Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Ένα ταμείο υποστήριξης καλλιτεχνών σε εμπόλεμες ζώνες / Χορεύοντας για την ειρήνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα ταμείο υποστήριξης καλλιτεχνών σε εμπόλεμες ζώνες / Χορεύοντας για την ειρήνη

Ο Ahmad Joudeh είναι ένας ακόμη καλλιτέχνης που το Ισλαμικό Κράτος του φέρθηκε άδικα λόγω της καταγωγής και των ονείρων του. Χορευτής μπαλέτου από την Παλαιστίνη, ο Ahmad ένιωσε τα δεινά του πολέμου σε προσωπικό επίπεδο. Το όνειρό του δεν ήταν απλά να χορεύει. Δίδασκε ορφανά και παιδιά με σύνδρομο Down στη Δαμασκό χωρίς να παίρνει καμία αμοιβή. Η καταγωγή και η τέχνη του υπήρξαν η αιτία να δέχεται απειλές για τη ζωή του. Όλα άλλαξαν όταν ένας Ολλανδός δημοσιογράφος τον εντόπισε και μέσα από ένα ντοκιμαντέρ κατέδειξε τη ζωή και τον χορό του να αναδύονται μέσα από τα χαλάσματα του καταφύγιου Yarmouk της Παλαιστίνης.

Όταν το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε από την ολλανδική τηλεόραση, τράβηξε την προσοχή του Ted Brandsen, καλλιτεχνικoύ διευθυντή του Ολλανδικού Εθνικού Μπαλέτου, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ταμείο με τίτλο “Dance for Peace” που μπορούσε να δώσει στον Ahmad Joudeh την ευκαιρία να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ολλανδία. Μάλιστα ο Ted Brandsen δηλωσε πως μέλημά του ήταν να βοηθήσει περισσότερους καλλιτέχνες που βρίσκονται παγιδευμένοι σε τέτοιες καταστάσεις.

Την ίδια ώρα ο Παλαιστίνιος χορευτής προσκλήθηκε από τον διαγωνισμό χωρού “So you think you can dance” του Λιβάνου. Αν και κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, του ανακοίνωσαν πως δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη διότι ήταν Παλαιστίνιος, δηλαδή άνθρωπος χωρίς εθνικότητα και πατρίδα, όπως του εξήγησαν. Το σοκ ήταν μεγάλο για τον Παλαιστίνιο χορευτή, αν και μέσα από τον διαγωνισμό ο κόσμος τον γνώρισε και τον αγάπησε. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να δημιουργήσει μια σειρά από χορογραφίες για το φεστιβάλ χορού στην Όπερα της Συρίας.

Αμέσως μετά ταξίδεψε στην Ολλανδία για να ξεκινήσει τις σπουδές του, ενώ πρόσφατα χόρεψε στην παράσταση “Coppélia” με το Εθνικό Ολλανδικό Μπαλέτο.

Επιμέλεια: Ζωή Θεοδωροπούλου

Ο Παλαιστίνιος χορευτής μπαλέτου Ahmad Joudeh από τη φρίκη του πολέμου και του ISIS στο Εθνικό Ολλανδικό Μπαλέτο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL