Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Περί βιβλιοθηκών... και φυλακών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών... και φυλακών

"Η Βιβλιοθήκη του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2002 προκειμένου να διευκολύνει την αυτομόρφωση των κρατουμένων αλλά και την προώθηση της ψυχαγωγίας και της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους. Εμπλουτίζεται διαρκώς μέσα από δωρεές οργανισμών, φορέων, εκδοτικών οίκων αλλά και ιδιωτών με ενέργειες των κοινωνικών λειτουργών του Καταστήματος, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη λειτουργίας της.

Από τον Ιανουάριο του 2018 αποτελεί πλέον και μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Έτσι δημιουργήθηκε και η σελίδα της Βιβλιοθήκης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διευκολυνθεί η επικοινωνία της με άλλες βιβλιοθήκες, φορείς αλλά και ιδιώτες που υποστηρίζουν το βιβλίο και να αναζητούνται συνεργασίες και καλές πρακτικές στον τομέα αυτό.

Η καθημερινή της φροντίδα γίνεται από κρατούμενους. Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε καταγραφή και κατηγοριοποίηση των βιβλίων ώστε η βιβλιοθήκη να γίνει πιο ελκυστική στους κρατούμενους και να αυξηθεί η αναγνωσιμότητα. μετά από αυτή τη διαδικασία, διαπιστώθηκε ότι αυξήθηκε ο δανεισμός από τους κρατούμενους και, μάλιστα, πέρα από τις κλασικές επιλογές τους σε λογοτεχνία, υπήρξε ενδιαφέρον και για Ιστορία, Ψυχολογία, Υγεία, Φιλοσοφία, κόμικς αλλά και εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Σήμερα πια, και καθώς στο Κατάστημά μας δεν λειτουργεί κάποια ξεχωριστή εκπαιδευτική δομή όπως τα Σχολεία ∆εύτερης Ευκαιρίας ή τα ΙΕΚ, στόχος μας είναι να εμπλουτίσουμε και να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τη βιβλιοθήκη μας, να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα του ρόλου της και ως φορέα εκπαίδευσης, μάθησης αλλά και προετοιμασίας της επανένταξης των κρατουμένων στο κοινωνικό σύνολο και να εστιάσουμε στην αναζήτηση καλών πρακτικών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες δράσεις.

Στοιχεία επικοινωνίας με τη Βιβλιοθήκη:

Κοινωνική Υπηρεσία Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης. Τηλ: 28210-31751 (Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00-15:00). Email: [email protected]"

Το Κέντρο μελέτης Εγκλήματος (ΚΕΜΕ) σας προσκαλεί λοιπόν να συμβάλετε στην ενίσχυση της Βιβλιοθήκης του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς. Φέρτε μας βιβλία στο γραφείο του ΚΕΜΕ μέχρι τέλος Μαρτίου, κάθε Τρίτη, ώρες 17:00 - 20:00.

Ας συγκεντρώσουμε βιβλία, τα έχουν ανάγκη κάποιοι άλλοι...”

Αντιγράφουμε αυτούσια την ανακοίνωση γιατί θεωρούμε πως αξίζει τον κόπο να αναπαραχθεί όπως έχει. Οι πληροφορίες που μας παρέχει είναι πολλές. Θα σταθούμε στο γεγονός ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει πολιτική βιβλιοθηκών για καμία κατηγορία. Σε ένα τόσο κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι η επανένταξη των κρατουμένων, καθώς και η ενίσχυσή τους με γνώσεις και ποιοτική ψυχαγωγία, για άλλη μία φορά το θέμα αφήνεται στην καλή διάθεση των εθελοντών και των δωρητών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL