Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει το αμερικανικό χρέος

Επιμέλεια: Θανάσης Κούτσης

Η ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Πεκίνου έχει πυροδοτήσει μια ζωηρή συζήτηση για το είδος των «μέτρων» που θα μπορούσαν να πάρουν οι ΗΠΑ ξεκινώντας από τις φοιτητικές βίζες και φτάνοντας μέχρι την αγορά σόγιας. Όμως το πιο εκρηκτικό από αυτά είναι η πρόταση κάποιων ακροδεξιών βουλευτών και πολιτικών σχολιαστών ότι η χώρα θα έπρεπε να παγώσει -μέρος έστω- των 1,1 τρισ. δολαρίων που η Κίνα κατέχει σε κρατικά ομόλογα. Η συζήτηση δεν είναι καινούργια. Επιστρέφουμε σ’ αυτή με ένα απόσπασμα άρθρου μας που δημοσιεύτηκε το 2010 και εξετάζει το σενάριο κατά το οποίο η Κίνα θα μποϊκόταρε τα ομόλογα.

Του Dean Baker*

Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) και η κινεζική Κεντρική Τράπεζα αποτελούν τους παράγοντες - κλειδιά της αμερικανικής οικονομίας. Και οι δύο παίζουν περίπου τον ίδιο ρόλο: διοχετεύουν μέρος των τεράστιων ρευστών διαθεσίμων τους στο οικονομικό κύκλωμα κάνοντας βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Η Fed επεμβαίνει συνήθως στις βραχυπρόθεσμες αγορές. Όμως, από τότε που ξέσπασε η κρίση των subprimes, άλλαξε τακτική, ανοίγοντας τις πιστωτικές στρόφιγγες και προχωρώντας σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Ο αναπροσανατολισμός αυτός μεταφράστηκε σε μαζικές αγορές αμερικανικών κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων.

Η κινεζική Κεντρική Τράπεζα διοχέτευσε κι αυτή, από την πλευρά της, τεράστια ποσά ρευστών διαθεσίμων στο οικονομικό κύκλωμα προχωρώντας συστηματικά σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις. Τη στιγμή που η κρίση εκτίνασσε στα ύψη το αμερικανικό δημοσιονομικό έλλειμμα, η κινεζική Κεντρική Τράπεζα έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στα δεκαετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διακόπτει απότομα τις επενδύσεις της στο αμερικανικό χρέος, είτε για να τιμωρήσει την κυβέρνηση, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Σύμφωνα με τις υστερικές κραυγές των μέσων ενημέρωσης, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αναπόφευκτα κατακόρυφη άνοδο στα αμερικανικά επιτόκια και θα απομάκρυνε κάθε ελπίδα οικονομικής ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο σενάριο τρόμου αγνοεί, όμως, μια απλούστατη λεπτομέρεια: θα μπορούσε η Fed να πάρει τη θέση της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας και να αγοράσει η ίδια τα αδιάθετα αμερικανικά ομόλογα.

Στο ενδεχόμενο αυτό, οι ειδικοί που συμμετέχουν στη δημόσια συζήτηση αντιτείνουν εσπευσμένα ότι η ενισχυμένη παρέμβαση της Fed θα προκαλούσε καλπάζοντα πληθωρισμό, την επιστροφή στο «εργοστάσιο που κόβει χρήμα». Πρόκειται για έμμονη ιδέα που δεν έχει βάση. Η υγεία της αμερικανικής οικονομίας εξαρτάται από τον όγκο της διαθέσιμης ρευστότητας, όχι από την προέλευσή της. Μικρή σημασία έχει εάν οι πιστωτικές στρόφιγγες θα είναι της Fed ή της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας, αρκεί να παραμένουν ανοιχτές. Όταν η Κίνα αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα, διατηρεί τα αμερικανικά επιτόκια σε πολύ χαμηλά επίπεδα χωρίς να προκαλεί πληθωρισμό. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να φοβάται κανείς την πυροδότηση πληθωριστικού φαύλου κύκλου στην περίπτωση που η Fed έπαιρνε τη θέση της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι προφήτες της κινεζικής απειλής διαβεβαιώνουν ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να αγοράζει κινητές αξίες σε δολάρια για να διατηρήσει το κινεζικό νόμισμα σε λογικά επίπεδα. Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να τους απαντήσει: «Και λοιπόν;». Στην περίπτωση που η πρόβλεψή τους επαληθευόταν, θα βρισκόμασταν απλώς μπροστά σε μια αντιστροφή ρόλων: στην κατοχή της κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας θα περιέρχονταν περισσότερες βραχυπρόθεσμες αξίες και θα μειώνονταν οι μακροπρόθεσμες, ενώ η Fed θα κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τίποτε, όμως, δεν δείχνει ότι η Κίνα θα ενεργήσει κατά τέτοιον τρόπο. Θα μπορούσε κάλλιστα να αρχίσει να αγοράζει λιγότερες κινητές αξίες σε δολάρια. Μέχρι τώρα, οι αγορές αμερικανικών ομολόγων επέτρεπαν στην Κίνα να κρατά τεχνητά την ισοτιμία του γιουάν σε χαμηλά επίπεδα. Εάν το Πεκίνο σταματούσε να αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα και κινητές αξίες σε δολάρια με τα βουνά συναλλάγματος που συγκεντρώνει από το εμπορικό του πλεόνασμα, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν να αρχίσει να ανατιμάται το γιουάν σε σχέση με το δολάριο. Με λίγα λόγια, η κινεζική απειλή δεν σημαίνει τίποτα άλλο από μια πιθανή ανατίμηση του γιουάν. Όμως, ακριβώς αυτό ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλά χρόνια. Πού βρίσκεται, λοιπόν, η «απειλή» εάν το Πεκίνο ικανοποιούσε, επιτέλους, τις επιθυμίες της Ουάσιγκτον;

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στη διεύθυνση https://monde-diplomatique.gr/?p=4374

* O Dean Baker είναι οικονομολόγος, συνδιευθυντής του Center for Economic and Policy Research στην Ουάσιγκτον

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL