Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο αθλητισμός έχει συνέχεια και δεν προσφέρεται για fake news

Άμεση η ανάγκη πρόσληψης ειδικών επιστημόνων και ανανέωσης του εξοπλισμού..

του Τάκη Γεωργακόπουλου*

 

Αγαπητοί ασχολούμενοι με τα αθλητικά πράγματα, μπορεί να ''έχει ψωμί'' για την ώρα, ό,τι λέγεται και γράφεται από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η αλήθεια είναι κάπου... διαφορετική και ''είναι πάντα επαναστατική''.

Σε σχέση με το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας, από τα αρτιότερα στον κόσμο, όλοι γνωρίζουμε πως έχει προβλήματα, αλλά αυτά τα απέκτησε κυρίως κατά την περίοδο των Μνημονίων. Ενόψει της αποδέσμευσης από την ασφυκτική επιτήρηση των μνημονιακών μηχανισμών, είχε διαπιστωθεί από την αθλητική ηγεσία (Βασιλειάδης, Συναδινός) πως το Ελληνικό Εργαστήριο έχει προβλήματα, πως βρίσκεται στο "στόχαστρο" της WADA, που διαπιστεύει τα Εργαστήρια και είχε άμεση ανάγκη προλήψεων ειδικών επιστημόνων και ανανέωσης του εξοπλισμού του, για να μπορεί να παρακολουθεί και να διενεργεί με νέες μεθόδους τους αναγκαίους ελέγχους, ανίχνευσης απαγορευμένων ουσιών.

Έτσι αποφασίστηκε, από τον Ιανουάριο, με τον νόμο 4589/2019, άρθρο 50, η ένταξη του Εργαστηρίου Ελέγχων Ντόπινγκ στο ΕΚΕΦΕ ''Δημόκριτος'', με στόχο και προσλήψεις να γίνουν και νέα μηχανήματα να αγοραστούν και γι’ αυτό έχει εγκριθεί πίστωση 2 εκατομμυρίων ευρώ. Η αναγκαία ΚΥΑ για τη διοικητική μεταφορά του Εργαστηρίου δεν εκδόθηκε λόγω πρόωρων εκλογών και απομένει στην νέα κυβέρνηση να την εκδώσει και δίνοντας τα 2 εκατομμύρια ευρώ στον νέο φορέα να αγοραστούν και τα νέα μηχανήματα. Έτσι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τη WADA...

Που είναι το τραγικό πρόβλημα για τον νέο υπουργό αθλητισμού; Η διοίκηση του αθλητισμού και του κράτους έχει συνέχεια. Εκτός κι αν η κυβέρνηση διαφωνεί με την εφαρμογή του νόμου για τη μεταφορά του εργαστηρίου στον ''Δημόκριτο''...

Επίσης, η αθλητική ηγεσία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε διαπιστώσει την άμεση ανάγκη λειτουργίας του ΕΟΚΑΝ (μετασχηματισμός του ΕΣΚΑΝ) και είχε δρομολογήσει τη σύνταξη του σχετικού νομοθετήματος, διαπιστώνοντας πως η δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) είχε νομοθετηθεί από το 2012 (!) με τον νόμο 4049 (ΦΕΚ 35Α') αλλά ΔΕΝ είχε δημιουργηθεί και έτσι έμενε το ΕΣΚΑΝ να διενεργεί ελέγχους ντόπινγκ! Τότε μάλλον άλλοι κυβερνούσαν, αυτοί ευθύνονται και θα πρέπει σήμερα να εξηγήσουν γιατί δεν δημιουργήθηκε αμέσως ο ΕΟΚΑΝ;

Ας μην διαρρηγνύει, λοιπόν, σήμερα τα ιμάτιά του ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού κι ας φροντίσει, σε συνεργασία με τον έμπειρο και γνώστη των αθλητικών θεμάτων νέο γγΑ, να ολοκληρώσει ό,τι είναι ήδη προετοιμασμένο νομοθετικά, γιατί ο αθλητισμός έχει συνέχεια και δεν προσφέρεται για fake news των κυβερνώντων.

Τα ζητούμενα είναι δύο: α) στήριξη του Ελληνικού Εργαστηρίου Ελέγχων Ντόπινγκ και β) άμεση νομοθέτηση και λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ). Όλα τ' άλλα είναι ''άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε''!

 

* Γιατρός, πρόεδρος ΕΣΚΑΝ

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις