Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Τι ισχύει για την πληρωμή του ΦΠΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι ισχύει για την πληρωμή του ΦΠΑ

Έναν χρηστικό οδηγό υπό μορφήν ερωτήσεων - απαντήσεων εξέδωσε η ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις και την πληρωμή του ΦΠΑ. Οι κυριότερες εξ αυτών, είναι:

Προσπαθώ να εμφανίσω την περιοδική δήλωση ΦΠΑ που υπέβαλα και εμφανίζεται λευκή σελίδα. Πώς θα δω τη δήλωση;

Για την προβολή των δηλώσεων ΦΠΑ απαιτείται η εγκατάσταση Adobe Reader (www.adobe.com).

Έχω υποβάλει οριστικά την περιοδική δήλωση ΦΠΑ Μπορώ να τη διαγράψω ή να τη μεταβάλω;

Όχι. Μπορείτε όμως, μόλις η λανθασμένη δήλωση γίνει αποδεκτή από το TAXIS, να υποβάλετε μέσω TAXISnet τροποποιητική δήλωση.

Πώς μπορώ να πληρώσω χρεωστική δήλωση ΦΠΑ που έχω υποβάλει μέσω Ιnternet;

Μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης, μπορείτε να εμφανίσετε την «Ταυτότητα Οφειλής», να εκτυπώσετε το «Σημείωμα για Πληρωμή» και να πληρώσετε μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ.

Εταιρεία μη πιστοποιημένη που έχει κάνει διακοπή μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά δηλώσεις;

Εταιρείες που έχουν κάνει διακοπή εργασιών και δεν είναι πιστοποιημένες στο TAXISnet πριν τη διακοπή, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Θα πρέπει να απευθύνονται στην αρμόδια ΔΟΥ.

Πού μπορώ να απευθυνθώ για ερωτήματα ΦΠΑ, φορολογικού περιεχομένου;

Στη ΔΟΥ ή στην υπηρεσία της ΑΑΔΕ για θέματα ΦΠΑ: Διεύθυνση Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας (ΔΕΕΦ), Σίνα 2-4, 106 72 Αθήνα (τηλ. 210 3647202-5, 210 3644605-8).

Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω εμπρόθεσμα τη χρεωστική, πιστωτική, μηδενική δήλωση ΦΠΑ και να καταβάλω εμπρόθεσμα το οφειλόμενο ποσό;

Έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου που αφορά η δήλωση.

Μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω εμπρόθεσμα τον Πίνακα Ενδοκοινοτικών Συναλλαγών (VIES);

Έως την 26η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της μηνιαίας περιόδου στην οποία αφορά. Σε περίπτωση αργίας, μεταφέρεται στην επόμενη εργάσιμη.

Μπορώ να πληρώσω με δόσεις την περιοδική δήλωση ΦΠΑ;

Ναι, με δύο ισόποσες δόσεις, για δήλωση εμπρόθεσμη, και αν το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει τα 100 ευρώ και έχετε κάνει την επιλογή «ΝΑΙ» στον κωδικό 523.

Υπέβαλα εμπρόθεσμα την περιοδική δήλωση ΦΠΑ με δόσεις. Μέχρι πότε μπορώ να καταβάλω εμπρόθεσμα το ποσό της 2ης δόσης;

Έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της εμπρόθεσμης Δήλωσης.

Μπορώ να πληρώσω τις δόσεις του ΦΠΑ μέσω τραπεζικού συστήματος;

ΝΑΙ. Η πληρωμή πρέπει να γίνεται μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ. Από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ επιλέγοντας Προσωποποιημένη Πληροφόρηση / Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης / Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών εκτός Ρύθμισης / Είδος φόρου: Χρεωστικές Δηλώσεις ΦΠΑ μέσω Internet, υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης της Ταυτότητας Οφειλής, επιλέγοντας «Ταυτότητα Οφειλής» στο τέλος της γραμμής που εμφανίζεται η συγκεκριμένη οφειλή. Στη συνέχεια μπορείτε να εκτυπώσετε το «Σημείωμα για Πληρωμή» και να πληρώσετε μέσω Τραπέζης ή ΕΛΤΑ.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό που μπορώ να καταβάλω για να γίνει αποδεκτή η δήλωση;

Γίνεται αποδεκτή από το TAXIS, ανεξάρτητα από το αν θα καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό. Το ελάχιστο ποσό των 10 ευρώ καταργήθηκε. Αν θέλετε να καταβάλετε το ποσό με δόσεις, θα πρέπει να επιλέξετε «ΝΑΙ» στον κωδικό 523.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό της δήλωσης, ώστε να μπορώ να την υποβάλω με δύο δόσεις;

Θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100 ευρώ, αλλιώς καταβάλλεται σε μία δόση, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της δήλωσης.

Έχω υποβάλει περιοδική δήλωση ΦΠΑ και στην προσπάθειά μου να υποβάλω εκκαθαριστική δεν εμφανίζεται η ήδη υποβληθείσα περιοδική. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να περιμένετε ένα διάστημα 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή ώστε να ενημερωθεί το σύστημα TAXIS με την υποβληθείσα δήλωση. Υπενθυμίζουμε ότι η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ καταργήθηκε για τις διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Πού μπορώ να βρω οδηγίες συμπλήρωσης των δηλώσεων ΦΠΑ (έντυπο 050 - ΦΠΑ);

Οδηγίες συμπλήρωσης για τις τελευταίες εκδόσεις των εντύπων ΦΠΑ, δηλαδή έκδοση 2015 και εφεξής, υπάρχουν στις ΠΟΛ.1082/6.4.2015 και ΠΟΛ.1093/23.6.2016.

Ποιους κωδικούς πρέπει να συμπληρώσω, στο έντυπο Φ2, για να δηλώσω το Αίτημα Επιστροφής ΦΠΑ;

Πρέπει το ποσό της επιστροφής να το καταχωρήσετε στον ΚΑ 503 (Αιτούμενο ποσό για επιστροφή) και να επιλέξετε τουλάχιστον μία Αιτία Επιστροφής από τον ΚΑ 507(1-5).

Εάν, εκτός από το Αίτημα Επιστροφής ΦΠΑ, έχω και λανθασμένο ποσό για καταβολή προηγούμενης δήλωσης τις ίδιας φορολογικής περιόδου, τι πρέπει να καταχωρίσω;

Θα πρέπει στον ΚΑ 503 να καταχωρίσετε και το ποσό που λανθασμένα βεβαιώθηκε και από τον ΚΑ 507 να επιλέξετε και την Αιτία Νο 6 (μείωση Χρεωστικού Υπολοίπου).

Για ποιες φορολογικές περιόδους θα δημιουργείται αυτόματα Αίτηση Επιστροφής;

Για τις φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής και θα αφορά σε δηλώσεις αρχικές και στις ΠΡΩΤΕΣ τροποποιητικές.

Υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΦΠΑ και θέλω να ανακαλέσω «Αίτημα Επιστροφής ΦΠΑ» που είχα κάνει με προηγούμενη Δήλωση, αλλά δεν μπορώ να διορθώσω τον ΚΑ 505.

Ο ΚΑ 505 είναι πλέον «κλειδωμένος» για φορολογικές περιόδους από 01-03-2018 και εφεξής. Για να ανακαλέσετε το Αίτημα Επιστροφής, θα πρέπει να υποβάλετε Αίτηση Ανάκλησης στη ΔΟΥ σας. Μετά την καταχώριση της Ανάκλησης, αυτόματα θα διορθωθεί και το ποσό στον ΚΑ 505.

Υποβάλλω δήλωση ΦΠΑ και θέλω να διορθώσω τον ΚΑ 401 (πιστωτικό υπόλοιπο προηγ. φορολογικής περιόδου), αλλά δεν μπορώ.

Θα πρέπει να υποβάλετε τροποποιητική δήλωση στην προηγούμενη φορολογική περίοδο και μετά την αποδοχή της από το Taxis, ο ΚΑ 401 θα διορθωθεί αυτόματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL