Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Κουαρόν και Μαυροψαρίδης βραβεύτηκαν από τους ομοτέχνους τους στην Αμερική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κουαρόν και Μαυροψαρίδης βραβεύτηκαν από τους ομοτέχνους τους στην Αμερική

"Roma"

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν κέρδισε το βραβείο του σωματείου των Αμερικανών σκηνοθετών για την ταινία του "Roma", μια τιμητική διάκριση που θεωρείται βαρόμετρο για τα Όσκαρ.

Ο 57χρονος Μεξικανός επικράτησε του Σπάικ Λι ("BlacKkKlansman"), του Άνταμ Μακ Κέι ("Vice"), του Πίτερ Φαρέλι ("Green Book") και του Μπράντλεϊ Κούπερ ("Ένα αστέρι γεννιέται"). Ακόμη ο Έλληνας μοντέρ Γιώργος Μαυροψαρίδης απέσπασε το βραβείο μοντάζ (βραβείο Eddie) που απονέμει η Αμερικανική Ένωση Μοντέρ, στην κατηγορία ταινιών "κωμωδίας". Στην αντίστοιχη κατηγορία δραματικών ταινιών, το βραβείο μοντάζ κέρδισε ο Τζον Ότμαν του «Bohemian Rhapsody».

Το "Roma" του Κουαρόν, γυρισμένο στα ισπανικά, ασπρόμαυρο και σχεδόν αυτοβιογραφικό, αντλεί έμπνευση από τα παιδικά χρόνια του σκηνοθέτη στο Μεξικό, και διεκδικεί Όσκαρ σε δέκα κατηγορίες -ανάμεσά τους της καλύτερης ταινίας και του καλύτερου σκηνοθέτη. Έχει βραβευτεί ήδη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας όπου απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα. Κέρδισε επίσης το έπαθλο στα Critics' Choice Awards, της μεγαλύτερης αμερικανικής ένωσης κριτικών κινηματογράφου, ενώ βραβεύτηκε και με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας.

Ο Κουαρόν παρέλαβε το βραβείο του σωματείου των σκηνοθετών το βράδυ του Σαββάτου από τον συμπατριώτη του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο, ο οποίος ήταν πέρσι ο νικητής για το ίδιο βραβείο, με την ταινία του "Η μορφή του νερού". Στη συνέχεια πέρσι ο Ντελ Τόρο έλαβε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Ο Κουαρόν έχει κερδίσει ξανά το βραβείο των σκηνοθετών το 2014 για την ταινία του "Gravity". Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ευχαρίστησε τους ηθοποιούς της ταινίας του Γιαλίτζα Απαρίσιο και Μαρίνα ντε Ταρίβα. "Ευχαριστώ τη Λίμπο" (την οικιακή βοηθό που είχε προσλάβει η οικογένειά του όταν ήταν μικρός), "τη μητέρα μου, τη χώρα μου, τον πραγματικό αρχιτέκτονα της ταινίας" δήλωσε. Είναι ο δεύτερος σκηνοθέτης που λαμβάνει το βραβείο του σωματείου των σκηνοθετών για ξενόγλωσση ταινία. Ο πρώτος ήταν ο Ανγκ Λι από την Ταϊβάν που είχε βραβευτεί το 2000 για τη σκηνοθεσία της ταινίας του "Τίγρης και δράκος".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL