Χρήστος Σαρτζετάκης / Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Χρήστος Σαρτζετάκης / Πέθανε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο 93χρονος κορυφαίος δικαστικός και πολιτικός νοσηλευόταν στο «Λαΐκό» νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, όντας διασωληνωμένος λόγω πνευμονίας από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τη Δευτέρα στις 12:00 στην Μητρόπολη Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Φλόγα: Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια και στην Εστία Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Χρ. Σαρτζετάκη, λόγω των υγειονομικών μέτρων, η ταφή θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο την ίδια μέρα στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννημένος στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929, ήταν γιος αξιωματικού της Χωροφυλακής με καταγωγή από τα Χανιά και κόρης του Κοσμά Γραμμενόπουλου, εκ των πρωταγωνιστών από την ελληνική πλευρά στις συγκρούσεις στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στο Σκλήθρο Φλώρινας, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πήρε το πτυχίο του από τη Νομική Θεσσαλονίκης και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1955 και μετά από θητεία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας βρέθηκε ξανά στη Θεσσαλονίκη και το Πρωτοδικείο. Εκεί υπηρετούσε όταν δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης από παρακρατικούς τον Μάιο του 1963. Ο υποδειγματικός χειρισμός της ανάκρισης εμπόδισε την προσπάθεια να παρουσιαστεί η επίθεση με το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη ως «τροχαίο δυστύχημα». Η μάχη που δόθηκε για την αποκάλυψη της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης έγινε παγκοσμίως γνωστή και απαθανατίστηκε καλλιτεχνικά στην ταινία "Ζ" του Κώστα Γαβρά.

Στη συνέχεια ο Σαρτζετάκης πήρε εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακά στο Παρίσι, με αντικείμενα το Εμπορικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο, το διάστημα 1965-1967. Ωστόσο η έλευση της Χούντας τον έθεσε και πάλι στο στόχαστρο. Το 1968 αρχικά απολύθηκε από το δικαστικό σώμα, στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε, φυλακίστηκε χωρίς δίκη. Η διεθνής κατακραυγή για τα παραπάνω ανάγκασε το καθεστώς των Συνταγματαρχών να τον ελευθερώσει το 1971.

Μετά την πτώση της Χούντας αποκαταστάθηκε το Σεπτέμβριο του 1974 και έλαβε βαθμό Εφέτη. Σύντομα ήρθε ξανά σε σύγκρουση με τη Δεξιά, αυτή τη φορά εντός Δικαιοσύνης, για την απόφασή του το 1976 να απορρίψει το αίτημα έκδοσης του Ρολφ Πόλε στη Δυτική Γερμανία. Ο τελευταίος καταζητείτο ως τρομοκράτης και ο Σαρτζετάκης μαζί με άλλους δύο δικαστικούς που πλειοψήφισαν, έκριναν ότι πρόκειται για πολιτικά εγκλήματα, κατά συνέπεια το Ελληνικό Σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση. Για αυτή την θέση τους διώχθηκαν πειθαρχικά από τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου.

Το 1981 έγινε Πρόεδρος Εφετών και το 1982 έφτασε στον βαθμό του Αεροπαγίτη. Το 1985 το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου τον πρότεινε για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η πρόταση υποστηρίχθηκε από την Αριστερά. Εξελέξη στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα της χώρας στις 29 Μαρτίου 1985 και διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.