Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.4°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.5°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
2 BF 30%
ΥΠΟΙΚ προς Ν.Δ. για Ελ. Βενιζέλος: / ΥΠΟΙΚ προς Ν.Δ. για Ελ. Βενιζέλος: Κανένα σκάναδαλο στην παράταση της σύμβασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΟΙΚ προς Ν.Δ. για Ελ. Βενιζέλος: / ΥΠΟΙΚ προς Ν.Δ. για Ελ. Βενιζέλος: Κανένα σκάναδαλο στην παράταση της σύμβασης

Απάντηση στη Νέα Δημοκρατία τόσο για το θέμα της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών όσο και για την αύξηση του τιμήματος έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι η Ν.Δ., ελλείψει αντιπολιτευτικού λόγου, προσπαθεί να ανακαλύψει «ενδείξεις ενός τεράστιου σκανδάλου» στην υπόθεση της παράτασης.

Όπως τονίζει, η δυνατότητα παράτασης για ακόμα 20 χρόνια προβλέπεται στην υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου, η οποία κυρώθηκε με νόμο του 1995, ενώ δόθηκε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων , όταν δηλαδή υπουργός Οικονομικών ήταν ο πρώην συνέταιρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Επίσης εξηγείται πως "η αποτίμηση, η επεξεργασία των νομικών κειμένων και εν γένει η διαπραγμάτευση για την επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου ήταν αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Συμπληρώνεται πως "για λόγους ασφάλειας του εγχειρήματος, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να προηγηθεί η σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", για να συμπληρώσει με νόημα πως "η παρούσα κυβέρνηση έπραξε το ακριβώς αντίθετο από ό,τι συνήθιζαν να κάνουν οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, να αγνοούν δηλαδή την ενωσιακή νομοθεσία, με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει ακόμα υπέρογκα πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις σε θέματα κρατικών ενισχύσεων".

Και καταλήγει πως "η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, πράγματι, θεώρησε ότι το τίμημα πρέπει να αυξηθεί από 484 σε 1,115 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη επειδή το ΤΑΙΠΕΔ χρησιμοποίησε τα στοιχεία του 2015 για την αποτίμηση της παράτασης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζοντας τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα και τις ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για αύξηση του ΑΕΠ ζήτησε την αναθεώρηση των στοιχείων".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL