Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Οι Ενεργειακές Κοινότητες βασικός άξονας στην πολιτική της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Σταθάκης: / Γιώργος Σταθάκης: Οι Ενεργειακές Κοινότητες βασικός άξονας στην πολιτική της κυβέρνησης

Στον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που αποτελεί βασικό άξονα στην πολιτική της κυβέρνησης τόσο για την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας αλλά και την εξοικονόμηση ενέργειας, όσο και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης μιλώντας στην ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με τη συμμετοχή της Greenpeace στο πλαίσιο της έκθεσης Verde.Τec.

Όπως επισήμανε, οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να γίνουν σημείο αναφοράς στην προσπάθεια που κάνουμε για τον ριζικό μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και πρόσθεσε ότι αποτελούν καινοτομία, γιατί μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ. Όπως εξήγησε, ανοίγουν την ενεργειακή αγορά σε ένα τρίτο υποκείμενο, τους ίδιους τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που καταναλώνουν μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα και ανέφερε παραδείγματα εφαρμογής του νέου θεσμού, με τη δραστηριοποίηση, σε συνεταιριστικά εγχειρήματα, ξενοδοχείων, βιοτεχνιών, αλλά και τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα τόνισε την κοινωνική διάσταση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και ιδίως τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, αφού για παράδειγμα οι δήμοι θα μπορούν να παράγουν ενέργεια και να τη συμψηφίζουν με την παροχή ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα σχέδια ενίσχυσης για την ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων με την ενεργοποίηση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ τόνισε ότι θεσμοθετούνται κίνητρα και στην τιμολόγηση, καθώς προβλέπεται προσαύξηση έως 5% στις τιμές που θα λαμβάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί των ενεργειακών κοινοτήτων σε σχέση με τη μέση τιμή που προκύπτει από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL