Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.9°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C21.4°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.5°C18.0°C
4 BF 84%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.9°C
5 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
0 BF 49%
De Profundis: "Ένα διαμάντι παρηγοριάς"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

De Profundis: "Ένα διαμάντι παρηγοριάς"

Ο ηθοποιός Νίκος Νίκας στις πρόβες της παράστασης

“Θυμάμαι μια φράση από έναν θεατή στο Μουσείο Τυπογραφίας στην Κρήτη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε η παράσταση, να λέει: ‘Δεν υπήρξε λέξη που να μην έσταξε στην καρδιά μου’. Η σκηνοθέτης Αθανασία Καραγιαννοπούλου μιλά με πάθος για το “De Profundis” (“Εκ Βαθέων”), την παράσταση που, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, παρουσιάζεται απόψε, και κάθε Τετάρτη, στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας με τον Νίκο Νίκα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

“Ό,τι και να διαλέξεις από αυτό το κείμενο είναι ένα διαμάντι παρηγοριάς και κάθαρσης, που σε οδηγεί και που κάτι έχει να σου πει. Η φράση ‘η αγάπη είναι το αρχαίο μυστικό του κόσμου’ εμπεριέχει το μήνυμα όλης αυτής της επιστολής και, στην τωρινή ζωή της ταπείνωσης, της εξαθλίωσης, της σεμνότητας, της σκοτεινιάς και της ομορφιάς της οδύνης, δεν παύει να λέει πως υπάρχει λύση στα δεινά, που είναι η συχώρεση” σημειώνει η σκηνοθέτης.

Η ερωτική αυτή επιστολή του Όσκαρ Ουάιλντ προς τον εραστή του, όπου ο συγγραφέας απολογείται, καταγγέλλει και φιλοσοφεί, εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, αρχικά λογοκριμένη και αργότερα ολόκληρη, συμβάλλοντας με τον τρόπο της στην κατάργηση του Νόμου περί Ομοφυλοφιλίας ως ένα διαχρονικό μανιφέστο της αγάπης.

Η παράσταση αναφέρεται στο παρόν, όπου κανείς δεν καταδικάζεται για τις ερωτικές του επιλογές και όπου ένας δικηγόρος (Νίκος Νίκας) επανεξετάζει την υπόθεση του Ουάιλντ: Στέκεται ενώπιον των θεατών και ζητάει τη δική τους ετυμηγορία. Καθώς ο δικηγόρος διαβάζει την επιστολή, που αποτελεί το μοναδικό υπερασπιστικό του στοιχείο προς το κοινό, σταδιακά μετουσιώνεται στον αποστολέα της και παρασύρει τους θεατές σε ένα ταξίδι στην εποχή και στον υπέροχο κόσμο του Όσκαρ Ουάιλντ.

Το “De Profundis” ακολουθεί την Αθανασία Καραγιαννοπούλου από πολύ νωρίς, όταν “συναντήθηκε” με το έργο στην πλούσια οικογενειακή βιβλιοθήκη, διαβάζοντάς το μάλιστα στην πρώτη λογοκριμένη μετάφραση του 1962. “Καταλάβαινα ότι όλα όσα έλεγε ήταν υπέροχα, για τα οποία ωστόσο όχι μόνο είχε πονέσει, αλλά είχε και καταδικαστεί. Με δύο γονείς δικηγόρους, αναρωτήθηκα ευθέως για ποιο λόγο και όταν μου εξήγησαν ότι υπήρχε ένας νόμος που καταδίκαζε τους άνδρες που διάλεγαν να αγαπήσουν όχι μόνο γυναίκες, μου φάνηκε τόσο παράλογο όσο και η εφορία που σου παίρνει τα λεφτά που βγάζεις” λέει χαρακτηριστικά.

H πανελλήνια πρώτη της παράστασης έγινε στα Χανιά τον περασμένο Αύγουστο, στο Μουσείο Τυπογραφίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL