Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.6°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C24.2°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
23.0°C24.3°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C22.7°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.9°C23.9°C
0 BF 43%
Εργασιακά: Διεθνής ενίσχυση των ελληνικών θέσεων ενόψει διαπραγμάτευσης....
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εργασιακά: Διεθνής ενίσχυση των ελληνικών θέσεων ενόψει διαπραγμάτευσης....

Σε διεθνή ενίσχυση των ελληνικών θέσεων ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα εργασιακά προσβλέπουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας με την οργάνωση του διήμερου συνεδρίου με θέμα «Συλλογικές διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της εργασίας».

Το διεθνές συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα Παρασκευή και Σάββατο 16 και 17 Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή κορυφαία στελέχη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), υπουργοί Εργασίας, εκπρόσωποι από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ και ευρωβουλευτές.

Με δήλωσή του στην “Αυγή” της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, στόχος του Συνεδρίου είναι η ενίσχυση των ελληνικών θέσεων η επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα.

"Όπως καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο με την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων υπέρ της εθνικής γραμμής διαπραγμάτευσης, έτσι επιδιώκουμε να έχουμε μία ανάλογη κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της εργασίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αμφισβήτηση, άλλωστε, του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου από τον νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά όλη την ήπειρό μας”.

Το συνέδριο αποτελεί, ταυτόχρονα, συμβολή στον παγκόσμιο διάλογο που διοργανώνουν η ΔΟΕ για το μέλλον της εργασίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν υπουργοί Εργασίας, η ηγεσία των Ελλήνων και Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Ο υπουργός Εργασίας τονίζει τον αντικειμενικό στόχο του συνεδρίου ενόψει της διαπραγμάτευσης σημειώνοντας ότι "τα συμπεράσματα του συνεδρίου επιδιώκεται να αποτελέσουν σημαντική συμβολή στην επερχόμενη εθνική διαπραγμάτευση για την αγορά εργασίας στη χώρα μας".

Στην ερώτηση αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά ξεκινάει από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με παλαιότερες απαιτήσεις και αν η τακτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση περιορίζεται στο να αποκρούσει ενδεχόμενες ακραίες απαιτήσεις, όπως ήδη διατυπώνονται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει:

"Ως αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών των δύο πρώτων Μνημονίων, η απορρύθμιση στη χώρα μας είναι γενικευμένη: οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να διαπραγματευθούν για τον ελάχιστο νόμιμο μισθό, ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις έχουν απομείνει και οι επιχειρησιακές υπερισχύουν πάντα των κλαδικών συμβάσεων. Όλα αυτά δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα, τη συνέχεια της οποίας δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε. Για τον λόγο αυτόν, για πρώτη φορά στα εργασιακά δεν αμυνόμαστε απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά διαπραγματευόμαστε θετικά και επιθετικά".

Στο διεθνές συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν:

Deborah Greenfield, αναπληρώτρια γενική δ/ντρια Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στον τομέα της πολιτικής. Susan Hayter, ανώτερη εμπειρογνώμονας στις Εργασιακές Σχέσεις, Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Alois Stöger, υπουργός Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Καταναλωτή, Αυστρίας. José António Vieira da Silva, υπουργός Εργασίας Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πορτογαλίας. Luca Visentini, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Esther Lynch, ομοσπονδιακή γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Maria-Luz Vega, συντονίστρια της Πρωτοβουλίας της ΔΟΕ για το Μέλλον της Εργασίας. Susanne Wixforth / Andreas Botsch, Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων (DGB) Γερμανίας. Ramón Baeza, Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Εργατικών Επιτροπών (CCOO), Ισπανίας. Fausto Durante, Ιταλική Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGIL). Valeria Ronzitti, γενική γραμματέας Ευρωπαϊκού Κέντρου Εργοδοτών και Επιχειρήσεων (CEEP). Thomas Handel, πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής. Χρήστος Γιακουμόπουλος, διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL