Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Πρώτη "έξοδος" μετά την έξοδο από τα Μνημόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρώτη "έξοδος" μετά την έξοδο από τα Μνημόνια

Ισχυρό σήμα τόσο προς εξωτερικό όσο και ως προς το εσωτερικό της χώρας δίνει η χθεσινή απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου για έξοδο στις αγορές με πενταετές ομόλογο, αποτελώντας ένα ακόμη δείγμα του ότι η μνημονιακή περίοδος είναι παρελθόν.

Ειδικότερα, στην έκδοση 5ετούς ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με ανακοίνωση που απέστειλε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στις χρηματιστηριακές αρχές. Η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs International Bank, HSBC, J.P. Morgan, Morgan Stanley και SG CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έκδοση θα προχωρήσει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Η έξοδος και τα σενάρια

Στόχος είναι η άντληση ποσού της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή εντάσσεται στον σχεδιασμό του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους με στόχο την άντληση έως και 7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019. Τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί ο ΟΔΔΗΧ για φέτος

* Σενάριο 1: Εκδόσεις ομολόγων 3 δισ. ευρώ, χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων 5 δισ. ευρώ και επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών SMPs και ANFAs 1,2 δισ. ευρώ.

* Σενάριο 2: Εκδόσεις ομολόγων 5 δισ. ευρώ, χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων 2,4 δισ. ευρώ, επιστροφή SMPs και ANFAs 1,2 δισ. ευρώ και έσοδα ιδιωτικοποιήσεων 1,4 δισ. ευρώ. Συνολικά αντλούνται έσοδα 10 δισ. ευρώ και γι’ αυτό προβλέπεται παράλληλα μείωση των εντόκων κατά 0,8 δισ. ευρώ.

* Σενάριο 3: Εκδόσεις ομολόγων 7 δισ. ευρώ, χρησιμοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων 1,1 δισ. ευρώ, επιστροφή των SMPs και ΑΝFAs 1,2 δισ. ευρώ και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις 1,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, αντλούνται έσοδα 10,7 δισ. ευρώ, οπότε προβλέπεται μείωση των εντόκων γραμματίων κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Σύγκριση με 2017 και 2014

Είναι θετικό το ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία, οι αποδόσεις κινούνται πτωτικά. Μόνο το τελευταίο δίμηνο το spread του ελληνικού δεκαετούς έχει υποχωρήσει κατά περίπου 0,7% με αποτέλεσμα να κινείται στην περιοχή του 4%, ενώ το πενταετές κινήθηκε και κάτω του 3% χθες, σημειώνοντας χαμηλό εξαμήνου, κάτι το οποίο δείχνει τα θετικά βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία.

Ο στόχος είναι το επιτόκιο με το οποίο θα εκδοθεί το πενταετές, να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 3,4% - 3,7% ώστε να είναι τουλάχιστον μια μονάδα χαμηλότερο από το επίπεδο έκδοσης του προηγούμενου 5ετούς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017, το ελληνικό δημόσιο είχε αντλήσει το ποσό των 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Τότε, είχε “κλείσει” στο 4,625% το επιτόκιο της δημοπρασίας και στο 4,375% το κουπόνι. Να θυμίσουμε ότι το ετήσιο κουπόνι της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 4,75% και η απόδοση στο 4,95%.

"Μαξιλάρι" κοντά στα 40 δισ. ευρώ

Εν τω μεταξύ, μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου μπορούν -οι φορείς της γενικής κυβέρνησης- να μεταφέρουν σε ειδικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Στην αντίθετη περίπτωση, από την 1η Μαρτίου τα διοικητικά του συμβούλια. απειλούνται με αποπομπές και οι επιχορηγήσεις των συγκεκριμένων φορέων με "ψαλίδι" από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης κατ’ εφαρμογή των διατάξεων νόμου που είχαν ψηφιστεί το περασμένο καλοκαίρι.

Εκτιμάται πως μέσω αυτής της διαδικασίας, στον ειδικό λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ θα κατευθυνθούν περί τα 7 δισ. ευρώ, τα οποία προστιθέμενα στα περίπου 33 δισ. ευρώ των ταμειακών διαθεσίμων (τα 24,1 δισ. ευρώ αποτελούν το λεγόμενο "μαξιλάρι"), σχηματίζουν ένα ποσό κοντά στα 40 δισ. ευρώ που δίνει "αέρα" στην κυβέρνηση, ώστε να κινηθεί με άνεση και προσεκτικά βήματα κατά τις επόμενες εξόδους της στις αγορές.

Μεγάλη αύξηση στις καταθέσεις

Σημαντική αύξηση κατά 3,1 δισ. ευρώ κατέγραψαν οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Δεκέμβριο με αποτέλεσμα το συνολικό τους απόθεμα να φθάσει τα 134,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή αντανακλά την κατά 862 εκατ. ευρώ αύξηση των καταθέσεων από επιχειρήσεις (έναντι μείωσης κατά 140 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα) και την κατά 2,3 δισ. ευρώ αύξηση των καταθέσεων από νοικοκυριά.

Από την άλλη πλευρά στο κομμάτι των χορηγήσεων ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε σε -1,2% από -1,8% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 1,765 δισ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 17 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,1% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 889 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 106 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο του 201 ήταν θετική κατά 1.086 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 269 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε μηδενικό από -0,6% τον προηγούμενο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL