Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Ξεκινά την Τετάρτη το Athens Science Festival
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκινά την Τετάρτη το Athens Science Festival

Για μια ακόμη άνοιξη, το Φεσιτβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας της Αθήνας (Athens Science Festival 2017), που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου στην Τεχνόπολη, θα παρουσιάσει τις νέες επιστημονικές και τεχνολογικές τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον μας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η νευροεπιστήμη, η γενετική, τα «μεγάλα δεδομένα» (big data), η κβαντομηχανική κ.α.

Με κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας», μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, καθώς και πολλά ακόμη δρώμενα.

Drones, διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), εικονική πραγματικότητα και αυτοκίνητα ρομπότ θα είναι παρόντα, μεταξύ πολλών άλλων.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι ο Ινδός Govinda Upadhyay, ιδρυτής της κοινωνικής start-up επιχείρησης LEDSafari που δημιούργησε μια λάμπα LED με απλά υλικά και θα δείξει πώς ο καθένας μπορεί να φτιάξει τη δική του ηλιακή λάμπα.

Ο Γιώργος Παξινός, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας, ο οποίος θα υποστηρίξει ότι αυτό που κατοικεί μέσα μας, δεν είναι τίποτε άλλο από τον εγκέφαλο και άρα δεν υπάρχει ψυχή.

Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, που καθοδήγησε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Η Κατερίνα Χαρβάτη, επικεφαλής του τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τίμπιγκεν της Γερμανίας, θα μιλήσει για τους Νεάντερνταλ.

Ο Clifford Kentros, καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας που θα «ταξιδέψει» το κοινό στα άγνωστα μονοπάτια του εγκεφάλου.

Ο «φύλακας» του χρόνου Δημήτρης Ματσάκης υπεύθυνος για τα ατομικά ρολόγια του Ναυτικού Παρατηρητηρίου των ΗΠΑ.

Ο Jim Al-Khalili, βρετανός επιστήμονας και ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής του BBC κ.α.

Στο φετινό φεστιβάλ τα ρομπότ θα έχουν ξεχωριστή θέση. Άλλα θα χορεύουν, άλλα θα οδηγούν οχήματα του μέλλοντος, άλλα θα μονομαχούν, ενώ κάποια θα κληθούν να τα κατασκευάσουν οι επισκέπτες.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει εκθέσεις, διαδραστικές παρουσιάσεις, προβολές και πολλά εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Μεταξύ άλλων, μια διαστημική έκθεση από τη Ρωσία (από το All-Russia Science Festival) προσγειώνεται στην Έκθεση Τέχνης του Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιστημονικές ταινίες για την εξερεύνηση του διαστήματος σε ειδικά διασκευασμένο χώρο (Dome Τheater), να δουν φωτογραφίες που τράβηξε ο αστροναύτης Sergey Ryzanskiy, ακόμη και να γευτούν δείγματα «διαστημικού» φαγητού.

Στη διαδραστική έκθεση του Φεστιβάλ, οι ερευνητές του «Δημόκριτου», μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν τον ψηφιακό οδηγό της Κνωσού «iGuide Knossos» σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση Oculus, καθώς επίσης το παιγνίδι iRescue με χρήση Kinect, που επιτρέπει την αλληλεπίδραση του χρήστη με ένα εικονικό ανθρώπινο πλήθος στο εσωτερικό ενός αεροδρομίου.

Ακόμη, το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Συστημάτων του «Δημόκριτου» θα παρουσιάσει την εφαρμογή εξωτερικής και εσωτερικής πλοήγησης wayGoo, προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία των επισκεπτών κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival 2017.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν σε Google Play και Appstore ήδη από τις 28 Μαρτίου. Στη Future Zone (Ζώνη του Μέλλοντος) που δημιούργησε το Πλαίσιο, οι επισκέπτες θα βρουν ένα κόμβο τεχνολογίας (techhub) με ειδικά εργαστήρια, παιγνίδια εικονικής πραγματικότητας, παιγνίδια STEM και ποικίλες τεχνολογικές εφαρμογές (apps), που αναδεικνύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.

Την Πρωταπριλιά, από το πρωί, μικροί και μεγάλοι καλούνται να ξεχωρίσουν την επιστήμη από το ψέμα, μέσα από οπτικές πλάνες, παιχνίδια και μια εκδήλωση για τις ψευδείς ειδήσεις. Μεταξύ άλλων, οι ιδρυτές των «Ελληνικών Hoaxes», το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (Μ.Ι.Θ.Ε) του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» θα εξηγήσουν πώς γεννιούνται και διαδίδονται οι ψευδείς ειδήσεις.

Αλλά -για όσους επιμένουν στην μαγεία του ψέματος- στην Έκθεση Τέχνης του φεστιβάλ όποιος θέλει, θα μπορεί να φωτογραφηθεί μέσα σε μια ψευδαίσθηση!

Το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πολλούς ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίες του Φεστιβάλ (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι) θα είναι: Τετάρτη 29 έως Παρασκευή 31 Μαρτίου: 09.00 έως 22.00, Σάββατο 1 & Κυριακή 2 Απριλίου: 11.00 έως 22.00.

H γενική είσοδος κοστίζει 3 ευρώ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL