Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Νομοσχέδιο κόλαφος για συμβάσεις και δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έφη Αχτσιόγλου: / Έφη Αχτσιόγλου: Νομοσχέδιο κόλαφος για συμβάσεις και δικαιώματα

«Το νομοσχέδιο είναι κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα, μας γυρνάει σε εποχές βαθιά μνημονιακές. Τα σημαντικά πράγματα που κατακτήθηκαν το προηγούμενο διάστημα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά καταργούνται. Bλέπουμε πιστή εγγραφή σε μορφή νομοσχεδίου όλων των απαιτήσεων της τρόικας για τα εργασιακά» ανέφερε μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

«Επέρχεται συντριβή όλης της δομής των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι βασικές αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης ουσιαστικά καταργούνται. Με πρόβλεψη που επαναλαμβάνεται τρεις φορές στο νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρησιακές συμβάσεις να παρεκκλίνουν από τη συλλογική, ακόμη κι αν αυτή έχει επεκταθεί και κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει λόγος να συνάπτονται κλαδικές, αφού μία επιχείρηση μπορεί να αποκλίνει επί τα χείρω για τον εργαζόμενο».

«Είναι επαναφορά ουσιαστικά του μνημονιακού καθεστώτος που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2018 και συνολικό χτύπημα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε επιχειρησιακό επίπεδο στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι στις πολύ μικρές επιχειρήσεις δεν γίνεται στην πραγματικότητα διαπραγμάτευση εργοδότη - εργαζόμενου, άρα ουσιαστικά μιλάμε και πάλι για συντριβή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μόλις ένα χρόνο από την αποκατάστασή τους. Ο υπουργός Εργασίας το 'ντύνει' με μία αναφορά σε 'παρέκκλιση μόνο σε σοβαρό πρόβλημα της επιχείρησης', αλλά είναι τόσο ευρεία η διάταξη ώστε στην πραγματικότητα θα μπορεί κάθε επιχείρηση να την επικαλείται... Δεν θα υπάρχει λόγος και κίνητρο για συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, αφού θα μπορεί μία επιχείρηση να παρεκκλίνει επί τα χείρω».

Η κ. Αχτσιόγλου μάλιστα σημείωσε ότι το πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι χειρότερο του μνημονιακού πλαισίου, καθώς «αυτή η δυνατότητα του opt-out οι θεσμοί ήθελαν να διασφαλίζεται από τα ίδια τα μέρη, που θα συμφωνούν ποιες επιχειρήσεις θα παρεκκλίνουν σε κλαδικό επίπεδο... Τώρα ο υπουργός Εργασίας δεν το θέτει καν έτσι, το βάζει με γενικό και αόριστο τρόπο, ώστε στην πραγματικότητα κάθε επιχείρηση να μπορεί να παρεκκλίνει από την κλαδική και στην ουσία να καταργείται το κλαδικό επίπεδο».

«Για να το κάνουμε πιο λιανά: Όλη η ιστορία των συλλογικών είναι ότι μέσω αυτών μπορούν να επιτυγχάνονται μισθολογικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα πέραν του κατώτατου. Όταν καταργείται, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για τους μισθούς και τους όρους εργασίας. Έχουμε σαφέστατη, καθαρή μνημονιακή ρύθμιση που τινάζει στον αέρα το επίπεδο των συλλογικών διαπραγματεύσεων» ξεκαθάρισε η ίδια.

Χτύπημα στη Διαιτησία

Η Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ακόμα ότι μέσω του νομοσχεδίου έχουμε "χτύπημα στη Διαιτησία» καθώς «ουσιαστικά την καταργεί και καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο να προσφύγει κανείς στη Διαιτησία». Στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, «οι εργαζόμενοι θα ζητούν συλλογική σύμβαση εργασίας, ο εργοδότης θα αρνείται και ο εργαζόμενος και το σωματείο δεν θα έχουν την δυνατότητα να πάνε σε Διαιτησία, οπότε θα τελειώνει εκεί η ιστορία... Το σύστημα χτυπιέται από πολλές πλευρές, το χτύπημα στη μονομερή προσφυγή σε Διαιτησία είναι το κερασάκι στην τούρτα».

Υπάρχει ωστόσο «ελπίδα, επειδή ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει επί Μνημονίων ότι η κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής σε Διαιτησία είναι αντισυνταγματική, αν γίνουν οι σωστές προσφυγές, μπορεί να έχουμε όμοια κρίση του ανώτατου δικαστηρίου ότι και αυτή η νομοθετική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική», όπως σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στο ηλεκτρονικό μητρώο για συνδικαλιστές αναφέροντας ότι πρόκειται για παρέμβαση στο εσωτερικό των συνδικάτων "που προσβάλλει την συλλογική αυτονομία. Τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς δεν μπορείς να παρέμβεις στα εσωτερικά των συνδικάτων, είναι αντισυνταγματικό».

Συνολικά, σημείωσε, «πρόκειται για σειρά ρυθμίσεων εξαιρετικά τιμωρητική προς τους εργαζόμενους... Εντάσσεται, υποτίθεται, σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αλλά δείχνει τελικά ποιο μοντέλο υπηρετεί η Νέα Δημοκρατία, αυτό που συρρικνώνει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Επιβράβευση των ασυνεπών επιχειρήσεων

Χαρακτήρισε τέλος «εξαιρετικά προβληματική για τους εργαζόμενους τη ρύθμιση με τη μη ανάρτηση των ΑΠΔ (Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις) για τις επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο και τα ταμεία. Αυτό ίσχυε και στο παρελθόν επί Ν.Δ. και την ασυνέπεια της επιχείρησης πλήρωναν οι εργαζόμενοι, γιατί χωρίς κατάθεση ΑΠΔ οι εργαζόμενοί σου είναι αδήλωτοι"! Υποτίθεται ότι ο νόμος τιμωρούσε την επιχείρηση, "αλλά τιμωρούσε τους εργαζόμενους, γιατί η επιχείρηση συνέχιζε να δουλεύει και οι εργαζόμενοι... έψαχναν τα ένσημά τους και δεν υπήρχαν, γιατί δεν είχαν δηλωθεί ποτέ"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL