Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.7°C21.9°C
4 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.2°C24.3°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.3°C27.6°C
4 BF 39%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
22.9°C22.9°C
2 BF 43%
Κορινθιακό κράνος από τη Μάχη του Μαραθώνα, εκτίθεται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορινθιακό κράνος από τη Μάχη του Μαραθώνα, εκτίθεται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο

Κορινθιακό κράνος που φέρεται να ανήκε σε πολεμιστή που συμμετείχε στη Μάχη του Μαραθώνα και ανακαλύφθηκε με ένα ανθρώπινο κρανίο στο εσωτερικό του, εκτίθεται στο Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο.

Ειδικότερα, το κράνος έφερε στο φως της σύγχρονης ιστορίας ο αρχαιολόγος και Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στο Ιόνια νησιά, George Nugent-Grenville, το 1832-1835. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου που φιλοξενεί το έκθεμα, ο συγκεκριμένος τύπος κράνους είναι από του πλέον αναγνωρίσιμους και "σχετίζεται με τους μεγάλους ήρωες της Αρχαίας Ελλάδας, ακόμη και από τους ίδιους του Αρχαίους Έλληνες, που ενώ τάχιστα δημιούργησαν κράνη που παρείχαν καλύτερη ορατότητα, συνέχιζαν να απεικονίζουν τους ήρωές τους με αυτά τα κράνη (σ. Μτφ.: Κορινθιακά κράνη).

Στα σύγχρονα προρτρέτα των Αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών, απεικονίζεται πάντα το κορινθιακό κράνος, αν και συχνά τροποποιημένο, ώστε να αποδίδεται η επιθυμητή εμφάνιση". Άλλωστε, το κορινθιακό κράνος είναι γνωστό μέχρι σήμερα ως το κατεξοχήν αρχαίο ελληνικό πολεμικό κράνος.

Όσον αφορά το κρανίο, η επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Μουσείου του Οντάριο σημειώνει ότι "είναι δύσκολο να είμαστε σίγουρη για τη σχέση του (σ.μτφ.: με το κράνος)" και εξηγεί: "Δεδομένου ότι η Μάχη του Μαραθώνα είχε νικηφόρο έκβαση για τους Έλληνες, θα ήταν σε θέση να μην αφήσουν μέλη σωμάτων ή χρήσιμο εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης και η μόνη ζημιά στο συγκεκριμένο κράνος φαίνεται να έχει προκληθεί από το χρόνο".

Από την ανακάλυψη του 1834, αναφέρουν οι επιστήμονες του Μουσείου, έχουν περάσει 100 χρόνια "και δεν ξέρουμε πόσο η μεταφορά των πληροφοριών είναι αξιόπιστη, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν ότι η οικία και τα αντικείμενα του Nugent δεν κληρονομήθηκαν στα παιδιά του.

Στ' αλήθεια", καταλήγουν, "δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν το κρανίο ανήκει στον ιδιοκτήρη του κράνους αλλά δεν μπορούμε ούτε και να απορρίψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Μία εξέταση του DNA θα μπορούσε να μας αποκαλύψει αν (σ.μτφ.: το κρανίο) είναι ενός Έλληνα εκείνης της εποχής, αλλά, προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν έχει προγραμματιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL