Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο ΚΑΣ οι «Δεσμώτες» του Φαλήρου

Το θέμα της κατά χώρα προστασίας ή της απόσπασης λόγω φθοράς των «Δεσμωτών» του Φαλήρου, συζητήθηκε χθες το βράδυ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στο ενδεχόμενο της απόσπασης, διευκρινίστηκε πως...

Το θέμα της κατά χώρα προστασίας ή της απόσπασης λόγω φθοράς των «Δεσμωτών» του Φαλήρου, συζητήθηκε χθες το βράδυ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Στο ενδεχόμενο της απόσπασης, διευκρινίστηκε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με άρση κατ’ ύψος, έτσι ώστε να «εξυγιανθεί» ο χώρος που βρίσκεται κάτω από τους σκελετούς και στη συνέχεια αυτοί να επανατοποθετηθούν στο ίδιο σημείο.

Ωστόσο τονίστηκε η ανάγκη να προσκομισθούν επιπλέον μελέτες.

Όπως έγινε γνωστό, η φθορά που έχουν υποστεί οι «Δεσμώτες» κυμαίνεται από 30 έως και 50% και χρειάζεται να βρεθεί λύση.

Τα μέλη του ΚΑΣ συμφώνησαν πως οι υπηρεσίες του υπουργείου έκαναν σωστά τη δουλειά τους ως προς την κατεύθυνση του Συμβουλίου το 2016, που είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της προστασίας και ανάδειξης των «Δεσμωτών», σύμφωνα με τις εισηγήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων. Παράλληλα είχαν δώσει ομόφωνα τη συγκατάθεσή τους στις μελέτες που απαιτούνται για την προστασία του ευρήματος από την άνοδο των υφάλμυρων υδάτων.

Όπως είχε γίνει γνωστό, οι τρεις συστάδες ταφών θα προστατεύονταν και θα αναδεικνύονταν μέσω μιας μόνιμης, υπόγειας και ελαφράς κατασκευής με τη μορφή σκέπαστρου, ενταγμένου διακριτικά στο περιβάλλον της «Εσπλανάδας», που θα εξασφάλιζε κατάλληλες και σταθερές συνθήκες μικροκλίματος.

Η συζήτηση στο ΚΑΣ συνεχιζόταν έως αργά το βράδυ.

Δείτε όλα τα σχόλια