Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ BIOS COOP / Ρίζωσε το συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ BIOS COOP / Ρίζωσε το συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ

Ποιοτικά και φτηνά προϊόντα διαθέτει εδώ και τέσσερα χρόνια το Bios Coop, μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ, που λειτουργεί με συνελεύσεις, χωρίς μεσάζοντες και στηρίζοντας αντίστοιχες συλλογικές και αυτοοργανωμένες προσπάθειες. Μιλώντας στην "Αυγή" ο Γιώργος Θεοδωρίδης, πρόεδρος του διοικητικού του συμβουλίου -που ωστόσο υπογραμμίζει ότι είναι τυπικό πόστο- τονίζει ότι το σούπερ μάρκετ τους δεν υπολείπεται σε επίπεδο προϊόντων από τα υπόλοιπα, καλύπτοντας οτιδήποτε έχει ανάγκη ένα νοικοκυριό, όμως την ίδια ώρα δεν σκοπεύει να τα ανταγωνιστεί. "Κάνουμε κάτι διαφορετικό και όραμά μας είναι να καλλιεργήσουμε την αντίληψη ότι οι πολίτες μπορούν ενωμένοι να ελέγξουν το σύνολο των καταναλωτικών τους αναγκών".

Στα ράφια του Bios Coop υπάρχουν προϊόντα μικρών παραγωγών και κοινωνικών συνεταιρισμών, με εστίαση σ' εκείνους της Μακεδονίας, "ώστε να μένουν χρήματα στην Ελλάδα που υποφέρει από την κρίση", χωρίς να αποκλείονται προϊόντα από το εξωτερικό. "Για παράδειγμα, προϊόντα που δεν παράγονται στην Ελλάδα, όπως ο καφές, τα προμηθευόμαστε από αντίστοιχα εγχειρήματα στο εξωτερικό. Παίρνουμε ζαπατίστικο καφέ, λόγου χάριν", σημειώνει ο Γ. Θεοδωρίδης. Έμφαση δίνεται επίσης στη χαμηλή τιμή. "Θέλουμε οι τιμές να είναι δίκαιες τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές. Δεν αναζητάμε μόνο χαμηλές τιμές όμως. Κοιτάμε οι παραγωγοί να σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα και το περιβάλλον. Αν μάθουμε ότι κάτι από τα δύο δεν ισχύει ή παύει να ισχύει, σταματάμε ή δεν ξεκινάμε ποτέ τη συνεργασία". Χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής που εφαρμόζει το Bios Coop είναι η Coca Cola. Τα προϊόντα της εταιρείας, η οποία έχει κλείσει εργοστάσια και απολύσει εργαζόμενους στη χώρα μας, δεν βρίσκονται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για αναψυκτικά εταιρειών που σέβονται τους εργαζομένους.

Για τα προϊόντα που διατίθενται υπάρχει η επιτροπή ελέγχου ποιότητας και συμβατότητας, στην οποία συμμετέχουν τρεις τεχνολόγοι τροφίμων. "Ελέγχουν το κάθε προϊόν, κατά πόσο είναι υγιεινό και δεν έχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή αν βρίσκεται στην black list του ΕΦΕΤ ή της Green Peace ή άλλων εγχειρημάτων. Σε ό,τι αφορά τη συμβατότητα, αυτή αφορά το αν συμβαδίζει με τις αξίες του συνεταιρισμού το εγχείρημα που παράγει το προϊόν."

Ο συνεταιρισμός βασίζεται συνολικά στην αρχή της αμεσοδημοκρατίας και γι' αυτό, πέρα από την επιτροπή ελέγχου ποιότητας και συμβατότητας, υπάρχουν οκτώ ακόμη, οι οποίες κάνουν συνέλευση κάθε δύο εβδομάδες και φέρνουν εισηγήσεις στην εβδομαδιαία συνέλευση του διοικητικού συμβουλίου που ονομάζεται "ΑΔΣ", καθώς είναι ανοιχτή η διαδικασία για όλα τα μέλη. Το διοικητικό συμβούλιο είναι εννεαμελές και ψηφίζεται νέο κάθε δύο χρόνια. Ανά ένα χρόνο τα μέλη του εννεαμελούς αλλάζουν ρόλο. Δεν είναι δηλαδή κάποιος ισόβιος πρόεδρος. Γίνονται επίσης μεγάλες συνελεύσεις κάθε 3 ή 6 μήνες, όπου γίνεται κωδικοποιημένη ενημέρωση και ψηφίζει το σώμα, που αποτελείται από πάνω από 400 μέλη που έχουν βάλει το ίδιο ποσό, 150 ευρώ. "Το ποσό αντιστοιχεί σε μερίδα και όχι σε μετοχή. Όσες μερίδες δηλαδή κι αν πάρει κάποιος, πάλι μία ψήφος του αντιστοιχεί στη γενική συνέλευση".

Εφαρμόζοντας σταθερά τη λογική του, το Bios Coop έχει καταφέρει να εδραιωθεί και να συμβάλει στη διεύρυνση του δικτύου των εγχειρημάτων Κ.ΑΛ.Ο. Σήμερα μετρά οκτώ εργαζόμενους, οι οποίοι είναι και μέλη του συνεταιρισμού. Επιπλέον ο κόσμος όχι μόνο δεν το αντιμετωπίζει καχύποπτα, αλλά αρκετοί γίνονται και μέλη. "Όταν ξεκινήσαμε ήμασταν 300 μέλη και σήμερα περισσότεροι από 400. Είμαστε ανοιχτοί στις διαδικασίες, αλλά και ειλικρινείς με τον κόσμο. Όταν είχαμε μια κρίση, που μας δίχασε, δεν το είχαμε αποκρύψει και τελικώς την λύσαμε".Με δεδομένο επίσης ότι ο συνεταιρισμός δεν είναι κερδοσκοπικός, τα πιθανά ετήσια κέρδη δίνονται είτε για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών (επιδιόρθωση βλαβών, απόκτηση μηχανημάτων κ.λπ.) είτε στα μέλη του συνεταιρισμού ή και μη μέλη τα οποία προμηθεύονται φτηνότερα ακόμη τα προϊόντα, ή δίνονται σαν μπόνους στους εργαζόμενους, αναλόγως τι θα αποφασίσει η συνέλευση.

Το Bios Coop λειτουργεί και εκτός των δικών του ορίων επιδιώκοντας να έχει τα μέλη του ενεργά σε ευρύτερες πολιτικοικοινωνικές διαδικασίες. "Τώρα που βγαίνει το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ πάλι σε πλειστηριασμό, καλούμε τα μέλη μας να στηρίξουν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια". Άλλωστε ο αγώνας για μια άλλη οικονομία και κοινωνία είναι κοινός. Αν το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ παραμείνει οριστικά στα χέρια των εργαζομένων, αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τη ΒΙΟΜΕ αλλά και το Bios Coop και κάθε συνεταιριστικό και αυτοοργανωμένο εγχείρημα.

Πού μπορείτε να βρείτε το Bios Coop

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 42
Τηλέφωνο: 2310 811918
Facebook: Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης
Site: http://www.bioscoop.gr/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL