Ματίνα Παγώνη / Πλέον νοσεί 1 στα 3 παιδιά - Αρχές Οκτωβρίου θα αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος

Ματίνα Παγώνη / Πλέον νοσεί 1 στα 3 παιδιά - Αρχές Οκτωβρίου θα αποκαλυφθεί το μέγεθος του προβλήματος

«Τα πράγματα δεν είναι απλά για τα παιδιά», προειδοποίησε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Ενώ πριν νοσούσε ένα στα πέντε, τώρα είναι ένα στα τρία που νοσεί. Αυτοί οι αριθμοί είναι δύσκολοι, η επίθεση της μετάλλαξης Δέλτα στα νέα παιδιά, το έχουμε τονίσει τον τελευταίο καιρό και παρακαλούμε τους γονείς να πάνε να εμβολιαστούν ... Οι γονείς φοβούνται -και με το δίκιο τους, γιατί πρόκειται για τα παιδιά τους. Είναι κάτι καινούργιο, ένας κορωνοϊός που δεν τον ξέραμε, τις μεταλλάξεις του τώρα τις μαθαίνουμε, υπάρχει μία πολύ επιθετική μετάλλαξη με καθημερινά καινούργια στοιχεία ... Μεγάλο ρόλο πρέπει να παίξουν οι παιδίατροι, που γνωρίζουν το ιστορικό των παιδιών και μπορούν να διαβεβαιώσουν τους γονείς ότι δεν θα υπάρχουν προβλήματα από το εμβόλιο. Τα στοιχεία που έχουμε από τις μελέτες δείχνουν ότι είναι ασφαλή», είπε η κα Παγώνη.

«Πρέπει να προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς ... Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός βρίσκεται πολύ χαμηλά», συνέχισε, αναφέροντας ότι βρίσκεται:

στους μαθητές Γυμνασίου (12-14 ετών) στο 13%

στους μαθητές Λυκείου (15-17 ετών) στο 21%

Σημειώνεται ότι τα ποσοστά αυτά είναι χαμηλότερα από όσα παρέθεσε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, που είχε κάνει λόγο για 13% και 25% και συνολικά 140.000 εμβολιασμένα παιδιά. Το ECDC για την Ελλάδα παρουσιάζει (μέχρι χτες Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου) μόλις 61.000 ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ανηλίκων και συνολικά 136.000 που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Αναφερόμενη στα 1.372 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ανηλίκους μέσα σε δύο μόλις ημέρες λειτουργίας των σχολείων, η ίδια προειδοποίησε ότι «το επόμενο διάστημα μπορεί να έχουμε πολύ περισσότερα ... στο 20ήμερο περίπου θα αρχίσουμε να βλέπουμε τι συμβαίνει. Αν δεν περάσουν 20 ημέρες δεν μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα, όπως δείχνουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα».