Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περί βιβλιοθηκών... και αριθμών

Με δελτίο Τύπου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ενημερώνει για την κίνησή της κατά το έτος 2018. Παραθέτουμε μερικούς αριθμούς: Μέλη που προέβησαν σε δανεισμό 18.551. Επισκέψεις στο αναγνωστήριο:...

Με δελτίο Τύπου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων ενημερώνει για την κίνησή της κατά το έτος 2018. Παραθέτουμε μερικούς αριθμούς:

Μέλη που προέβησαν σε δανεισμό 18.551. Επισκέψεις στο αναγνωστήριο: 18.324. Οργανωμένες επισκέψεις σχολείων: 990. Συμμετέχοντες σε δράσεις: 964. Χρήστες Η/Υ: 5.338. Δανεισθέντα βιβλία: 36.778. Σύνολο χρηστών: 44.167. Νέοι τίτλοι βιβλίων από αγορά: 837. Νέοι τίτλοι βιβλίων από 158 δωρεές εκ των οποίων οι 904 εισήχθησαν στη ΔΒΤ και οι 551 παραδόθηκαν σε φορείς (π.χ. Α'/θμια και Β'/θμια Εκπ/ση, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων κ.α.): 1.455. Σύνολο νέων τίτλων βιβλίων: 1.741. Συνολικός αριθμός βιβλίων: 51.726. Νέα μέλη: 606. Σύνολο μελών: 22.574. Σε έναν πληθυσμό περίπου 82.000, ουσιαστικά ένας στους τέσσερις Τρικαλινούς είναι μέλος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων".

Η Δ.Β. Τρικάλων έχει ιδρυθεί το 1958 και διαθέτει 10 τμήματα: Δανειστικό - Πληροφόρησης, Αναγνωστήριο, Παιδικό, Τοπικών Σπουδών, Σπανίων Βιβλίων, Ξενόγλωσσο, Media Lab (Η/Υ), Αρχείο Τοπικού Τύπου, Μουσικό Studio, Αρχείο. Λειτουργεί με 7 άτομα προσωπικό. Εδρεύει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων «Αθανάσιος Τριγώνης». Υπάγεται στον τομέα Πολιτισμού του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας - Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου.

Έχουμε γράψει πολλές φορές για τη σημασία της λειτουργίας βιβλιοθηκών στην περιφέρεια. Έχουμε τονίσει ότι πολλές φορές οι βιβλιοθήκες αυτές είναι ίσως οι μόνοι φορείς πολιτισμού και γνώσης που λειτουργούν αδιάλειπτα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρουν στους κατοίκους τους επαφή με τα έργα των πνευματικών δημιουργών και του πολιτισμού. Οι αριθμοί που αναφέρονται στο δελτίο Τύπου επιβεβαιώνουν την άποψή μας αυτή.

Με το ένα τέταρτο του τοπικού πληθυσμού να είναι μέλος της βιβλιοθήκης και με δανεισμούς περίπου δύο βιβλία ανά μέλος, η συνεισφορά της στη διάδοση της φιλαναγνωσίας και της πρόσβασης στον πολιτιστικό και επιστημονικό πλούτο της χώρας είναι μεγάλη. Με περίπου 1.000 μαθητές να έχουν επισκεφτεί οργανωμένα τη βιβλιοθήκη μέσα στο έτος, η σύνδεσή της με την εκπαιδευτική διαδικασία μπαίνει σε ουσιαστικές βάσεις, επιτρέποντας έτσι στους μαθητές της πόλης, ελλείψει σχολικών βιβλιοθηκών, να χρησιμοποιούν τις συλλογές της και τις υπηρεσίες της για τις εκπαιδευτικές εργασίες που έχουν.

Θα ήταν ωραίο να μπορούμε να έχουμε τέτοιους αριθμούς από κάθε δήμο της χώρας. Αυτό βέβαια θα προϋπόθετε να υπάρχουν δημοτικές βιβλιοθήκες σε κάθε δήμο. Όμως ακόμα στη χώρα μας δεν έχουμε κατανοήσει την αξία και τη σημασία της πρόσβασης στη γνώση και την πληροφόρηση, της καλλιέργειας μιας κουλτούρας ανάγνωσης. Οι οργανωμένες δημοτικές βιβλιοθήκες είναι μια σοβαρή απάντηση σε πολλά ερωτήματα σχετικά με την πολιτιστική πολιτική στην ελληνική περιφέρεια.

 

Καλλίμαχος

kallimachos.avgi@gmail.com

Δείτε όλα τα σχόλια