Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
10.9°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
9.6°C14.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
8 °C
7.9°C10.7°C
0 BF 87%
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΟΡΟΓΡΑΦΩΝ / Χορός: Ούτε ένα ευρώ εδώ και τέσσερα χρόνια!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΟΡΟΓΡΑΦΩΝ / Χορός: Ούτε ένα ευρώ εδώ και τέσσερα χρόνια!

Χαρακτηρίζοντας τους χορογράφους "ήρωες αυτού του τόπου", που τόσα χρόνια πολεμάνε χωρίς καμία αρωγή, με μόνο όπλο την τέχνη και το ταλέντο τους, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων Πέτρος Γάλλιας παρουσίασε χθες το πρόγραμμα του φετινού, 13ου κατά σειράν, Φεστιβάλ Χορού.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος το Φεστιβάλ συγκεντρώνει το σύνολο των παραστάσεών του κάτω από τη φιλόξενη στέγη του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης, όπου από τις 9 έως και τις 29 Ιουνίου 61 χορογράφοι, με 42 ομάδες χορού, θα παρουσιάσουν τις καινούργιες δουλειές τους, "ψηφίδες μιας μεγάλης τοιχογραφίας αναζητήσεων του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα", όπως τις χαρακτήρισε.

Όπως είναι γνωστό και από παλιότερες διοργανώσεις, στο Φεστιβάλ παρουσιάζονται όλα τα έργα που προτείνονται από τους χορογράφους, οι οποίοι παρουσιάζουν το έργο τους αυτόνομα, χωρίς διαμεσολάβηση, επιλογή ή έλεγχο.

Φέτος δύο ομάδες χορού παρουσιάζουν έργα για παιδιά και «αφηγούνται», με κίνηση και χορό, πολύχρωμα παραμύθια. Παράλληλα, για δεύτερη φορά, σε συνεργασία με τον δήμο, το Φεστιβάλ φιλοξενείται και στη Θεσσαλονίκη, στα θέατρα Άνετον και Κήπου, από 12 έως 29 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 15 ομάδων, και θα παρουσιαστεί δουλειά 19 χορογράφων.

Οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ χωρίς αμοιβή. Όπως τόνισε ο Π. Γάλλιας, "παρά την έλλειψη πόρων, μόνιμης στέγης και χρημάτων, την ανυπαρξία χορηγιών κ.λπ., δεν εγκαταλείπουμε το όραμά μας. Είμαστε εδώ παρόντες για άλλη μια χρονιά".

Όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, "εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ σε καμία ομάδα χορού". Δεν είναι, μάλιστα, λίγες οι ομάδες που αναγκάζονται να αρνούνται προσκλήσεις για διεθνείς συμμετοχές, καθώς το ΥΠΠΟ, εκτός των επιχορηγήσεων, έχει σταματήσει να καλύπτει και τα ναύλα για τη μετάβαση ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις. Όσο για τη συνεισφορά του υπουργείου στο Φεστιβάλ, ο Π. Γάλλιας σημείωσε πως "ελπίζουμε να εγκριθεί κάποιο κονδύλι, ώστε να καλυφθούν τα χρέη της περσινής διοργάνωσης".

Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του CID Unesco και το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, το Σωματείο διοργανώνει δύο βραδιές αφιερωμένες στου τελειόφοιτους χορευτές και χορογράφους, με βράβευση των συμμετεχόντων, σαν ένα μήνυμα προς τους νέους να "διεκδικήσουν την παρουσία τους στον χώρο της τέχνης", όπως σημείωσε η χορογράφος Τέτη Νικολοπούλου, που εξήρε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των νέων Ελλήνων χορευτών.

Πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, στο ΙΜΚ διοργανώνεται ένα τετραήμερο αφιερωμένο στους νέους Κύπριους χορογράφους (3-6/6), που θα αποτελέσει ευκαιρία για γνωριμία με την ενδιαφέρουσα χορογραφική σκηνή του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL