Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 η Αθήνα

«Η Αθήνα γιορτάζει, η πόλη διαβάζει» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά τη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τους άξονες και τη φιλοσοφία της διοργάνωσης Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Από τη Δευτέρα 23 Απριλίου και για έναν χρόνο η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου έπειτα από επιλογή της UNESCO. Τα εγκαίνια της διοργάνωσης θα γίνουν στο Μουσείο της Ακρόπολης παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ θα πραγματοποιηθούν πάνω από 250 εκδηλώσεις, με το πρόγραμμα να ανανεώνεται συνεχώς.

«Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει, να δημιουργήσει, να δώσει κίνητρα για ανάγνωση, να αφήσει πολιτιστικό αποτύπωμα στην πόλη» τόνισε ο Γ. Καμίνης, σημειώνοντας ότι ένας από τους στόχους της διοργάνωσης είναι οι δράσεις της να ανοιχτούν στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και στις νεότερες ηλικίες. Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO Κατερίνα Τζιτζικώστα, η διοργάνωση επιδιώκει την ενίσχυση της πρόσβασης στο βιβλίο όλων των κατοίκων της πόλης, μεταξύ των οποίων και των προσφύγων και μεταναστών, με κάποιες από τις εκδηλώσεις να είναι πολύγλωσσες.

Ο Γ. Καμίνης σχολίασε τη σημασία του ορισμού της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου, σε συνδυασμό με άλλες σημαντικές διοργανώσεις, όπως η Documenta 14, παρατηρώντας ότι αυτό έχει επιπτώσεις στον τουρισμό της πόλης που το 2017 έκανε ρεκόρ όλων των εποχών με 5 εκατ. ευρώ επισκέπτες. Τους στόχους του ανοίγματος της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε όλους τους κατοίκους της πόλης και σε όλες τις ηλικίες, αλλά και λεπτομέρειες για σημαντικές εκδηλώσεις ανέλυσαν οι συντονιστές της διοργάνωσης Γιάννης Τροχόπουλος, Εριφύλη Μαρωνίτη και Σταυρούλα Βαβαλέα.

Γ. Χουλιάρας: Κάθε πόλη είναι ένα βιβλίο και κάθε βιβλίο μια πόλη

Για περιβάλλον «εχθραναγνωσίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη σύνδεση της διοργάνωσης με την ιστορικότητα της Αθήνας, παρατηρώντας ότι «κάθε πόλη είναι ένα βιβλίο», αλλά και «ένα βιβλίο είναι μια πόλη για τον αναγνώστη του». Ο Π. Χριστοδούλου από το Δίκτυο Δικαιωμάτων για το Παιδί έδωσε έμφαση στις δράσεις που προγραμματίζονται και στοχεύουν στα παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι στα δικαιώματα του παιδιού περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στη γνώση, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία.

Κινητές βιβλιοθήκες στις γειτονιές της Αθήνας

Οι κινητές βιβλιοθήκες που θα βρεθούν σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας είναι μία από τις ενδιαφέρουσες δράσεις που αποσκοπεί στην «αποκέντρωση» της διοργάνωσης και στο αγκάλιασμά της από την κοινωνία και ιδιαίτερα από τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Μεταξύ των δεκάδων αξιόλογων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται, περιλαμβάνεται η «σκυταλοδρομία λόγου», με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο να δίνει πρώτος τη «σκυτάλη» στον δοκιμιογράφο Παντελή Μπουκάλα, ενώ θα ακολουθήσει μία τέτοια εκδήλωση κάθε μήνα.

Θα πραγματοποιηθούν ακόμα ειδικές εκδηλώσεις για τους νομπελίστες ποιητές Γιώργο Σεφέρη και Οδυσσέα Ελύτη, ενώ Έλληνες συγγραφείς θα κάνουν περιηγήσεις στην πόλη στις περιοχές όπου εκτυλίσσονται τα βιβλία τους ή που τους ενέπνευσαν.

Σημαντικοί συγγραφείς στην Αθήνα

Στην Αθήνα έχουν ήδη βρεθεί κατά τις πρόδρομες εκδηλώσεις ή θα βρεθούν στη συνέχεια διεθνούς φήμης συγγραφείς, όπως η νομπελίστρια Herta Mueller, ο Ian McEwan, ο George Saunders, ο John Connolly και άλλοι. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας για τις Βιβλιοθήκες Βασίλης Τσιμπούκης, μιλώντας και εκ μέρους της αμερικανικής πρεσβείας, τόνισε ότι ένας σημαντικός Αμερικανός συγγραφέας θα βρεθεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο για να συμμετάσχει στη διοργάνωση, αλλά και στη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα φέτος είναι οι ΗΠΑ.

Στη διοργάνωση περιλαμβάνονται εκδηλώσεις και για διάφορες εθνικές λογοτεχνίες σε συνεργασία με πρεσβείες και ινστιτούτα, όπως οι διαγενεακοί διάλογοι της ισραηλινής λογοτεχνίας στους οποίους θα συμμετάσχουν οι A.B. Yehoshua και Eshkol Nevo. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πρόγραμμα «Ανοιχτές Συλλογές» με τη συμμετοχή περίπου τριάντα ιδρυμάτων, ινστιτούτων, βιβλιοθηκών και μουσείων που ανοίγουν τις σημαντικές τους συλλογές στο κοινό, πρόγραμμα στο οποίο έχει ήδη αναφερθεί εκτενώς η «Αυγή».

Λαϊκή γιορτή στα εγκαίνια στις 24 Απριλίου

Μετά τα εγκαίνια της διοργάνωσης στις 24 Απριλίου, όπου θα παραβρεθούν εκπρόσωποι του Κόνακρι, της προηγούμενης διοργανώτριας πόλης, και της Σάρζα, της επόμενης διοργανώτριας πόλης, θα ακολουθήσει μια «δημόσια-λαϊκή» γιορτή στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου. Σε πέντε σημεία, καλλιτέχνες θα κάνουν δημόσιες αναγνώσεις συνοδεία μουσικής από την μπάντα του Δήμου Αθηναίων, η οποία στη συνέχεια θα παίξει τζαζ και σουίνγκ. Η βραδιά θα κλείσει στο Ηρώδειο με σκυταλοδρομία ανάγνωσης των ομηρικών επών.

Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης θα φτάσει τα 1,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 30% θα τα διαθέσει ο Δήμος Αθηναίων, ενώ ακόμα ένα 30% θα προέλθει από δωρεές και ένα 40% από αυτοχρηματοδούμενες δράσεις των φορέων που συμμετέχουν. Μέγας δωρητής της διοργάνωσης είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL