Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Τιμούν τον Πινοσέτ την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τιμούν τον Πινοσέτ την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Με μια εκδήλωση μνήμης στα έργα και τις ημέρες του Πινοσέτ κατά την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 10 Δεκεμβρίου θα «τιμήσει» η τοπική βουλή του Σάο Πάολο τον πρώην δικτάτορα της Χιλής. Η πρωτοβουλία οφείλεται στον τοπικό βουλευτή Φρεντερίκο Ντ' Άβιλα, του Κοινωνικού Φιλελεύθερου Κόμματος PSL, που οδήγησε τον Ζαΐρ Μπολσονάρου στην προεδρία. Μόνο που ακόμη και ο Ντ' Άβιλα έχοντας επίγνωση των αντιδράσεων που θα προκαλούσε η προβοκατόρικη ενέργειά του προσπάθησε να καλύψει από τη δημοσιότητα την εκδήλωση παρουσιάζοντάς την ως «επίσημη τελετή στη μνήμη του Προέδρου Αουγκούστο Π. Ουγάρτε», χρησιμοποιώντας το δεύτερο επίθετο του ανθρώπου που έμεινε γνωστός για τις θηριωδίες του με το πρώτο του επώνυμο, Πινοσέτ.

Μέσα σε λίγες ώρες ο δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος της Βραζιλίας και της Χιλής βρέθηκε επί ποδός πολέμου, με τον Πρόεδρο της Χιλής Πινιέρα να καταδικάζει την εκδήλωση. Για τους ακροδεξιούς η εκδήλωση είναι μια αφορμή για μισαλλόδοξα και αντικομμουνιστικά μηνύματα, σε μια στιγμή όπου ο λάτρης των δικτατόρων Πρόεδρος Μπολσονάρου αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες στο πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με τους γιούς του το PSL και να ανακοινώσει ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα.

Ο Μπολσονάρου, φανατικός υποστηρικτής του Πινοσέτ, είχε έρθει σε αντιπαράθεση με την πρώην Πρόεδρο της Χιλής και επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ όταν υπερασπίστηκε δημόσια τον Πινοσέτ τον Σεπτέμβριο υπογραμμίζοντας ότι χάρη στο πραξικόπημα η Χιλή «δεν έγινε νέα Κούβα». Η Μπατσελέτ, της οποίας ο πατέρας ήταν στρατιωτικός, μέλος της κυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε, και βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τη χούντα, είχε μιλήσει για «συρρίκνωση του δημοκρατικού χώρου» στη Βραζιλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL