Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.2°C18.7°C
0 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
13.7°C19.1°C
1 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
13 °C
12.8°C17.2°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.1°C
0 BF 100%
Χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για τα master plan των δημοτικών λιμενικών εγκαταστάσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ για τα master plan των δημοτικών λιμενικών εγκαταστάσεων

Την πορεία ένταξης έργων στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης ανακοινώνοντας ταυτόχρονα, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιού, τη νέα πρόσκληση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των 76 δημοτικών λιμενικών ταμείων.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών από την προ επτά μηνών έναρξη του προγράμματος "Φιλόδημος", αρχικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, πλέον τα διαθέσιμα κονδύλια προς τους δήμους ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Τα ενταγμένα έργα ανερχονται σε 1 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ένα περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το σύνολο μιας επταετούς προγραμματικής περιόδου. Όπως ανακοίνωσε ο Αλ. Χαρίτσης, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι εντάξεις 85 έργων ύψους 172 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Παράλληλα, ενημέρωσε για την ετήσια αύξηση κατά 37 εκατ. ευρώ της τακτικής επιχορήγησης των δήμων ως ένδειξη στήριξης των δήμων που “θα ακολουθήσουμε για τα επόμενα χρόνια”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ειδικά για τη νέα πρόσκληση ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά την εκπόνηση ή επικαιροποίηση σχεδίων και μελετών αναφορικά με την κατασκευή, τη βελτίωση και τη συντήρηση των λιμενικών υποδομών σε 76 δημοτικά λιμενικά ταμεία της χώρας, ο Αλ. Χαρίτσης εξήγησε πως “αφορά κατά προτεραιότητα τις μη προνομιούχες περιοχές, όπου η επένδυση στο τοπικό λιμάνι μπορεί να κάνει τη διαφορά συνολικά για την αναπτυξιακή προοπτική ενός νησιού”.

Εξειδικεύοντας τα σημεία της πρόσκλησης ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός αναφέρθηκε στη δυνατότητα εκπόνησης master plan, προγραμμάτων έργων ανάπτυξης λιμένων και μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα λιμάνια τοπικής σημασίας. Ακόμη, όπως εξήγησε, θα υπάρχει η δυνατότητα ακτομηχανικών μελετών, τοπογραφικών μελετών, γεωτεχνικών μελετών, μελετών ηλεκτρομηχανολογικών και οριοθέτηση χερσαίων ζωνών, αλλά και μελέτες εξομοίωσης χερσαίων ζωνών.

Όπως εξήγησε ο Ν. Σαντορινιός, “το μεγάλο πρόβλημα στα λιμάνια της χώρας είναι ότι τα περισσότερα είναι παράνομα και πολλά από αυτά δεν έχουν χερσαία ζώνη λιμένος”. Επικαλούμενος την πρόσφατα ψηφισθείσα νομοθετική διάταξη για τη δυνατότητα οριοθέτησης και νομιμοποίησης των χερσαίων ζωνών λιμένα σε συνδυασμό με τη νέα πρόσκληση από τον “Φιλόδημο”, ο Ν. Σαντορινιός εξήγησε πως “μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα λιμάνια, τη νησιωτική ανάπτυξη και εν γένει την παραγωγική ανασυγκρότηση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL