Πιέσεις στα ομόλογα / Ζητείται άμυνα απέναντι στις αναταράξεις - Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΚΤ

Πιέσεις στα ομόλογα / Ζητείται άμυνα απέναντι στις αναταράξεις - Έκτακτη συνεδρίαση στην ΕΚΤ

Σε μία σπάνια κίνηση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πραγματοποιώντας την Τετάρτη έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στις αγορές και ειδικά σε σχέση με την μεγάλη και απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων που εκδίδουν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης. Η ανησυχία αυξάνεται ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, με πρώτη την Ελλάδα, αλλά επίσης την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Γαλλία και άλλες. 

«Το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει σαφές αν θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.

Η είδηση για την συνεδρίαση στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) βοήθησε να ανακοπούν οι ανοδικές τάσεις το πρωί της Τετάρτης. Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου που χτες είχε αγγίξει το 4,7%, σήμερα υποχωρεί στα 4,45%. Αντίστοιχα κινείται και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς από τα 4,27% στα 4,03%. Μικρότερη διόρθωση καταγράφεται σε τίτλους άλλων χωρών.

Η αισιοδοξία προέρχεται μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι η τελευταία φορά που η ΕΚΤ συγκάλεσε αντίστοιχη έκτακτη συνεδρίαση, οδήγησε στην συγκρότηση του προγράμματος για την επαναγορά ομολόγων την πρώτη περίοδο της πανδημίας, ύψου 1,7 τρισ. ευρώ, του κύριου ευρωπαϊκού εργαλείου για την αντιμετώπιση της κρίσης covid-19.

Σύμφωνα με το Reuters, στο τραπέζι για την στήριξη των ομολόγων και την αποφυγή μεγάλων αποκλίσεων στις αποδόσεις κρατικών τίτλων σε ευρώ, υπάρχουν υφιστάμενα εργαλεία όπως οι επανεπενδύσεις κεφαλαίων από ωρίμανση τίτλων σε άλλους που δέχονται πιέσεις, αλλά και νέα που μπορεί να δημιουργηθούν, αν οι πρώτες κριθούν ανεπαρκείς σε μέγεθος.

Αξιοσημείωτη είναι η συγκυρία της συνεδρίασης, καθώς στις ΗΠΑ η Fed αναμένεται αργότερα να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων στο δολάριο (η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι αυτή θα φτάσει τις 75 μονάδες βάσης, ή 0,75%).

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ισαμπέλ Σνάμπελ με δηλώσεις της μετέθεσε μια υποθετική ανακοίνωση νέων εργαλείων για το μέλλον, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες συνθήκες, με όρους, όρια και μηχανισμούς ασφαλείας ανά περίπτωση. 

«Επί του παρόντος συζητάμε. Απλώς συζητάμε, αλλά είναι μια αρχή ... θα πρέπει να υπάρξει μια δήλωση που να επιδεικνύει την πρόθεση δράσης. Μετά πιθανώς θα ανατεθεί σε επιτροπές να δουλέψουν για τις επιλογές, αυτό έλειπε την περασμένη εβδομάδα», σχολίασε σχετικά οικονομολόγος επενδυτικής στο Reuters.