Αττικό Ζωολογικό Πάρκο / Έλεγχοι μετά τη θανάτωση του χιμπατζή – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο / Έλεγχοι μετά τη θανάτωση του χιμπατζή – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο «μικροσκόπιο» κλιμακίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα βρεθούν σήμερα οι χώροι που διαβιούν τα άγρια ζώα και τα νομιμοποιητικά έγγραφά τους στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, μετά τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού που συνεχίζει να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

«Τώρα το πρωί στέλνουμε ένα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και από διάφορες διευθύνσεις του υπουργείου μας να ελέγξουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα όλων των ζώων στο Πάρκο, να ελέγξουν επίσης τους χώρους όπου διαβιούν τα άγρια ζώα και ιδιαίτερα να δώσουν έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας και των επισκεπτών και των εργαζομένων και των ιδίων των ζώων» δήλωσε στο OPEN TV ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς

«Προφανώς δεν έχουν τηρηθεί οι όροι ασφαλείας» σημείωσε ο υφυπουργός. Ερωτηθείς δε για πότε είχε ελεγχθεί τελευταία φορά το Πάρκο, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε την Περιφέρεια» Αττικής. Όπως είπε, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αποτελεί επιχείρηση οικονομικής δραστηριότητας και «όπως και κάθε άλλη επιχείρηση ελέγχεται από την Περιφέρεια». 

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ περιορίστηκε να υποβαθμίσει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι ήταν αποτέλεσμα «διαμάχης στην ομάδα των χιμπατζήδων», ενώ και αυτός υποστήριξε ότι η επιτροπή θα απαντήσει στο πόρισμά της αν τηρήθηκαν ή όχι τα μέτρα ασφαλείας.

«Το περιστατικό είναι πολύ απλό, αν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη. Υπήρχε μία έντονη διαμάχη μέσα στην ομάδα των χιμπατζήδων, έχουμε εννιά, είναι ένας μεγάλος χώρος, όλα αυτά τα ζώα έχουν γεννηθεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Τα τέσσερα από αυτά έχουν γεννηθεί σε εμάς, ο Μπαζού είναι μαζί μας 15 χρόνια, 12 χρόνια πριν στη Γαλλία. Ο Μπαζού κυνηγήθηκε από την υπόλοιπη ομάδα και στην έξαρση αυτής της διαμάχης, βγήκε έξω, πέρασε τα ηλεκτροφόρα καλώδια και βγήκε, έξω. Βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο του Πάρκου και εν συνεχεία βγήκε έξω στο πάρκινγκ» περιέγραψε. Υποστήριξε δε ότι επρόκειτο για «ακραία περίπτωση», ενώ επανέλαβε τους χθεσινούς ισχυρισμούς ότι τηρήθηκαν τα διεθνή πρωτόκολλα.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν εκτελεσμένο κυριολεκτικά χιμπατζή, που ναι μεν το ορίζουν τα διεθνή πρωτόκολλα αλλά πιθανόν να μπορούσαν να κάνουν και κάτι άλλο» αντέτεινε ωστόσο η Μάρθα Πουλτίδου, ιδρύτρια της Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης Ζώων που πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από το Πάρκο το απόγευμα της Κυριακής. «Γιατί δεν λέει ο κ. Λεσουέρ μια φορά την αλήθεια. Δεν ξέρανε καν πού είναι το ζώο. Το ζώο είχε διαφύγει, είχε βγει εκτός πάρκου και αυτοί ψάχνανε το ζώο» τόνισε.

Σημειώνεται ότι μετά τη θανάτωση του χιμπατζή, συνελήφθη ο 29χρονος φροντιστής που τον πυροβόλησε. Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του Εισαγγελέα Ζώων, που ενημερώθηκε από την αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Το βίντεο από τη στιγμή που το σκάει ο χιμπατζής