Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Συστηματική κατασκευή ψευδούς εικόνας κατάρρευσης των υποδομών στον Πολιτισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συστηματική κατασκευή ψευδούς εικόνας κατάρρευσης των υποδομών στον Πολιτισμό

"Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιδίδεται από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της σε μια συνεχή προσπάθεια συκοφάντησης και απαξίωσης των υποδομών και των φορέων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου προκειμένου να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις. Έτσι, κατασκευάζει συστηματικά ψευδή εικόνα ότι παρέλαβε κατάσταση κατάρρευσης, την ίδια στιγμή που φιλοτεχνείται επιμελώς το προφίλ μιας δήθεν ικανής και αποτελεσματικής υπουργού, που σπεύδει προσωπικά να δώσει λύσεις όπου χρειάζεται. Μ' αυτό το κάλπικο και επικοινωνιακό φαίνεσθαι, όμως, τονίζεται ακόμα περισσότερο το αλαζονικό και παλαιοκομματικό είναι" επισημαίνει ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, απαντώντας ηχηρά στη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και τη συστηματική και με "άκομψο τρόπο δυσφήμηση του έργου που έχει επιτελεστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων".

Ο Κ. Στρατής τονίζει ότι "μετά τις εκλογές, η θέση του υπουργείου Πολιτισμού, δυστυχώς για μια χώρα με τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας, εξέπεσε σε υποπροϊόν ενός υπόγειου πολέμου επιχειρηματικών συμφερόντων με επίκεντρο το καζίνο και τους ουρανοξύστες του Ελληνικού", ενώ υπογραμμίζει ότι "τα νήματα στον χώρο του Πολιτισμού κινούνται ολοφάνερα από το στενό περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού. Και όπου κινούνται νήματα, υπάρχει διατεταγμένη υπηρεσία και χρειάζονται μαριονέτες".

"Η κ. Μενδώνη γνωρίζει"

Καταλογίζει στη νυν υπουργό Πολιτισμού, που "γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα προβλήματα και τις χρόνιες παθογένειες του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠ, με τις οποίες εμείς συγκρουστήκαμε μετωπικά χωρίς να σκανδαλολογούμε", ότι "φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη γι' αυτά, αφού υπήρξε γενική γραμματέας του υπουργείου 'διακοματικά'". Επισημαίνει μάλιστα με νόημα ότι "το λαλίστατο κατά τα άλλα υπουργείο Πολιτισμού, με τον καταιγισμό δελτίων Τύπου και ανακοινώσεων, τηρεί 'αιδήμονα' σιωπή για τη φερόμενη εμπλοκή της σημερινής υπουργού σε σκοτεινές υποθέσεις του παρελθόντος, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ενώ οι από παλιότερα γνωστές υποθέσεις στις οποίες φέρεται να είχε συμμετοχή αποτελούν τμήμα του φακέλου για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που έχει αποσταλεί στη Δικαιοσύνη" και τονίζει ότι "εδώ, τον ρόλο του άτυπου Γραφείου Τύπου της πολιτικής ηγεσίας για να δοθεί απάντηση στα δημοσιεύματα ανέλαβε η συνδικαλιστική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας".

Κωλυσιεργία και προσκόμματα

Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα έκτακτα ζητήματα που προέκυψαν μετά τις εκλογές και "παρουσιάζονται ως χρονίζοντα" ο Κ. Στρατής επισημαίνει και καταλογίζει στην πολιτική ηγεσία ότι, "αντί να ανταποκριθεί στην ενημέρωση που έγκαιρα της έχει γίνει, κωλυσιεργεί ή ακόμα και φέρνει προσκόμματα για την επίλυσή τους". Αναφέρεται δηλαδή στην καταστροφή των σκληρών δίσκων του ΤΑΠ που "λειτουργούσαν μέχρι τις εκλογές και καταστράφηκαν από τους πρόσφατους σεισμούς" και στο πωλητήριο του ΕΑΜ, που "έκλεισε στις 18 Ιουλίου επειδή χρειάστηκε να γίνει μυοκτονία, απολύμανση και συντήρηση στο σύστημα κλιματισμού".

Ανάλογα περιστατικά, επισημαίνει ο Κ. Στρατής, ανέκυπταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση. "Η ποιοτική διαφορά ήθους και ύφους στην άσκηση εξουσίας είναι ότι δική μας μέριμνα υπήρξε σε όλες τις περιπτώσεις η άμεση επίλυση των προβλημάτων, ενώ η σημερινή πολιτική ηγεσία το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι οι φανφαρονισμοί και οι τυμπανοκρουσίες".

Για τα "άδεια ράφια" στο πωλητήριο του ΕΑΜ υπογραμμίζει ότι οφείλονται "στην προσωρινή απομάκρυνση των πωλητέων προκειμένου να προστατευτούν κατά τη διάρκεια εργασιών στο σύστημα κλιματισμού", ενώ η μεταφορά των πωλητέων σε όλη τη χώρα "είναι θέμα λυμένο και για το άμεσο μέλλον, και σε μόνιμη βάση". Ειδικά για το ΕΑΜ, "αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών στο σύστημα κλιματισμού του πωλητηρίου προκειμένου να γίνει αυθημερόν η δρομολογημένη αποστολή ικανού αριθμού πωλητέων".

Τιτάνιο έργο στα εργαστήρια αντιγράφων

Επίσης, ο Κ. Στρατής κάνει λόγο για το "τιτάνιο έργο στα εργαστήρια πιστών αντιγράφων και τα πωλητήρια αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας", ευχαριστώντας μάλιστα το ανθρώπινο δυναμικό για τη συμβολή του και επισημαίνοντας ότι αυτό το έργο επισημάνθηκε από όλο τον Τύπο. Όμως δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην αποπομπή της Αθηνάς Χατζηπέτρου από τη θέση της προέδρου του ΤΑΠ. "Η σημαντικά αναβαθμισμένη εικόνα των πωλητηρίων και η αναγέννηση της παραγωγικής μηχανής των εργαστηρίων των ΤΑΠ υπονομεύτηκε και καθυστέρησε ποικιλοτρόπως από την προηγούμενη πρόεδρο, που σήμερα επανακάμπτει. Η παντελής αποτυχία της να δώσει λύσεις σε σειρά ζητημάτων (χρηματαποστολές, μεταφορές πωλητέων, προμήθειες υλικών για τα εργαστήρια, παραγγελίες εμπνευσμένων από την αρχαιότητα εφαρμογών, εφαρμογή του νέου πλαισίου για τα αναψυκτήρια κ.λπ.) είχε ως λογική συνέπεια την αποπομπή της" σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι με τη νέα διοίκηση σε λίγους μήνες "τα αποτελέσματα στα πωλητήρια του ΤΑΠ ήταν εντυπωσιακά", καθώς τα έσοδά τους το πρώτο εξάμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με πέρσι.

Επιπλέον, το ΤΑΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραδόθηκαν στη νυν πολιτική ηγεσία, "μετά την υποβάθμιση πολλών ετών, έχει ήδη υπερδιπλασιάσει τα έσοδά του από 57 εκατομμύρια το 2014 σε 119 εκατ. το 2018, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση από αυτό προς το υπουργείο να έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί από 7 εκατ. το 2014 σε πάνω από 65 εκατ. το 2019, με τα 45 εκατ. να έχουν ήδη εκταμιευτεί από τον Φεβρουάριο".

Απάντηση από ΥΠΠΟ

Άμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, η οποία δήλωσε πως "η καλύτερη απάντηση στη δήλωση του τέως υφυπουργού Πολιτισμού κ. Κώστα Στρατή είναι η χθεσινή θλιβερή εικόνα που κατεγράφη στο πωλητήριο και στην αντίστοιχη αποθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και η οποία αποτυπώνεται και στις αναφορές των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων. Όσο για την αναφορά του σε ανοίκεια δημοσιεύματα, τον ενημερώνουμε ότι το νέο Δ.Σ. του ΤΑΠΑ έχει ήδη λάβει εντολή ελέγχου από το 2012 και εξής".

"Η ποιοτική διαφορά ήθους και ύφους στη άσκηση εξουσίας είναι ότι δική μας μέριμνα υπήρξε σε όλες τις περιπτώσεις η άμεση επίλυση των προβλημάτων, ενώ η σημερινή πολιτική ηγεσία το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι οι φανφαρονισμοί και οι τυμπανοκρουσίες"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL