Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
Αφιέρωμα στο Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο / Με τα χρώματα και τον λόγο του Νίκου Εγγονόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αφιέρωμα στο Μουσείο Γουλανδρή στην Ανδρο / Με τα χρώματα και τον λόγο του Νίκου Εγγονόπουλου

Με τα χρώματα του λόγου και τον λόγο των χρωμάτων του Νίκου Εγγονόπουλου "ντύνεται" το φετινό αφιέρωμα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο, που θα ανοίξει στις 25 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου.

Mέσα από 110 ζωγραφικά έργα και επιλεγμένα ποιήματα, η αφιερωματική έκθεση θα φωτίσει την ποιητική και την εικαστική οπτική που με τον διαρκή δημιουργικό τους διάλογο συγκρότησαν το εντυπωσιακό σε μέγεθος και πρωτοτυπία ζωγραφικό και λογοτεχνικό αποτέλεσμα που ανέδειξε τον Εγγονόπουλο πρωτοπόρο του ελληνικού υπερρεαλιστικού κινήματος. Το ίδιο άλλωστε το έργο του ποιητή και ζωγράφου αποτυπώνεται μέσα απ' αυτή τη διφυή έκφρασή του.

Ο Εγγονόπουλος ταύτισε τη ζωή του με την τέχνη και τη θεώρησε ελιξίριο που καταξιώνει και διαιωνίζει τη ζωή. Της προσφέρει νόημα και ουσία που κατευνάζει την υπαρξιακή αγωνία του τέλους. Με ευφάνταστη ευρηματικότητα, με επινοητική δεξιότητα και λογιότητα, με πνευματική επάρκεια και ψυχικό σθένος υπερέβη συμβατικούς περιορισμούς και δεσμεύσεις και με την ελευθερία με την οποία τον ενθάρρυνε η υπερρεαλιστική διαλεκτική, το ύφος και το ήθος της αφέθηκε με ακαταπόνητο ζήλο και ακατάσχετη δημιουργική ορμή στην αναζήτηση νεοφανών εκφραστικών σχημάτων, μορφών, παραστάσεων και λεκτικών διατυπώσεων.

Εμπεριστατωμένα κείμενα θα πλαισιώσουν τις πτυχές που αναδεικνύει η έκθεση στον δίγλωσσο κατάλογό της, που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL