Κορωνοϊός / Η νέα έκρηξη κρουσμάτων φέρνει μέτρα για τις 3 Γενάρη – Τι θα ισχύει

Κορωνοϊός / Η νέα έκρηξη κρουσμάτων φέρνει μέτρα για τις 3 Γενάρη – Τι θα ισχύει

Έντονη ανησυχία προκαλούν τα 9.284 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ με τη νέα έξαρση της πανδημίας που επελαύνει το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Μπροστά στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας η κυβέρνηση ανέτοιμη και αργοπορημένη ανακοίνωσε μέτρα για τις 3 Ιανουαρίου και για δύο εβδομάδες.

Οι επιστήμονες μιλούν για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες, στη σκιά ανακοίνωσης των μέτρων.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «σήμερα ή αύριο θα πάμε σε πενταψήφιο νούμερο», το οποίο θα μπορούσε να φθάσει έως και τις 13.000 κρούσματα. «Με τρομάζει η θετικότητα που ανεβαίνει» υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης, χτυπώντας «καμπανάκι» για την Αττική.

«Η Αθήνα βράζει» είπε, συμπληρώνοντας ότι σε αρκετές περιοχές οι αριθμοί έχουν τριπλασιαστεί ή και τετραπλασιαστεί. Σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη, τα ενεργά κρούσματα υπερβαίνουν τις 100.000.

Όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε ότι η κορύφωση θα μπορούσε να σημειωθεί μεταξύ 15 και 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Πάντως ο Νίκος Τζανάκης πρότεινε ακόμα να υπάρξει παράταση μιας εβδομαδας στις διακοπές στα σχολεία,  η οποία θα αναπληρωθεί στο τέλος της χρονιάς με στόχο να προλάβουμε την κορύφωση στα μέσα του Γενάρη.

Όλα τα νέα μέτρα

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, ή διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη με σύσταση την υψηλής προστασίας, τόσο στα σούπερ μάρκετ όσο και στα μέσα μεταφοράς, αλλά και για το προσωπικό εστίασης. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας τύπου ffp2 ή ΚΝ95, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Ωράριο στην εστίαση μέχρι τις 12, τραπέζια με μετρικές αποστάσεις έως 6 άτομα, απαγορεύεται για ορθίους. Η μουσική δε διακόπτεται για την ώρα.

-Οι αθλητικοί χώροι και τα γήπεδα θα λειτουργούν με 10% πληρότητα με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα γίνονται κεκλεισμένων.

-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

-Τηλεργασία στο έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με κυλιόμενο ωράριο.

Αναφορικά με τα σχολεία και τον τρόπο λειτουργίας, η συζήτηση θα λήξει την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν θα πραγματοποιηθούν σχολικές εκδρομές.