Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
#2: Ταξίδι για έναν νέο κόσμο... τον Οκτώβριο / Το "Σπούτνικ" δεύτερη φορά σε τροχιά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

#2: Ταξίδι για έναν νέο κόσμο... τον Οκτώβριο / Το "Σπούτνικ" δεύτερη φορά σε τροχιά...

Ενάμιση χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του “Σπούτνικ Magazine”, τίποτα δεν είναι το ίδιο. Αυτό που ξεκίνησε σαν μια ιδέα από μια ομάδα νέων που ήθελαν να φτιάξουν κάτι διαφορετικό και φρέσκο στον... μαγικό κόσμο των εντύπων σήμερα διαγράφει τροχιά “διαστημική”.

Σε μερικές εβδομάδες, το δεύτερο Φεστιβάλ του “Σπούτνικ” με τίτλο “#2: Ταξίδι για έναν νέο κόσμο» θα ανοίξει τις πύλες του μετατρέποντας για δεύτερη χρονιά το Πάρκο Στρατού στο Γουδή σε ένα πολύχρωμο “κοσμοδρόμιο”, γεμάτο μουσικές, συζητήσεις, θέατρο, εκθέσεις, γεύσεις από όλο τον κόσμο. Και όλα αυτά με σάουντρακ... βαλκανικό, αφού στην κεντρική σκηνή θα εμφανιστεί ο σπουδαίος Goran Bregovic, έτοιμος να ηλεκτρίσει το κοινό με τα χάλκινα και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του.

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη

Το “Σπούτνικ” ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, με δεκάδες σημεία διανομής ανά την επικράτεια, σε σχολεία, πανεπιστήμια, σε νεολαιίστικα στέκια στις γειτονιές. Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, βρίσκεται παντού.

Όμως φέτος το καλοκαίρι η ομάδα του Σπούτνικ αποφάσισε να βγει από τις σελίδες του περιοδικού και να δώσει ζωή και χρώμα στις ιδέες δημιουργώντας ένα στέκι πολιτισμού που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για τους νέους και τις νέες που έμειναν τους ζεστούς θερινούς μήνες στην Αθήνα.

Κάθε εβδομάδα ο πολυχώρος του “Σπούτνικ” στην Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο μετατρεπόταν σε θερινό σινεμά που μας ταξίδευε σε άλλες εποχές. Στην αυλή του επιβλητικού νεοκλασικού εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν στην κυριολεξία “ουρά” για μια θέση μπροστά από το λευκό πανί. “Ας περιμένουν οι γυναίκες”, “Φθηνά Τσιγάρα”, “Βιετνάμ” και άλλες αγαπημένες ταινίες προβλήθηκαν, ενώ έπεται συνέχεια.

Τον Οκτώβριο του 2016 το “Σπούτνικ” έκανε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση με το φεστιβάλ «Ταξίδι #1: Επιστροφή στο μέλλον». Ένα εγχείρημα που κρίθηκε πετυχημένο αφού χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν εκείνο το τριήμερο από το Πάρκο Στρατού στο Γουδή.

Ένα φεστιβάλ για όλους

Το Σπούτνικ Festival 2017 «#2: Ταξίδι για έναν νέο κόσμο» είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ένα φεστιβάλ, στο οποίο η φωνή της Ριζοσπαστικής Αριστεράς συναντά τον πολιτισμό, την τέχνη, τη νεανική δημιουργία, την αλληλεγγύη, τη συλλογική ζωή και στέκεται απέναντι στη λογική του ατομικού δρόμου και στα πρότυπα της τυποποιημένης διασκέδασης.

Για τρεις ημέρες το Άλσος Στρατού θα φιλοξενήσει συναυλίες και μουσικά αφιερώματα, πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, αθλητικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπωλείο, παιδότοπο, γεύσεις από κάθε γωνιά του κόσμου και πλήθος δράσεων δίνοντας στους νέους ανθρώπους μία εναλλακτική διέξοδο ψυχαγωγίας και προβληματισμού.

Το Σπούτνικ Festival 2017 «#2: Ταξίδι για έναν νέο κόσμο» επιδιώκει να δώσει φωνή σε οργανώσεις της LGBTQI+ κοινότητας, σε δομές αλληλεγγύης, σε μεταναστευτικές και προσφυγικές ομάδες, σε εργαζόμενους-ες και άνεργους-ες, σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στον κλάδο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, σε συλλογικότητες που αγωνίζονται για τα κοινωνικά δικαιώματα.

Παράλληλα το φεστιβάλ έχει στόχο να δώσει χώρο σε νέους καλλιτέχνες και σε νέα εγχειρήματα.

Η αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου με τους Δ. Ζερβουδάκη, τους Gadjo Dillo και τους Ex- Girlfriend’s Perfume στη Sputnik Stage. Όσοι επιλέξουν τη Laika Stage -όπου θα ρέει άφθονη ρακή και λαχταριστά εδέσματα από τις πολυεθνικές κουζίνες, χωρίς να λείπει το πατροπαράδοτο σουβλάκι- θα έχουν την ευκαιρία να γλεντήσουν με την αγαπημένη ρεμπέτισσα Μαριώ, ενώ θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι.

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, Γ. Μαργαρίτης και Ε. Τσαλιγόπουλου θα δώσουν τον ρυθμό στην κεντρική σκηνή, ενώ στη Laika Stage o Δ. Μυστακίδης θα πρωταγωνιστήσει στο αφιέρωμα στον πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη. Στη συνέχεια και μέχρι το άλλο πρωί η Ικαριώτικη Big Band θα μετατρέψει το Σπούτνικ Φέστιβαλ σε ένα μεγάλο ικαριώτικο πανηγύρι.

Τέλος, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ο Goran Bregovic και η Wedding and Funeral Band θα θυμίσουν σε όλους πως... “εδώ είναι Βαλκάνια”. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Bregovic θα ανοίξει η Sputnik Rock Band, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πολυχώρου από νέους και νέες που αποφάσισαν να βρεθούν μαζί στη σκηνή και να δημιουργήσουν την μουσική τους.

Λίγο πριν η αυλαία πέσει, θα μας αποχαιρετήσουν οι γνωστοί και αγαπημένοι Χειμερινοί Κολυμβητές από τη Laika Stage.

Τα εισιτήρια για το φεστιβάλ κοστίζουν 5 ευρώ για μονοήμερη είσοδο και 12 ευρώ για το τριήμερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL