Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.1°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.7°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.8°C
2 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.4°C14.9°C
3 BF 94%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Φόβοι για οικονομική καταστροφή και ανεργία 20%
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Φόβοι για οικονομική καταστροφή και ανεργία 20%

Για παρατεταμένη οικονομική κρίση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ στο 20% προειδοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Στίβεν Μνούτσιν, πιέζοντας έτσι τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν άμεσα το οικονομικό πακέτο μαμούθ για τη διαχείριση της κρίσης την οποία έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που θα ξεπερνά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ανακοίνωνε την ίδια ώρα ότι θα χορηγήσει πιστωτικές διευκολύνσεις σε εταιρείες και νοικοκυριά σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία. Είχε προηγηθεί η υπόσχεση του Λευκού Οίκου ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα σταλούν επιταγές στα αμερικανικά νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση προκειμένου να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση σε μετρητά.

Το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου έκτακτης οικονομικής βοήθειας αναμένεται πάντως να καταλήξει στην αμερικανική αεροπορική βιομηχανία. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ζητήσει τη χορήγηση βοήθειας οικονομικού ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της δραστικής μείωσης των εισιτηρίων, αλλά και την άμεση κάμψη της ζήτησης που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η Boeing Co ζήτησε χθες τη χορήγηση πακέτου διάσωσης ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αεροπορική και διαστημική βιομηχανία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ενδεικτικό της κρίσης είναι ότι η αεροπορική εταιρεία United Airlines ανακοίνωσε τη μείωση κατά 60% του πτητικού της έργου για τον Απρίλιο επικαλούμενη τις συνθήκες πανδημίας. Η εταιρεία θα πραγματοποιεί μόλις 45 πτήσεις ημερησίως σε μια περιοχή που καλύπτει τον Ατλαντικό, τον Ειρηνικό αλλά και τη Λατινική Αμερική.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι υποσχέθηκε στους εκτελεστικούς διευθυντές των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών ότι οι Δημοκρατικοί συμφωνούν στην ανάγκη ανάληψης “άμεσης δράσης” προκειμένου να στηριχθούν οι αεροπορικές εταιρείες.

Την ώρα που η συζήτηση επικεντρωνόταν στην αεροπορική βιομηχανία, οι νεκροί από την επιδημία στις ΗΠΑ έφταναν τους 100 και παρατηρούνταν τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία σε βασικό ιατρικό εξοπλισμό, όπως μάσκες και ρόμπες, που χρειάζεται για την προστασία του προσωπικού απέναντι στον κορωνοϊό. Ανακοινώθηκε ότι το Πεντάγωνο προσπάθησε να συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης προσφέροντας δικό του εξοπλισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL