” αυξάνοντας τα spreads και “το κόστος δανεισμού για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις”. Το γεγονός ότι ο Ντράγκι επιβεβαίωσε το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο του 2018 αποτέλεσε ένα άλλο μεγάλο πλήγμα για την Ιταλία και το τραπεζικό σύστημά της, του οποίου διασφαλίζει έως σήμερα τη ρευστότητα, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών έχουν δεσμευτεί για τον σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων.

Η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει με την ψήφο εμπιστοσύνης ένα πολυνομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπές στις περιφερειακές κυβερνήσεις, με 329 ψήφους υπέρ, 220 κατά και 4 αποχές, 21 ψήφους λιγότερες από την ψήφο εμπιστοσύνης που είχε λάβει ο Κόντε στις 6 Ιουνίου για να σχηματίσει την κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με τις διαρροές, το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα στο 1,6%, που φθάνει για να χρηματοδοτηθεί το κοινωνικό εισόδημα μόλις για ένα εξάμηνο, ενώ εάν εφαρμοστούν τα μέτρα του “κυβερνητικού συμβολαίου”, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να επιβαρυνθεί από 23 έως 28 δισ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL