Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Ταμεία διαφθοράς...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ταμεία διαφθοράς...

Με το καλημέρα σας στο υπουργείο, ο υφυπουργός Πολιτισμού βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο σκανδαλώδεις υποθέσεις, στο αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, τον επονομαζόμενο κουμπαρά ή και θησαυροφυλάκιο του υπουργείου, όπως αποδεικνύουν οι δύο μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε, την Τρίτη το απόγευμα, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και σχετίζονται με τους δύο οργανισμούς. Έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού κάνουν λόγο, όχι για οσμή, αλλά για "κανονικά σκάνδαλα", που συνδέονται αφενός με την απουσία βιβλίων πρωτοκόλου στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και αφετέρου με την πλαστογράφηση τιμολογίων από τη μεταφορική εταιρεία με την οποία είχε σύμβαση το ΤΑΠ για μεταφορά υλικών του από την αποθήκη του Ρέντη στα πωλητήρια όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στα ταμεία της εταιρείας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δημοσίου χρήματος.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός, "με τις μηνυτήριες αναφορές ζητώ την ταχεία και πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων, σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου για απόλυτη διαφάνεια στη Δημόσια Διοίκηση και μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος".

Ζημιά χιλιάδων ευρώ και πλαστογράφησεις

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου "πρόκειται για μια υπόθεση διαφθοράς που αναδείχτηκε έπειτα από έλεγχο που διενέργησε το Τμήμα Επιθεώρησης και Ελέγχου του ΤΑΠ", κατά τον οποίο "εντοπίστηκαν εκτενείς, συστηματικές και ιδιαίτερα σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των φορολογικών παραστατικών της πραγματικής διακίνησης και των παραστατικών που επισυνάφθησαν στα εντάλματα πηρωμής, με αποτέλεσμα την εξαπάτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΠ και τη ζημία του Δημοσίου με καταβολή υπέρογκων ποσών".

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι "το έργο που παραγόταν από τη συγκεκριμένη μεταφορική εταιρεία είναι λιγότερο του 10% της τιμολογηθείσας αξίας". Η συγκεκρμένη μεταφορική εταιρεία, δηλαδή, πλαστογραφούσε παραστατικά προκειμένου να πληρώνεται 50 και 60 φορές παραπάνω από τον πραγματικό αριθμό κιβωτίων που μετέφερε. Αυτό μάλιστα συνέβαινε επί σειρά ετών, τουλάχιστον πέντε, στα οποία εκτείνεται μέχρι στιγμής ο έλεγχος. Και έπεται συνέχεια. Στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται στελέχη του ΤΑΠ, αφού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, το Δ.Σ. του Ταμείου, αμέσως μετά το Πάσχα, οπότε υπήρχαν πια αποδείξεις για την υπόθεση, ζήτησε την αντικατάσταση των διευθυντών και προϊσταμένων που εμπλέκονταν στη διαδικασία έγκρισης των παραστατικών. Η έρευνα διατάχθηκε στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας και τη Μεγάλη Πέμπτη υπήρχαν ήδη σαφείς ενδείξεις για τα πλαστογραφημένα τιμολόγια.

Λειτουργούσαν στα τυφλά...

Σε ό,τι αφορά το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας, ο υφυπουργός κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, καθώς στον έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δεν βρέθηκαν τα βιβλία πρωτοκόλλου τριών ετών, του 2015, 2016 και 2017. Ως εκ τούτου, η νέα διοίκηση του Ταμείου δεν έχει εικόνα για τον τρόπο που λειτουργούσε το Ταμείο τη συγκεκριμένη τριετία προκειμένου να επανέλθει στην οδό της νομιμότητας και της διαφάνειας, δεδομένου ότι χρηματοδοτείται καθ' ολοκληρίαν από τους φορολογούμενους πολίτες. Χωρίς τα βιβλία πρωτοκόλλου, το Δ.Σ. ψάχνει ουσιαστικά στα τυφλά να βρει ενέργειες, αποφάσεις, χρηματοδοτήσεις και ό,τι άλλο έχει συμβεί στο Ταμείο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επί διεύθυνσης δηλαδή του Γιώργου Βλαντή, ο οποίος αντέδρασε στην αντικατάστασή του από την Κωνσταντίνα Μέγγενη, και προεδρίας του Γιάννη Τσακοπιάκου, που ελέγεχεται ήδη από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για την παρατεταμένη απουσία (γύρω στους 8 μήνες) από την υπηρεσία του, παρά και την εντολή του προηγούμενου υπουργού Αριστείδη Μπαλτά να επανέλθει.

Η προχθεσινή είναι η δεύτερη μηνυτήρια αναφορά που παίρνει στα χέρια της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας έπειτα από αυτή που είχε καταθέσει ο Α. Μπαλτάς τον Νοεμβριο του 2017 σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο, τη χρηματοδότηση και την εν γένει λειτουργία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL