Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Βέβαιος ο Κ. Σισμανίδης για τον τάφο του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βέβαιος ο Κ. Σισμανίδης για τον τάφο του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα

Το Παγκόσμιο Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια», που διοργάνωσε το ΑΠΘ, έληξε επιτυχώς χθες με την ανακοίνωση των συμπερασμάτων του. Το ενδιαφέρον της σημαντικής αυτής διοργάνωσης, όμως, κέρδισε η επιστημονική ανακοίνωση του, συνταξιούχου σήμερα, αρχαιολόγου Κώστα Σισμανίδη ότι ένα «περίεργο» πεταλόσχημο αψιδωτό οικοδόμημα που είχε αποκαλυφθεί πολλά χρόνια πριν στην ανασκαφή των Αρχαίων Σταγείρων και το οποίο είχε παρουσιάσει στο αρχαιολογικό συνέδριο του 1996, είναι ο τάφος - ηρώο του Αριστοτέλη.

Η ανακοίνωση αυτή που έγινε στις 26 Μαΐου προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ μέχρι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη. Σε αντίθεση δε με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αρχαιολόγους για την υπόθεση της Αμφίπολης, στην περίπτωση αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής ανακοίνωσης δεν είχαμε ουσιαστική αμφισβήτηση για την ορθότητά της, αλλά μια «γκρίνια» από μερίδα αρχαιολόγων σχετικά με την επιλογή του κ. Σισμανίδη να παρουσιάσει τα ευρήματά του, όχι σε κάποιο αρχαιολογικό συνέδριο, αλλά στο Παγκόσμιο Διεπιστημονικό Συνέδριο της Θεσσαλονίκης για τον Αριστοτέλη.

Χθες ο Κ. Σισμανίδης, κατά την παρουσίαση των συμπερασμάτων του συνεδρίου και μιλώντας σε ένα ευρύτερο κοινό στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές και πολλοί συνάδελφοί του αρχαιολόγοι, εμφανίστηκε βέβαιος ότι στα Αρχαία Στάγειρα βρίσκεται ο τάφος του αρχαίου μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη. Περισσότερα σημαντικά στοιχεία από όσα ήδη είχε ανακοινώσει δεν έδωσε, ωστόσο, μιλώντας στην «Αυγή», μας προϊδεάζει ότι αυτά θα περιλαμβάνονται στους τρεις ογκωδέστατους τόμους που έχει συγγράψει γι' αυτήν την υπόθεση. Και είναι βέβαιο ότι μόλις εκδοθούν και κυκλοφορήσουν θα προκαλέσουν μεγάλη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα.

Έφυγε το «σχεδόν»

Όταν τον ρωτήσαμε «γιατί επιλέξατε να κάνετε αυτήν τη σημαντική ανακοίνωση τώρα;» μας απάντησε ότι «από το 1996, σχεδόν με βεβαιότητα πίστευα ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη. ΄Ήθελα, όμως, να το τεκμηριώσω απόλυτα για να μην υπάρχει το 'σχεδόν' και να υπάρχει η 'βεβαιότητα'. Στο μεταξύ όλο αυτό το διάστημα μελετούσα και με βάση τις αρχαίες μαρτυρίες το 'σχεδόν' έφυγε. Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για τον τάφο του Αριστοτέλη. Έχω έτοιμη την επιστημονική δημοσίευση, σε τρεις ογκωδέστατους τόμους. Ήδη ο πρώτος τόμος βρίσκεται στο τυπογραφείο και μέχρι τέλος του χρόνου πρέπει να είναι έτοιμος, στον δεύτερο τόμο, που ευελπιστώ ότι θα τυπωθεί το 2017, αναφέρομαι με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια στο σχετικό οικοδόμημα και το περιγράφω σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από αυτήν που έδωσα στην ανακοίνωσή μου στο παγκόσμιο συνέδριο».

Αναφορικά με τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από συναδέλφους του για το ότι δεν παρουσίασε τη μελέτη του σε κάποιο αρχαιολογικό συνέδριο, δήλωσε: «Δεν σκόπευα να το παρουσιάσω σε συνέδριο. Προέκυψε να είναι φέτος, κηρυγμένο μάλιστα από την UNESCO, το επετειακό έτος για τα 2.400 χρόνια του Αριστοτέλη και, το πιο σημαντικό, να γίνει το Παγκόσμιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη. Και πάλι προβληματίστηκα αν έπρεπε να το παρουσιάσω ή όχι, αφού είχα κατά νου ότι με τη δημοσίευση της μελέτης μου θα γίνονταν γνωστό στην επιστημονική κοινότητα και μέσω αυτής στο ευρύ κοινό. Με προβλημάτισε πολύ το θέμα, με προέτρεψαν και κάποιοι φίλοι να το παρουσιάσω» στη Θεσσαλονίκη. Το ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο που γίνεται κάθε Μάρτιο «δεν είναι καν συνέδριο, ούτε συμπόσιο. Είναι μια συνάντηση για αλληλοενημέρωση μεταξύ μας για το τι βρέθηκε μέσα στον χρόνο που πέρασε». «Έκρινα ότι είναι πολύ μεγάλο θέμα για μια τέτοια συνάντηση. Και επειδή ακούστηκαν κάτι τέτοια, παρακαλώ και προκαλώ να μου εξηγήσουν οι συνάδελφοι ή όποιος άλλος τι είναι πιο σημαντικό: αυτή η ετήσια συνάντηση, ή ένα παγκόσμιο συνέδριο για τον Αριστοτέλη; Εγώ προκαλώ όλους τους συναδέλφους μου να μου πούνε οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν αυτοί εγώ θα τους ανακοινώσω πάλι το θέμα».

Τέλος ο Κ. Σισμανίδης υποστηρίζει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποβάθμισαν συνειδητά τη δουλειά του, διότι «δεν έπρεπε να ακούγονται τα Αρχαία Στάγειρα και να ακούγεται μόνο η επένδυση» στις Σκουριές. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε γνωστή δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με την ΕΡΤ, είχε επισκεφθεί τα Αρχαία Στάγειρα και είχε ετοιμάσει ένα ωραίο ντοκιμαντέρ, αλλά την ημέρα που ήταν να προβληθεί του τηλεφώνησε για να του ανακοινώσει ότι «δεν μπορεί να προβληθεί με άνωθεν εντολή...».

Μαρούλα ΠΛΗΚΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL