Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ" ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ / Κινηματογραφικά "Κείμενα" από την documenta στη μικρή οθόνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΗ" ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ / Κινηματογραφικά "Κείμενα" από την documenta στη μικρή οθόνη

Ο Ζαν Πιέρ Λεό στον "Θάνατο του Λουδοβίκου ΙΔ'"

Τη δυνατότητα της παρουσίας σε χιλιάδες ελληνικά σπίτια, "χωρίς να ξέρουμε ακριβώς πού", εξασφάλισε η documenta 14, μέσα από τη συνεργασία της με την ΕΡΤ, στις οθόνες της οποίας θα ξετυλιχθεί, για εννέα μήνες, το project "Κείμενα", αναδεικνύοντας την κινηματογραφική πλευρά της διεθνούς διοργάνωσης.

Τη συνεργασία αυτή και το πρόγραμμα τηλεοπτικών προβολών, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα στην ΕΡΤ2, για να ολοκληρωθούν έπειτα από 40 εβδομάδες, τον Σεπτέμβριο του 2017, παρουσίασαν χθες στο Ραδιομέγαρο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14 Adam Szymczyk, η γενική διευθύντρια Προγράμματος της ΕΡΤ Ιζαμπέλα Σασλόγλου, καθώς και οι επιμελητές Hila Peleg και Βασίλης Μπούρικας.

Πρόκειται για ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ανεξάρτητων σκηνοθετών, εκτός εμπορικών κυκλωμάτων, που σπάνια ο θεατής μπορεί να δει εκτός κινηματογραφικών φεστιβάλ. Ταινίες πειραματικές, αλλά και ταινίες αφηγηματικές, που προβάλλονται σε παγκόσμια πρώτη τηλεοπτική προβολή, όπως ο εξαιρετικός Θάνατος του Λουδοβίκου ΙΔ' του Άλμπερτ Σέρα, με πρωταγωνιστή τον Ζαν Πιέρ Λεό, που θα προβληθεί τα μεσάνυχτα της 9ης Ιανουαρίου.

Κάποιες από τις ταινίες αυτές είναι έργα των δεκαετιών του 1960 ή 1970, πάρα πολλές όμως είναι σύγχρονες, παραγγελία της ίδιας της documenta, όπως το ντοκιμαντέρ της ινδικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας CAMP Σε τρεις Κόλπους, με το οποίο θα ξεκινήσουν, τη Δευτέρα, τα "Κείμενα", που προέκυψε από την προηγούμενη διοργάνωση και γυρίστηκε με... κινητά τηλέφωνα.

Χαιρετίζοντας τη συνεργασία της δημόσιας τηλεόρασης με την documenta, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ τόνισε ότι "δεν θα μπορούσε να λείπει από το σημαντικό αυτό γεγονός", ενώ συμπλήρωσε πως η ΕΡΤ θα συνεχίσει να είναι συμπαραστάτης του πολιτισμού. Από τη μεριά της, η Ιζαμπέλα Σασλόγλου τόνισε πως το πρόγραμμα είναι "μια παγκόσμια πρώτη για την ΕΡΤ", στο προφίλ της οποίας "ταιριάζει ταμάμ", όπως είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως οι ταινίες, μετά την προβολή τους, θα παραμένουν αναρτημένες για μία εβδομάδα στο web tv.

Από τη μεριά του, ο Άνταμ Σίμτσικ αναφέρθηκε στο "αίσθημα ευθύνης απέναντι στους τηλεθεατές, που όμως δεν θέλουμε να παραμείνουν παθητικοί" και ενέταξε τα "Κείμενα" στον προβληματισμό και στη στάση, θετική και αρνητική, των σύγχρονων καλλιτεχνών προς το μέσο. "Η διεύρυνσή μας προς την τηλεόραση είναι μέρος της αντίληψής μας για την επέκταση της documenta σε δύο χώρες που το παρελθόν και το παρόν όχι μόνο τις χωρίζουν αλλά και τις συνδέουν". Τέλος, χαρακτήρισε "σοκαριστική στιγμή" το κλείσιμο της ΕΡΤ, που "φτώχυνε την κοινωνία γενικότερα".

Τέλος, οι δύο επιμελητές αναφέρθηκαν εκτενέστερα στις πρώτες ταινίες του προγράμματος, που συμπληρώνεται από τις Ιστορίες από άγρυπνες νύχτες (2011), του Λιθουανού κινηματογραφιστή, καλλιτέχνη και συγγραφέα Jonas Mekas (26/12) και τη συνέντευξη του Bernard Maris, θύμα της επίθεσης στο Charlie Hebdo, με τίτλο Θείος Μπερνάρ: ένα αντιδίδαγμα στα οικονομικά (Richard Brouillette, 2015), στις 2 Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL