Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Νέος αυτοδιοικητικός χάρτης ενόψει των εκλογών του Μαϊου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέος αυτοδιοικητικός χάρτης ενόψει των εκλογών του Μαϊου

Σε 331 αυξάνονται οι δήμοι της χώρας με ρύθμιση που φέρνει άμεσα ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης. Έτσι, “σπάνε” στα τρία οι Δήμοι Κέρκυρας και Κεφαλληνίας, στα δύο "σπάνε" οι Δήμοι Λέσβου και Σερβίων - Βελβεντού, ενώ το ζήτημα θα επανεξεταστεί συνολικά μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές από ειδική επιτροπή υπό τον γενικό γραμματέα Εσωτερικών.

Με τη νέα ρύθμιση, συστήνονται οι Δήμοι Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νότιας Κέρκυρας, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Σερβίων, Βελβεντού, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. Ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, προβλέπεται παράταση στην κατάρτιση εκλογικών καταλόγων για τους δέκα νέους δήμους έως την 15η Μαρτίου 2019. Δικαίωμα εκλέγεσθαι έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους των αντίστοιχων δημοτικών ενοτήτων και ως προς το δικαίωμα του εκλέγειν λαμβάνεται υπόψιν η κατανομή των διαμερισμάτων στα οποία επέρχεται η διάσπαση.

Τυπικά, την 1η Σεπτεμβρίου 2019, που αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές αρχές, αρχίζει ο μαραθώνιος! Ως προς την υπηρεσιακή λειτουργία από την 1.9η.2019 έως 1η.1.2020 πρέπει να καταρτιστεί ο μεταβατικός Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) με προσωρινή εσωτερική διάρθρωση των υπηρεσιών, που θα εκπνεύσει την 1η.3.2020, οπότε και θα έχουν καταρτιστεί οι οριστικοί ΟΕΥ.

Από την 1η.9.2019, η οικονομική επιτροπή πρέπει να καταρτίσει νέο προϋπολογισμό, που θα τον θέσει σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο. Προηγουμένως δε οι εν ενεργεία δημοτικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ορίζοντας ορκωτό λογιστή, ο οποίος μέχρι τις 31.7.2019 πρέπει να έχει ολοκληρώσει την απογραφή και αποτίμηση και εάν παραστεί λόγος να καταρτίσει συμπληρωματική έκθεση έως τις 13.8.2019. Παράλληλα, η κυριότητα και κάθε άλλο εμπράγματο δικαίωμα επί των ακινήτων, καθώς και η κυριότητα των δικτύων του καταργούμενου δήμου μεταβιβάζονται αυτοδικαίως στον συνιστώμενο δήμο εφόσον βρίσκονται εντός των διοικητικών του ορίων. Οι δε δημοτικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα και μόνο μετά την παρέλευση δύο ετών θα ληφθεί απόφαση για τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας τους.

Να σημειωθεί ότι από την 16η έως την 31η Αυγούστου 2019 οι υπηρεσίες των αρχικών δήμων δεν πραγματοποιούν καμία πράξη πληρωμής πλην μισθοδοσίας και πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Τα εκκρεμή παραστατικά μεταβιβάζονται στο δημοτικό συμβούλιο του καταργημένου δήμου προκειμένου να συνυπολογιστούν στην απόφαση κατανομής της δημοτικής περιουσίας. Για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα ή αυτά που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στους νέους Δήμους Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Αργοστολίου, Σερβίων και Μυτιλήνης όπου πράξεις και έργα που υποβλήθηκαν έως 31.8.2019 αυτές συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL