Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες: / Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες: Θα πληρώσουμε τα χρέη όταν νικήσουμε την πείνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες: / Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες: Θα πληρώσουμε τα χρέη όταν νικήσουμε την πείνα

Με συμφιλιωτικούς τόνους για «μια νέα εθνική ενότητα» και «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, αδελφικό και αλληλέγγυο» στο εσωτερικό και ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στο ΔΝΤ, ο Αλμπέρτο Φερνάντες ανάλαβε χθες την προεδρία της Αργεντινής προειδοποιώντας τους... διεθνείς επενδυτές και κερδοσκόπους: «Έχουμε τη θέληση να πληρώσουμε, αλλά δεν έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε» και «δεν μπορεί να υποστηριχτεί η πληρωμή του χρέους εάν στη χώρα δεν υπάρχει ανάπτυξη».

Για τον Φερνάντες, ο αγώνας εναντίον της πείνας θα αποτελέσει το πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του, με την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να είναι αφιερωμένη στη δρομολόγηση ενός «τεράστιου προγράμματος μη τραπεζικών μικροπιστώσεων με χαμηλά επιτόκια για να καταπολεμήσουμε την πείνα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να βγούμε από τη λογική τού περισσότερη λιτότητα και περισσότερο χρέος», τόνισε ο Φερνάντες, καταγγέλλοντας ότι ο νεοφιλελεύθερος Μάκρι άφησε τη χώρα σε «εικονική πτώχευση», με το 40% του πληθυσμού να βρίσκεται σε κατάσταση σχετικής και πλήρους ένδειας.

Ο νέος επικεφαλής της Αργεντινής κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει σε μια συνολική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, η οποία «δεν θα πρέπει να μολύνεται από τις μυστικές υπηρεσίες AFI» και «να προχωρεί σε σκοτεινές δίκες και λιντσαρίσματα από τα μέσα ενημέρωσης». «Χωρίς μια ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δημοκρατία» τόνισε ο Φερνάντες μπροστά στον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Λονενθέτι, καταγγέλλοντας ότι «τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αδικαιολόγητες διώξεις και αυθαίρετες φυλακίσεις». Από τα πρώτα διατάγματα που θα υπογράψει θα είναι η ακύρωση του διατάγματος του Μάκρι για να κρατείται μυστικός ο προϋπολογισμός των μυστικών υπηρεσιών AFI. «Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα κατά της πείνας», συμπλήρωσε ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής, ζητώντας τη συνεργασία με τη Βραζιλία, «παρά τις οποιεσδήποτε προσωπικές διαφορές», διεκδικώντας παράλληλα τις Μαλβίνες Νήσους (Φόκλαντ) από τη Βρετανία «με τον μοναδικό δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας, γιατί δεν υπάρχει χώρος για την αποικιοκρατία στον 21ο αιώνα».

Με Ι.Χ. στην ορκωμοσία ο Φερνάντες

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες και πάνω από είκοσι καλλιτέχνες περίμεναν στην Πλάθα Ντε Μάγιο τον Φερνάντες και την αντιπρόεδρο Φερνάντες Κίρχνερ για να πανηγυρίσουν την αλλαγή και την ελπίδα. Ο Φερνάντες πήγε στη Βουλή για την τελετή της ορκωμοσίας με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο χαιρετώντας τα πλήθη που τον αποθέωσαν.

Στην ανάληψη της προεδρίας του Φερνάντες παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι της Ουρουγουάης και της Παραγουάης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Κούβας, ενώ ο Πρόεδρος της Χιλής Πινιέρα δεν παραβρέθηκε εξαιτίας της πτώση του χιλιανού στρατιωτικού αεροσκάφους με 38 άτομα στην Ανταρκτική. Το Βατικανό, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Κίνα εκπροσωπήθηκαν με υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες. Από την Ευρώπη παραβρέθηκε και η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς. Θετικά εξέπληξε την Αριστερά η είδηση ότι ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos, Πάμπλο Τζεντίλι, παραιτήθηκε για να αναλάβει τη Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Παιδείας της Αργεντινής.

Ο Πρόεδρος της Κολομβίας Ντούκε δικαιολόγησε την απουσία του εξαιτίας των μεγάλων κινητοποιήσεων... εναντίον του στην Μπογκοτά, ενώ ο Έβο Μοράλες αποφάσισε τελικά να μην παραστεί στην τελετή στο Μπουένος Άιρες και να επιστρέψει από την Κούβα στο Μεξικό.

Βολιβία: Θέλουν να δικάσουν τον Μοράλες στη Χάγη

Την ίδια στιγμή, η «προσωρινή κυβέρνηση» της Ανιές αποφάσισε να... διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας ότι στις 30 Νοεμβρίου το δικηγορικό γραφείο του Παρισιού "Αλφόνσο Ντράδο" κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης μήνυση κατά του πρώην Προέδρου της Βολιβίας μεταξύ άλλων για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και κρατική τρομοκρατία, δολοφονίες από ελεύθερους σκοπευτές, φυσικά και ψυχολογικά βασανιστήρια, εκπροσωπώντας θύματα τα οποία απέφυγε να κατονομάσει.

Το δικηγορικό γραφείο δημοσίευσε ορισμένα «ντοκουμέντα» στα κοινωνικά δίκτυα, υπογραμμίζοντας ότι «το αίτημα έγινε δεκτό από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι το Δικαστήριο της Χάγης θα διατάξει την Εισαγγελία του να προχωρήσει σε έρευνα. Σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο, συνένοχοι του Μοράλες είναι ο πρώην αντιπρόεδρος, οι πρώην υπουργοί Προεδρίας, Άμυνας και Πολιτισμού καθώς και ο βουλευτής Τορίκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL