Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Μακρόν κατά φωτογράφου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μακρόν κατά φωτογράφου

«Κάν’ το όπως ο Σαρκό». Αυτός ο τίτλος ταιριάζει όλο και περισσότερο στον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει βαλθεί να ακολουθεί τα βήματα του πρώην Προέδρου (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, «εξομολογείται» ότι θέλει να αποσυρθεί από την πολιτική ζωή και να... πλουτίσει). Έτσι, ο Μακρόν μοιάζει αποφασισμένος να ελέγξει απολύτως και την παραμικρή λεπτομέρεια της εικόνας του. Αποφάσισε λοιπόν να στραφεί δικαστικά κατά φωτογράφου που παραμόνευε κοντά σε βίλα στη Μασσαλία, όπου διέμενε με τη σύζυγό του. Η πρακτική αυτή (όσο κι αν οι παπαράτσι δεν είναι ακριβώς «παιδιά της χορωδίας») δεν είναι συνηθισμένη για τα δεδομένα της γαλλικής πολιτικής σκηνής, όπου με εξαίρεση τον Σαρκοζί, κανείς Πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας (Ντε Γκωλ, Πομπιντού, ντ’ Εστέν, Μιτεράν, Σιράκ, Ολάντ) δεν είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 67 του συντάγματος, διαθέτει ασυλία στη διάρκεια της θητείας του.

Ο φωτογράφος ενάντια στον οποίο στρέφεται τώρα ο Μακρόν είχε δημοσιεύσει μια ελάχιστα κολακευτική φωτογραφία του Ολάντ σε καλοκαιρινές διακοπές τον Αύγουστο του 2014. Ο Ολάντ δεν είχε στραφεί κατά του περιοδικού “Closer” που δημοσίευσε, τον Ιανουάριο του 2014, τις φωτογραφίες του να πηγαίνει στο σπίτι της φίλης του, οι οποίες είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου. Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά είχε εξηγήσει ότι δεν μπορεί να διώξει κάποιον ενώ ο ίδιος προστατεύεται από ασυλία. «Προστατεύομαι από ασυλία και το γνωρίζετε, δηλαδή δεν μπορεί κανείς να μου ασκήσει δίωξη. Μπορώ εγώ να διώξω άλλους;». Ο προκάτοχός του, Σαρκοζί, δεν συμμεριζόταν αυτή την προσέγγιση και από το 2007 ώς το 2012 είχε επιλέξει αρκετές φορές τη δικαστική οδό. Π.χ., το 2007 είχε στραφεί κατά της ιστοσελίδας Mediapart για τις αποκαλύψεις σχετικά με τη χρηματοδότηση, την ίδια χρονιά, της προεκλογικής του εκστρατείας από τη Λιβύη. Τον Φεβρουάριο του 2008 στράφηκε κατά της αεροπορικής εταιρείας Ryanair γιατί είχε χρησιμοποιήσει φωτογραφία της συζύγου του Κάρλα Μπρούνι και του ιδίου σε μια διαφήμιση.

Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση να ήταν εκείνη που στράφηκε κατά του περιοδικού “Nouvelle Observateur” για το περιβόητο sms που το περιοδικό έγραψε ότι έστειλε στην πρώην σύζυγό του Σεσιλιά, λέγοντάς της ότι θα ακυρώσει τον νέο του γάμο αν αυτή επιστρέψει...

Πλέον τη σκυτάλη από τον Σαρκό παίρνει ο Μακρόν, που στρέφεται ενάντια στον 30χρονο φωτογράφο Τιμπό Νταλιφάρ, ο οποίος κάλυπτε την προεκλογική εκστρατεία του νυν προέδρου.

Την περασμένη Κυριακή, ενώ βρισκόταν μπροστά στο πάρκο Ταλμπό, στη Μασσαλία, αναμένοντας το προεδρικό ζεύγος, ο φωτογράφος τέθηκε υπό κράτηση επί έξι ώρες σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Πηγές της προεδρίας, τόνιζαν ότι ο Νταλιφάρ είχε εισέλθει σε ιδιωτικό χώρο: «Έγινε αντιληπτός και εκδιώχθηκε από την Ειδική Ομάδα Ασφαλείας του Προέδρου», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της προεδρίας. Ο φωτογράφος διέψευσε κατηγορηματικά αυτή την εκδοχή. «Δεν είμαι αυτοκαταστροφικός, ποτέ δεν θα ρίσκαρα να μπω σε προστατευόμενο χώρο, κινδυνεύεις να σε πυροβολήσουν» είπε. Και κατήγγειλε ότι του συμπεριφέρθηκαν ως “εγκληματία” και ότι τον ανάγκασαν να παραδώσει τις κάρτες μνήμης και τον υπολογιστή του. «Δεν είναι αξιοπρεπές όταν κάποιος έχει τόσο πολύ ωφεληθεί από τα περιοδικά, να στέλνει στα τμήματα τους φωτογράφους. Εδώ και δέκα χρόνια που είμαι στο επάγγελμα, ακολουθώ τους προέδρους της Δημοκρατίας στις διακοπές τους χωρίς το παραμικρό πρόβλημα»... Προφανώς πριν από τον Μακρόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL