Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισπανική κυβέρνηση: Πρώτα οι κοινωνικές ανάγκες, μετά τα ελλείμματα

ΑΜΠΕ

Αύξηση δημοσίων δαπανών 3,8% για το 2020

Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς θα καταθέσει έναν προϋπολογισμό που προβλέπει αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 3,8% για το 2020 για να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνικής πολιτικής, ενώ το δημόσιο έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,8%, παρά την αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανεργίας, όπως τόνισε η υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Οι δημόσιες δαπάνες θα σημειώσουν άνοδο 3,8%, στα 127,6 δισ. ευρώ, το 2020 σε σχέση με το 2019, με το δημόσιο έλλειμμα να φθάνει στο 1,8% του ΑΕΠ σε σχέση με το «αδύνατο» ποσοστό του 1,3% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του Μαριάνο Ραχόι και κατά 0,7% σε υψηλότερα επίπεδα από το σχέδιο που είχε καταθέσει ο Σάντσεθ στις Βρυξέλλες πριν από μερικούς μήνες.

Η Μοντέρο, που είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα κατατεθεί η φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο αποκαλούμενος «φόρος στην Google», και το σχέδιο νόμου εναντίον της φορολογικής απάτης.

Η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 1,6% το 2020, κατά 0,4% σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2019, εξαιτίας της αβεβαιότητας από το Brexit, τους εμπορικούς πολέμους και την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ η ανεργία θα υποχωρήσει, από το 13,6% του 2020, στο 13% το 2021 και στο 12,3% το 2023.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι η αύξηση των δημοσίων δαπανών στον προϋπολογισμό οφείλεται στις δεσμεύσεις για την κοινωνική πολιτική που προβλέπει η συμφωνία που επέγραψαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos, και εμφανίστηκαν αισιόδοξες ότι «ο πιο κοινωνικός προϋπολογισμός στην Ιστορία της χώρας» θα πάρει την ψήφο και άλλων κομμάτων στη Βουλή. Η Μοντέρο διευκρίνισε ότι η αύξηση των δαπανών αφορά κυρίως την αύξηση των συντάξεων και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις