Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
To μεγάλο πισωγύρισμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

To μεγάλο πισωγύρισμα

Οι υπηρεσίες Υγείας έχουν υποβαθμιστεί σε 9 στις 10 χώρες του πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Το βασικό πρόβλημα, όμως, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι ότι η κρίση θα μπορούσε να γκρεμίσει επιτεύγματα δεκαετιών στις υπηρεσίες Υγείας.

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας του Covid-19 σε κρίσιμες υπηρεσίες Υγείας αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας. Σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας που επιτεύχθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες ενδέχεται να ‘σαρωθούν’ σε μικρό χρονικό διάστημα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 100 χώρες από τον Μάιο έως τον Ιούλιο και συμπεραίνει ότι βασικές ιατρικές υπηρεσίες έχουν πληγεί εξαιτίας της πανδημίας. Ανάμεσά τους οι εμβολιασμοί κατά 70% και η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου κατά 55%.

Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν επίσης ότι πολλοί θάνατοι των τελευταίων μηνών οφείλονται στη σημαντική αναταραχή που έχει προκληθεί στα συστήματα Υγείας παγκοσμίως.  Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι ακόμη και μια μικρή αναταραχή σε ζωτικές υπηρεσίες Υγείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της θνησιμότητας από πηγές διαφορετικές της Covid-19 τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».  Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι εξάλλου ότι η αναταραχή και η υποβάθμιση των συστημάτων Υγείας θα μπορούσαν να συνεχιστούν για πολλά χρόνια μετά τη λήξη της πανδημίας. «Ο αντίκτυπος ενδέχεται να γίνει αισθητός πέρα από την άμεση πανδημία», καθώς οι υπηρεσίες Υγείας σε πολλές χώρες θα έχουν φτάσει στα όριά τους.

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσαν τα ειδησειογραφικά πρακτορεία Reuters και AFP, περισσότερα από 25 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής και συγκεκριμένα, 25.029.250 κρούσματα και 842.915 θάνατοι. Σχεδόν 4 στα 10 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία, τις δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο: 5.960.652 κρούσματα και 182.760 θάνατοι στις ΗΠΑ και 3.846.153 κρούσματα και 120.262 θάνατοι στη Βραζιλία.

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να σταθεροποιείται παγκοσμίως, με 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα να καταγράφεται κάθε τέσσερις ημέρες από τα μέσα Ιουλίου. Χρειάστηκαν 94 ημέρες από την ανακοίνωση από την Κίνα του πρώτου επίσημου κρούσματος Covid-19 για να φτάσουν οι μολύνσεις το 1 εκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη συνέχεια, σε 149 ημέρες ξεπεράστηκε το όριο των 12,5 εκατομμυρίων, στις 11 Ιουλίου. Μέσα σε ενάμιση μήνα ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορωνοϊού έχει διπλασιαστεί.

Αφού επλήγη πρώτη από την πανδημία, η Ασία είναι ξανά η ήπειρος όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τα περισσότερα νέα κρούσματα (570.819), εκ των οποίων περισσότερα από τα 8 στα 10 στην Ινδία. Ακολουθούν η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική, με 55.238 νέες μολύνσεις τις τελευταίες επτά ημέρες, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ (296.503), η Ευρώπη (221.670), η Μέση Ανατολή (80.966), η Αφρική (59.688) και η Ωκεανία (1.670).

Τα σχολεία του  Όκλαντ άνοιξαν πάντως χθες και πάλι χθες τις πόρτες τους, καθώς η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας βγαίνει από ένα lockdown τριών εβδομάδων και οι αρχές εκφράζουν την πεποίθηση ότι υποχωρεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι κάτοικοι της μεγάλης πόλης του Βόρειου Νησιού μπορούν και πάλι να βγαίνουν από τα σπίτια τους, όμως παραμένουν απαγορευμένες οι συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, πλην των σχολείων.

Το lockdown είχε επιβληθεί στο  Όκλαντ μετά την ανακάλυψη στις 12 Αυγούστου 4 κρουσμάτων στην περιοχή. Μέχρι τότε είχαν περάσει 102 διαδοχικές ημέρες χωρίς καμιά τοπική μόλυνση.  Έκτοτε έχουν συνολικά μολυνθεί 141 άνθρωποι.

Θύμα της πανδημίας και ο πρώην πρόεδρος της Ινδίας

Ο πρώην Πρόεδρος της Ινδίας Πρανάμπ Μουχέρτζι, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στην Covid-19 νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πέθανε χθες έπειτα από εβδομάδες νοσηλείας, όπως ανακοινώθηκε από τον γιο του και την ινδική προεδρία.

Βετεράνος πολιτικός που υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών σε προηγούμενες κυβερνήσεις, ο Μουχέρτζι βρισκόταν σε βαθύ κώμα και ανέπνεε με μηχανική υποστήριξη αφού προσβλήθηκε από λοίμωξη των πνευμόνων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος, επιβεβαίωσε χθες το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στον μηχανισμό COVAX για ισότιμη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά εμβόλια κατά της Covid-19 παντού στον κόσμο και για καθέναν που το έχει ανάγκη.

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος αυτού, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως συνεισφέρει 400 εκατομμύρια ευρώ σε μορφή εγγυήσεων για την υποστήριξη του COVAX και των στόχων του στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορωνοϊό.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε πως η «παγκόσμια συνεργασία» είναι ο μοναδικός τρόπος εξόδου από τη σημερινή κρίση. «Είδαμε ότι ο κόσμος ένωσε τις προσπάθειές του στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορωνοϊό και της εκστρατείας ‘Παγκόσμιος στόχος: Ενωμένοι για το μέλλον μας’» σημείωσε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL