Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Τελειώνει ο χρόνος, απομακρύνεται το ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελειώνει ο χρόνος, απομακρύνεται το ΔΝΤ

Χωρίς κάποια σημαντική εξέλιξη ολοκληρώθηκε χθες η συνεδρίαση του Washington Group στο Παρίσι, καθώς παραμένουν σε έναν βαθμό οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. Ωστόσο, όλες οι πλευρές εκφράζουν καθημερινά τη σιγουριά τους ότι θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία μέχρι την 21η Ιουνίου και φυσικά όσο περνούν οι μέρες τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο. Πάντως, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι σε κάθε περίπτωση και εφόσον το ΔΝΤ παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος, η λύση για το χρέος θα είναι τέτοια ώστε να υπάρξει μια θετική ανάλυση βιωσιμότητάς του από το Ταμείο.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές μιας συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους τον Ιούνιο, που θα καταστήσει αξιόπιστη τη μεταμνημονιακή της επιστροφή στις αγορές ομολόγων, παράλληλα με την εποπτεία της Ε.Ε. και ένα ταμειακό απόθεμα, δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Τζ. Ράις για το άρθρο 4

Από εκεί και πέρα, οι συζητήσεις συνεχίζονται σε ό,τι αφορά πολιτικές που μπορούν να υποστηρίξουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τη ρύθμιση του χρέους, περιορίστηκε να δηλώσει ο Τζέρι Ράις, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, εν μέσω της συνεχιζόμενης διελκυστίνδας μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για το ζήτημα.

Στη σκιά της έκκλησης, προ εβδομάδων, του Πολ Τόμσεν να βρεθεί συμφωνία ήδη στο περασμένο Eurogroup του Μαΐου ώστε να υπάρχει χρόνος να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι «ο χρόνος πια είναι πολύ λίγος» για να προλάβει το Ταμείο να συμμετέχει με χρηματοδότηση, αλλά, όπως είπε, οι συζητήσεις συνεχίζονται με τους Ευρωπαίους και τις ελληνικές αρχές.

Επικαλέστηκε μάλιστα συνάντηση του Washington Group στο Παρίσι, σημειώνοντας τη συμμετοχή του Πολ Τόμσεν και του Πίτερ Ντόλμαν (εκπρόσωπος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα) για να δείξει ότι το Ταμείο παραμένει πλήρως ενεργό στη διαδικασία.

Ακόμη, τόνισε ότι θα υπάρξει συνέχιση των συζητήσεων για την πιθανότητα χρηματοδότησης του προγράμματος και την εξασφάλιση της ελάφρυνσης χρέους που το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη.

Παράλληλα, είπε ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει μια έκθεση «άρθρου 4» ως μέρος του φυσιολογικού ελέγχου που γίνεται σε κάθε χώρα-μέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται περί "χλιαρού" ελέγχου, ενώ παύει να υφίσταται και η ισχύς που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα θα γίνει ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) ως μέρους της έκθεσης του «άρθρου 4».

Όπως είπε, το DSA θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές του Ταμείου. Επανέλαβε ότι χρειάζεται ελάφρυνση για το χρέος η οποία θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του και ότι το Ταμείο κάνει ό,τι καλύτερο σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές του προβλέψεις.

Ο Τζέρι Ράις ξεκαθάρισε ότι, ακόμα και αν το Ταμείο δεν μετέχει με χρηματοδότηση, θα συνεχίσει να εμπλέκεται με την Ελλάδα, μέσω του μεταμνημονιακού ελέγχου και του «άρθρου 4». Δεν έχουμε δώσει χρήματα στην Ελλάδα για κάποια χρόνια αλλά και πάλι προσπαθούμε να βοηθήσουμε το μέλος μας, δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι αυτό δίνει μια εικόνα τού πώς το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει αν δεν υπάρξει πρόγραμμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος: Δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, «απέχουμε εβδομάδες από την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς, δηλαδή η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ανακτήσει βιώσιμη και διαρκή πρόσβαση στις αγορές πέραν του 2018 και 2019», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ακόμη, πρόσθεσε με νόημα ότι αν και το ΔΝΤ θα προτιμούσε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους να προχωρούν πέραν της προσφοράς της Ευρωζώνης, στην κυβέρνηση, «με βάση τη δική μας ανάλυση, δεν το χρειαζόμαστε».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Αθήνα γνωρίζει τον κίνδυνο μετάδοσης από τις αναταράξεις στην ιταλική αγορά ομολόγων, όπου οι δυσκολίες στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις σε άνοδο.

«Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί μια στρατηγική που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποσυνδέσουμε τα ελληνικά ομόλογα από αυτό που συμβαίνει στην ιταλική αγορά ομολόγων», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς και μεταρρυθμιστικούς στόχους, αν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι όροι, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η επιστροφή στην Αθήνα των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα εξαρτάται από την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα παραταθούν τα δάνεια στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους, στην οποία στοχεύουν να καταλήξουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίασή τους στις 21 Ιουνίου.

Επί τάπητος τα εκκρεμή ζητήματα στο EWG

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του EWG, όπου τέθηκαν τα ζητήματα των προαπαιτουμένων, του χρέους, του πολυνομοσχεδίου (κατατίθεται σήμερα μαζί με το Μεσοπρόθεσμο), ενώ αναμενόταν να συζητηθεί και η υποδόση του 1 δισ.

Σε ό,τι αφορά την υποδόση, πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης εκπέμπονταν θετικά μηνύματα για την εκταμίευση σήμερα Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλησαν συμπληρωματικά στοιχεία για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, τα οποία αναμενόταν να κριθούν θετικά, ανοίγοντας τον δρόμο της εκταμίευσης έως τις 15 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM συνεδριάζει για να εξετάσει την έκθεση των θεσμών και να κρίνει εάν πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται από την τρίτη αξιολόγηση και αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL