Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Ώστε να συζητηθεί το χρέος / Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ η επιστροφή των θεσμών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ώστε να συζητηθεί το χρέος / Μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ η επιστροφή των θεσμών

Μετά το τέλος των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, η οποία θα διεξαχθεί από 21 έως 23 Απριλίου, αναμένεται η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ στο μεσοδιάστημα αναμένεται να πραγματοποιούνται επιμέρους συγκλίσεις από απόσταση. Τόσο οι διακοπές του Πάσχα όσο και η ανάγκη να υπάρξει στο “κάδρο” της συνολικής συμφωνίας το δίδυμο της μείωσης χρέους και στόχων για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών, κάτι το οποίο θα διαμορφωθεί και στην επερχόμενη σύνοδο, φαίνεται ότι οδήγησαν στην παραπάνω απόφαση την ώρα που Μέρκελ και Λαγκάρντ συναντήθηκαν χθες έχοντας στην ατζέντα των συζητήσεων και αυτό το ζήτημα.

Με αυτά τα δεδομένα η συνολική συμφωνία τοποθετείται σε ένα έκτακτο Eurogroup περί τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, ειδάλλως το επόμενο προγραμματισμένο είναι εκείνο της 22ας Μαΐου. Και μάλιστα σε μια συγκυρία που ο Μάρτιν Σουλτς εκτοξεύει “βέλη” κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητώντας να μην υπάρχει μόνο σταθερότητα αλλά και ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε με δηλώσεις του να ζητήσει πρώτα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να ακολουθήσει η συζήτηση για την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε αυτά τα λεγόμενα αντέδρασαν κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας της Μάλτας περιλαμβάνει τη "συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία, όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018)", κάτι το οποίο "δεν αμφισβητεί ούτε ο Σόιμπλε", ενώ είναι απαραίτητο για "τη συμμετοχή του ΔΝΤ".

Το ορόσημο του Μαΐου

Σε κάθε περίπτωση τις επόμενες δύο εβδομάδες θα επιχειρηθεί να καταρτιστεί η βάση του SLA, ώστε ο νέος γύρος επαφών στην Αθήνα να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομος. Στη Μάλτα έγινε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της συνολικής συμφωνίας, αλλά η αποκωδικοποίησή της σε όρους τεχνικούς θα γίνει όταν θα πρέπει να αποσαφηνιστεί. Πάντως το κλίμα είναι θετικό, κάτι που καταγράφει και η JP Morgan "ανεβάζοντας" στο 85% την πιθανότητα συνολικής συμφωνίας τον Μάιο.

Το νέο ορόσημο έλευσης των θεσμών στην Αθήνα συμπίπτει με την ανακοίνωση των στοιχείων για το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να έχει κάνει λόγο για πλεόνασμα πάνω από 3%, κάτι το οποίο, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τις ελληνικές θέσεις. Πόσο μάλλον όταν μετά το Eurogroup της Μάλτας ο Σόιμπλε δήλωσε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφορές στο πώς βλέπουν την ελληνική οικονομική ανάπτυξη το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, κάτι που οδηγεί σε αντικρουόμενα στοιχεία». Οι ανακοινώσεις έχει σχεδιαστεί να γίνουν στις 21 Απριλίου από την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα συνολικά στοιχεία για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης θα ανακοινωθούν στις 24 του μήνα από την Eurostat.

Η "μάχη" για χρέος - πλεονάσματα

Τούτων δοθέντων ο δημοσιονομικός "δρόμος" για μετά το 2018 σε συνδυασμό με τη συνολική διευθέτηση του χρέους, μέσω της δέσμευσης των θεσμών για εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος του προγράμματος, αναδεικνύονται στο νέο μεγάλο μέτωπο για την ελληνική κυβέρνηση. Λόγω του ότι έχει υπάρξει συζήτηση για μέτρα και αντίμετρα μέχρι και το 2020, η ελάφρυνση για τα πλεονάσματα αναμένεται να εφαρμοστεί μετά από εκείνη τη χρονιά. Όσον αφορά τον χρόνο διάρκειας του στόχου στο 3,5%, η Γερμανία ζητάει, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει μείωση μετά το 2022, ήτοι το 2013, ώστε να "κλείσει" πενταετία (2018-2022) η παραμονή του στόχου σε αυτό το υψηλό επίπεδο, ενώ η ελληνική πλευρά ζητάει να υπάρξει μείωση από το 2021 και μετά. Σχετικά με το μέγεθος της πτώσης η πρόσφατη δήλωση Σόιμπλε για ενδεχόμενο 2,7% φαίνεται πως δείχνει τον δρόμο.

Μήνυμα της Αθήνας: Αυτός είναι ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε

Η Γερμανία επιθυμεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει πρώτα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί η ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόνισε χθες εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Θέλουμε πρώτα να δούμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι υπουργοί της Ε.Ε. μόλις συμφώνησαν ότι η χώρα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα επηρεάσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι η συμφωνία του Μαΐου του 2016 έχει θέσει τον οδικό χάρτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα χαιρέτισε τη συμφωνία της Μάλτας χαρακτηρίζοντάς την ως το πρώτο βήμα για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Στην Αθήνα, κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν, "για να μην υπάρχουν παρερμηνείες" ότι η συμφωνία της Μάλτας περιλαμβάνει:

1. Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) που περιλαμβάνει τις εντός προγράμματος μεταρρυθμίσεις καθώς και τα θετικά και αρνητικά μέτρα για τα έτη 2019 και 2020.

2. Συγκεκριμενοποίηση σε προσεχές Eurogroup των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία, όπως έχει πολλάκις διευκρινιστεί, θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος (Σεπτέμβριος 2018). Η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το χρέος τώρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη ώστε να υπάρξει θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους από τις τεχνικές ομάδες του ΔΝΤ. Η θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους είναι απαραίτητη ώστε να μπορεί το Δ.Σ. του Ταμείου να εγκρίνει συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

3. Μετά την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (Σεπτέμβριος 2018) θα εφαρμοστούν και τα μέτρα και τα αντίμετρα που προβλέπει η συμφωνία της Μάλτας (01.01.2019).

Σε αυτό το πλαίσιο οι ίδιες κυβερνητικές πηγές προσέθεταν: "Αυτός είναι ο οδικός χάρτης και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ούτε από τον κ. Β. Σόιμπλε, ο οποίος αυτήν ακριβώς τη συμφωνία περιέγραψε και στις σημερινές δηλώσεις του". Επομένως και οι δύο πλευρές συμφωνούν στη χρονική ακολουθία των επόμενων βημάτων, καθώς ούτως ή άλλως η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων θα γινόταν στο τέλος του προγράμματος, ενώ η συγκεκριμενοποίησή τους προσεχώς.

Πυρά Σουλτς κατά Σόιμπλε

Συνέντευξη με αιχμές προς τον Σόιμπλε παραχώρησε χθες ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς επισήμανε ότι «τα πλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό και οι τεράστιες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη γι' αυτό που είναι αναγκαίο». Ο ίδιος άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι όντως υπήρξε διένεξη μεταξύ Σόιμπλε και Γκάμπριελ για το θέμα της Ελλάδας επικαλούμενος τη διαδικασία που ακολουθείται στον κυβερνητικό συνασπισμό, σημειώνοντας πως η απόφαση για το όποιο θέμα επιτυγχάνεται έπειτα από συνεννόηση και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων.

Επίσης, απευθυνόμενος εμμέσως προς τον Σόιμπλε, ο πρόεδρος του SPD τόνισε ότι η πλήρης ονομασία του Συμφώνου της ΕΕ είναι Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. «Δεν θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στη σταθερότητα» δήλωσε ο Μ. Σουλτς, «αλλά και στην ανάπτυξη - και μάλιστα με κίνητρα για την ανάπτυξη της οικονομίας».

Σέλινγκ: Να εξεταστεί πρόγραμμα επενδύσεων 1 δισ. για την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει ειδικό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1 δισ. ευρώ για να ενισχύσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, δήλωσε χθες ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Der Standard", προσθέτοντας: «Θα πρέπει να αξιολογήσεις αν θα ξεκινήσεις ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας ή ίσως με τον ESM... για να έχεις επιπλέον ενίσχυση (της ελληνικής οικονομίας)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL