Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Τάσος Πετρόπουλος / Τάσος Πετρόπουλος: Κανονικά η σύνταξη στην καθαρίστρια από τον Βόλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάσος Πετρόπουλος / Τάσος Πετρόπουλος: Κανονικά η σύνταξη στην καθαρίστρια από τον Βόλο

Σε διασφάλιση της σύνταξης της καθαρίστριας από τον Βόλο προχώρησε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος. Λίγο αργότερα, η εισαγγελέας της έδρας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, αντεισαγγελέας Όλγα Σμυρλή ζήτησε να γίνει δεκτή η αναίρεση που έχει ασκηθεί κατά της καταδικαστικής απόφασης για την 53χρονη καθαρίστρια του Δήμου Βόλου.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία όταν ένα επάγγελμα δεν απαιτεί δικαιολογητικά τυπικών προσόντων, τότε ο χρόνος ασφάλισης που έχει πληρωθεί είναι χρόνος που προσμετράται για τη σύνταξη.

Όπως είπε ο Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας μιλώντας στον ρ/σ news24.7 στους 88,6, υπέγραψε απόφαση αναφέροντας ότι όταν ένα επάγγελμα ασκείται έστω και με έλλειψη τυπικών προσόντων, αλλά η άσκηση του επαγγέλματος αυτού δεν απαιτεί τέτοιου είδους δικαιολογητικά που να πιστοποιούν την κατάρτιση για την εργασία η οποία παρέχεται, τότε ο χρόνος ασφάλισης που έχει πληρωθεί είναι χρόνος που προσμετράται για τη σύνταξη.

"Επομένως, η καθαρίστρια θα πάρει τη σύνταξή της. Δεν χρειάζεται ούτε πτυχίο ούτε απολυτήριο Λυκείου για να κάνει τη δουλειά της" σημείωσε ο Τ. Πετρόπουλος.

Τόνισε δε ότι στο πλαίσιο της ευαισθησίας της κυβέρνησης για τους αποκλεισμένους και της ασκούμενης αντεγκληματικής πολιτικής, εδώ και δύο χρόνια έχει ψηφιστεί διάταξη με βάση την οποία οι φυλακισμένοι δεν χάνουν τη σύνταξή τους. Σήμερα στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου μπαίνει η υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας του Βόλου, η οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη δέκα ετών για την παραποίηση του ενδεικτικού της Ε’ Δημοτικού σε απολυτήριο προκειμένου να προσληφθεί σε παιδικό σταθμό.

Η απόφαση

Με αφορμή περιπτώσεις αναδρομικής ανάκλησης διορισμών λόγω υποβολής μη σύννομων δικαιολογητικών, όπως προέκυψε μετά από σχετικό έλεγχο αυτών, και όσον αφορά τις επιπτώσεις της ανάκλησης των διορισμών στην ισχύ του χρόνου ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε μέχρι την ανάκληση, με την εγκύκλιο του Φ.10141/41565/1762/2019, το υπ. Εργασίας κάνει γνωστά τα εξής:

"Σύμφωνα με το άρθρο 15 ‘Χρόνος Ασφάλισης’” παρ. 2 (περ. α και β) και παρ. 3 του ν. 4387/2016 (Α' 85), Κεφάλαιο Β', Συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, ορίζεται ότι "...υπάλληλοι που εσφαλμένα έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση του Δημοσίου και υπό την προϋπόθεση ότι παραμένουν στην υπηρεσία συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον ΕΦΚΑ μέχρι την αποχώρησή τους από την υπηρεσία. β. Πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων, τομέων και κλάδων ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον ΕΦΚΑ εφόσον διατηρούν την ιδιότητα ή απασχόληση για την οποία υπήχθησαν στην ασφάλιση των εντασσόμενων στον ΕΦΚΑ φορέων, τομέων και κλάδων. (...) Η παρ. 4 του άρθρου 4 του Ν. 2084/1992, η παρ. 5 του άρθρου 8 του Ν. 2084/1992, καθώς και κάθε άλλη διάταξη που ορίζει διαφορετικά από τις διατάξεις του παρόντος νόμου καταργείται”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL