Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.6°C24.6°C
2 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C24.3°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C22.1°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
2 BF 41%
ΕΣΥ / Καταρρέουν τμήματα σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΣΥ / Καταρρέουν τμήματα σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

134904016a.jpg

Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, με κρίσιμες κλινικές και τμήματα να δέχονται ανεπανόρθωτο πλήγμα εξαιτίας της υποστελέχωσης, την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει, κάνοντας λόγο για γενναίες μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ενδεικτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το ΓΝΘ Ιπποκράτειο και αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Αυτή την στιγμή λειτουργούν οι 5 από τις 12 χειρουργικές αίθουσες και υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι στις 29 οργανικές θέσεις, ενώ η αναμονή για τα χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει πάνω από 6 μήνες. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί οριακά, καθώς έχουν μείνει μόνο 2 γιατροί για την πρωινή λειτουργία και 3 για τις εφημερίες, ενώ αντίστοιχες είναι και οι ελλείψεις τεχνολόγων (έχουν μείνει 7 εργαζόμενοι, όταν σε κάθε γενική εφημερία χρειάζονται 6) σε ένα τμήμα πρώτης γραμμής, του οποίου οι ανάγκες είναι τεράστιες, αφού σε κάθε εφημερία εξετάζονται πάνω από 50 ασθενείς (περισσότερες από 70 εξετάσεις) και καθημερινά εξετάζονται πάνω από 30 ασθενείς. Η δε διάλυση -δήθεν προσωρινά με πρόσχημα την Covid- της Α΄ Παθολογικής Κλινικής έχει ως αποτέλεσμα οι 3 υπόλοιπες κλινικές να κάνουν συνεχόμενες εφημερίες.

Τραγική κατάσταση στη Νευροχειρουργική του «Παπανικολάου»

Την τραγική υποστελέχωση της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει σε άλλη ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών της πόλης, τονίζοντας πως αν δεν γίνει κάτι για να αναταχθεί σύντομα, θα τεθεί η ίδια η λειτουργία της εν αμφιβόλω, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τους οξείς νευροχειρουργικούς ασθενείς (με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, πολυτραυματισμούς, καρκίνους κ.λπ.), αλλά και τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς που συνωστίζονται στη λίστα των χειρουργείων, η οποία όλο και μεγαλώνει. Η ΕΝΙΘ καταγγέλλει πως στην πρόσφατη προκήρυξη μόνιμων θέσεων για ειδικούς γιατρούς στο ΕΣΥ η κυβέρνηση δεν προνόησε να περιλάβει καμία θέση για τη Νευροχειρουργική Κλινική του «Παπανικολάου». Στο πλαίσιο αυτό, ζητά την άμεση προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» για να διασφαλιστούν η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της και η κάλυψη των αναγκών των ασθενών της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας.

Στα όριά της η Παθολογική στο Κιλκίς

Με μόλις 2 μόνιμους ειδικούς ιατρούς, από τις 7 οργανικές θέσεις που προβλέπονται, λειτουργεί η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς. Όπως περιγράφουν σε ανακοίνωσή τους το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς, παρά τις δραματικές εκκλήσεις για τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, την υπερεφημέρευση, τις προειδοποιήσεις για την επισφαλή λειτουργία και τον κίνδυνο κατάρρευσης της κλινικής, οι διοικήσεις του νοσοκομείου και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας προέκριναν ως λύσεις τις εσωτερικές μετακινήσεις και τα συνεχή «εντέλλεστε», χωρίς κανένα αποτέλεσμα, κάτι που οδήγησε σε νέες παραιτήσεις. Οι ελλείψεις στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή του Τακτικού Παθολογικού και του Διαβητολογικού Ιατρείου, στερώντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και αυξάνοντας την ταλαιπωρία των ασθενών. Η δε υποστελέχωση του αξονικού τομογράφου, που δεν εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα, προκαλεί επιπλέον επιβάρυνση στις διαγνωστικές εξετάσεις της Παθολογικής Κλινικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL