Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

H Νατάσα Τριανταφύλλη για τις «Δαναΐδες»: "Ο Κάλβος χρησιμοποιεί τους κώδικες των αρχαίων τραγικών με πολύ ρομαντισμό»

φωτογραφία αρχείου

Η άγνωστη τραγωδία του Ανδρέα Κάλβου, 2 και 3 Αυγούστου στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου

Μια άγνωστη τραγωδία του Ανδρέα Κάλβου με τίτλο «Οι Δαναΐδες», που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα σύγχρονο θρίλερ, παρουσιάζεται 2 και 3 Αυγούστου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου σε μετάφραση Δημήτρη Αρβανιτάκη - Έφης Καλλιφατίδη και σκηνοθεσία Νατάσας Τριανταφύλλη.

«Ήμουν πολύ διστακτική στην αρχή, αλλά όταν το διάβασα, εξεπλάγην από τη δομή, την ιστορία και τη θεατρικότητα που έχει το ίδιο το κείμενο, που είναι μια κλασική τραγωδία, με δομές και σύνθεση» εξηγούσε η σκηνοθέτις κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου.

«Το παράξενο είναι η ποίηση που κρύβεται μέσα στις λέξεις. Κι ενώ το στόρι θα μπορούσε να είναι ένα τηλεοπτικό σίριαλ, η ποιητική του το στρέφει προς άλλες κατευθύνσεις και προβληματισμούς. Το συγκεκριμένο έργο φτιάχνει έναν κόσμο πολύ μεγάλο και μυθικό, επιτρέποντας να σκεφτείς παρόμοιες αναγεννησιακές εικόνες, και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε» επισήμανε και δεν διστάζει να παραδεχθεί πως "ο Κάλβος χρησιμοποιεί τους κώδικες των αρχαίων τραγικών με πολύ ρομαντισμό".

Στον Κάλβο και τις «Δαναΐδες» αναφέρθηκε ο μεταφραστής του έργου Δημήτρης Αρβανιτάκης λέγοντας πως, παρ' όλο που δεν έχουν παρασταθεί ποτέ από την εποχή της σύνθεσής τους, αποτελούν την κορύφωση της δραματικής του δημιουργίας. Υπογραμμίζει μάλιστα πως "το ενδιαφέρον του ποιητή μετακινείται εδώ σε μια πιο βαθιά και εσωτερική μελέτη του φαινομένου της εξουσίας".

Η ιστορία στις «Δαναΐδες», που τοποθετούνται στον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, διαδραματίζεται στο Άργος, όπου ο Δαναός αναγκάζεται να παραχωρήσει τη συγκατάθεσή του για τον γάμο των πενήντα θυγατέρων του με τους πενήντα γιους του αδελφού του, του Αίγυπτου. Την ημέρα του γάμου όμως ο βασιλιάς θα λάβει χρησμό ότι ένας από τους γαμπρούς του θα τον εκθρονίσει. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει το μοιραίο, ο Δαναός, σπρωγμένος από τις Ερινύες, θα δώσει εντολή στις κόρες του να δολοφονήσουν τους συζύγους τους κατά τη διάρκεια της γαμήλιας νύχτας. Εκείνες θα υπακούσουν, εκτός από την Υπερμνήστρα, η οποία είναι ερωτευμένη με τον άνδρα της, τον Λυγκέα, όπως και εκείνος μαζί της.

Στην ορχήστρα της Μικρής Επιδαύρου θα αναμετρηθούν με το καλβικό σύμπαν οι ηθοποιοί Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Λένα Παπαληγούρα και Άρης Μπαλής, ενώ συμμετέχει και η μεσόφωνος Άρτεμις Μπόγρη.

Μάνια Ζούση

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις