Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.5°C22.4°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.3°C
3 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C20.4°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.4°C19.6°C
1 BF 42%
Μέτωπο ΔΝΤ - ΣΕΒ για ομαδικές απολύσεις και συμβάσεις εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέτωπο ΔΝΤ - ΣΕΒ για ομαδικές απολύσεις και συμβάσεις εργασίας

Στην πλέον κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης ο ΣΕΒ ταυτίζεται σχεδόν πλήρως με τις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ, καθώς με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του ζητεί:

* Διατήρηση της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.

* Ομαδικές απολύσεις με “κοινωνικό σχέδιο”.

Η ανακοίνωση του ΣΕΒ έρχεται λίγες ώρες μετά τη συνάντηση όλων των εργοδοτικών οργανώσεων με την υπ. Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όπου οι εργοδότες εμφανίστηκαν απόλυτα υποστηρικτικοί στις θέσεις της ελληνικής πλευράς κάνοντας λόγο για “εθνική γραμμή στα εργασιακά”!

Στην πρώτη συνάντηση όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην κοινή δήλωση των εθνικών Κοινωνικών Εταίρων της 19ης Ιουλίου 2016. Με κοινή τους δήλωση οι κοινωνικοί εταίροι (στις 19 Ιουλίου) είχαν επιβεβαιώσει εκ νέου τα συμφωνηθέντα στις τριμερείς συναντήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ-ILO) την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 στη Γενεύη και την 26η Νοεμβρίου 2015 στο Ζάππειο.

"Στη συμφωνία της Γενεύης, οι εθνικοί Κοινωνικοί Εταίροι υποστήριξαν τη θέση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο στο πεδίο των ομαδικών απολύσεων εναρμονίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα. Η συμφωνία του Ζαππείου τονίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη αποκατάστασης της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων για λόγους ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων" σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως είναι γνωστό, κατά την προχθεσινή διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ επέμεινε σε πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, εμμένοντας στην αύξηση του ισχύοντος σήμερα ορίου με ταυτόχρονη κατάργηση της προέγκρισης που διατηρεί ο υπουργός Εργασίας. Η ελληνική πλευρά «υποστήριξε εκ νέου τις θέσεις της» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας, δίνοντας το κλίμα του αδιεξόδου που επικράτησε στην πολύωρη συνάντηση.

Επίσης η ελληνική πλευρά εμμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κυρίως στην κατίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων. Οι δανειστές όμως, και κυρίως το ΔΝΤ, δεν συναινούν και επιμένουν να υπερασπίζονται την απορρύθμιση που εκείνοι επέβαλαν, με αποτέλεσμα την -προς το παρόν τουλάχιστον- σύγκρουση των δύο πλευρών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το θέμα των ΣΣΕ και των συλλογικών διαπραγματεύσεων τόνισε στη συνάντηση ότι "...οι ΣΣΕ έχουν καταρρεύσει, δεν έχουν αποκεντρωθεί", όμως οι δανειστές, με βασικό εκφραστή το ΔΝΤ, έβαλαν «βέτο», αρνούμενοι να συναινέσουν στην υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών - ατομικών συμβάσεων. Ωστόσο η ευρωπαϊκή πλευρά στο συγκεκριμένο θέμα εμφανίστηκε θετικότερη, αν και μετέθεσε για αργότερα (τέλος του 2017) την υλοποίησή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL