Θάνος Πλεύρης / Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Από 1η Ιουνίου παρελθόν η μάσκα

Θάνος Πλεύρης / Τέλος το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Από 1η Ιουνίου παρελθόν η μάσκα

Από 1η Μαΐου ξεκινά η κατάργηση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ από 1η Ιουνίου φεύγουν και οι μάσκες. Πάντως, το Πάσχα θα εορταστεί με τα ισχύοντα μέτρα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε το πρωί τον «οδικό χάρτη» αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της πανδημίας, προκαταλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει αργότερα σήμερα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε: 

  • Από 1η Μαΐου καταργείται η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού σε όλους τους χώρους. Δεν θα χρειάζεται ούτε η διενέργεια τεστ, όπου απαιτείτο.
  • Από 1η Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ.
  • Από 1η Μαΐου καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία για καθηγητές και μαθητές στα σχολεία. Οι μαθητές θα επιστρέψουν δηλαδή στα σχολεία μετά τις διακοπές του Πάσχα, στις 3 Μαΐου, χωρίς να έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό.
  • Από 1η Μαΐου ορίζεται ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας.
  • Από 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χωρών στο 100%
  • Από 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών και ήδη έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση.

«Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι το Πάσχα θα γιορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα και θα υπάρχει σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

«Μετά από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το ορθόδοξο Πάσχα κανονικά, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα» κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

«Την πανδημία την πληρώσαμε ακριβά, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό ΕΣΥ»

Ένα πρώτο σχόλιο για τη άρση των μέτρων και την αναπροσαρμογή των υγειονομικών πρωτόκολλων που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

//--> //--> //--> Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι θα πρέπει φυσικά η κοινωνία να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς ωστόσο θα πρέπει να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη  των ειδικών και να μην πέσουμε στην παγίδα του κυβερνητικού αφηγήματος ότι η πανδημία τελείωσε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «κάνοντας ένα μίνι απολογισμό στην πανδημία τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ άσχημα. Από την αρχή του χρόνου 7.500 συνάνθρωποί μας χάθηκαν λες και ήταν αόρατοι τόσο αυτοί όσο και οικογένειές τους. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ακόμα δύσκολη».

Σχολιάζοντας την άρση της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί με την προϋπόθεση ότι έχει την «σύμφωνη γνώμη των ειδικών».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος συμπλήρωσε ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να διευκρινιστεί από τον Ιούνιο και μετά καθώς όπως είπε «ειδικά στα μέσα μαζικής μεταφοράς που έχουν πολυκοσμία, η οποία θα ενταθεί στην τουριστική περίοδο, ίσως πρέπει η μάσκα να παραμείνει».

«Την πανδημία την πληρώσαμε ακριβά, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας» κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.