Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Νίκος Ξυδάκης / Ν. Ξυδάκης: Σύντομα δείγματα γραφής για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Ξυδάκης / Ν. Ξυδάκης: Σύντομα δείγματα γραφής για τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

Δείγματα γραφής στο ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα υποσχέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκη. Όπως ενημέρωσε ο Ν. Ξυδάκης, το Προεδρικό Διάταγμα που θα επιτρέπει στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας να επιβάλει πρόστιμα βρίσκεται σε «προχωρημένη κατάσταση» στο ΣτΕ δίνοντας αυξημένη εξουσία στον ΟΠΙ για να ρυθμίσει την αγορά πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι οι αυξημένες αρμοδιότητες του ΟΠΙ και τα «τσουχτερά» πρόστιμα που θα μπορεί να επιβάλλει θα αναγκάζει τους οργανισμούς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων «να μπαίνουν σε μια σειρά», καθώς, αν κι είναι υποχρεωμένοι να δημοσιεύουν τα αμοιβολόγιά τους, δεν το κάνουν πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα, ο Ν. Ξυδάκης τόνισε ότι η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας θα γίνει «πολύ νωρίτερα» από το καταληκτικό χρονικό όριο του Απριλίου του 2016.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι η Οδηγία «προσπαθεί να επιβάλει διαφάνεια στην τήρηση των λογαριασμών» των οργανισμών, καθώς και να επιβάλει αντικειμενικά κριτήρια για τα αμοιβολόγια, «πράγμα που είναι και το επίδικο στις επιχειρήσεις», όπως υπογράμμισε ο Ν. Ξυδάκης. «Υπάρχει πράγματι μια αταξία, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια θέσπισης των αμοιβών, αυτά θα μπουν σε μια σειρά», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ότι «πάγια στάση του υπουργείου είναι να προασπίζει τα δικαιώματα και των χρηστών και των δημιουργών» συμπληρώνοντας ότι «μπορούμε να βρούμε μια χρυσή τομή».

Κ.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL